Fraude electronice, un pericol pentru toti: Vezi de ce trebuie sa te feresti (I)

Sambata, 07 August 2010, ora 08:16
5124 citiri
Fraude electronice, un pericol pentru toti: Vezi de ce trebuie sa te feresti (I)

Internetul ofera acces nelimitat tuturor pentru a se angaja in comertul global. Infractorii isi dau seama de sansele nelimitate pentru fraude care se pot comite pe scala mondiala. Este vorba de asa-numitele fraude electronice.

Conturile bancare, cartile de credit, pensiile, conturile la burse, mostenirile, titlurile de proprietate, toate sunt tinta acestor banditi de tip nou.

Cine sunt acestia? De obicei, tineri extrem de inteligenti, familiari cu toate aspectele legate de calculatoare si Internet, de multe ori absolventi de universitate in domeniul informaticii, adolescenti sau chiar copii, locuind, de obicei, in tari sub-dezvoltate, luand ca tinte cetateni sau companii din SUA, Canada, Australia, Regatul Unit, Franta, Germania sau si din tarile lor.

Interpolul si politiile nationale au publicat recent un studiu din care reiese ca majoritatea infractorilor pe Internet vin din Nigeria, Ukraina, India, Vietnam, Romania, Polonia, Ungaria si Liban.

Problema cea mai spinoasa nu este depistarea lor, ci pedepsirea lor, din moment ce aproape toate tarile enumerate mai sus nu au niciun fel de tratate de extradare a infractorilor.

De multe ori marile companii internationale, care devin victime ale acestor fraude electronice circumventeaza legile si angajeaza resurse de specialitate pentru ca cei in cauza sa fie trimisi in judecata. Asa a fost ultimul caz (iunie 2009) al lui Habib Abu Askeli, din Beirut, care a fraudat Banca Angliei de o suma de peste cicizeci de milioane de lire. O companie particulara l-a urmarit si l-a "arestat" ducandu-l imediat in Anglia.

Astfel de cazuri rare de obicei se bucura de publicitate, in special cand institutiile pagubite sunt de mare prestigiu. De multe ori acesti infractori sunt angajati de aceleasi institutii pentru a servi drept consultanti pentru securitatea tranzactiilor.

Cartile de credit

Cartile de credit sunt extrem de vulnerabile pentru fraude prin calculator. Numerele si codurile de "siguranta" se fura, uneori din raporturile de activitate de pe calculatoarele marilor magazine, companii, etc. Aceste numere de carti de credit se vand deschis pe Internet. O lisa de 1.000 de carti de credit costa in jur de 200 de dolari.

"Cumparatorii" fac, de obicei, una sau doua tranzactii comerciale, dupa care nu le mai folosesc. Decalajul dintre tranzactie si nota de plata (trimisa titularui cartii de credit) este de vreo 30 de zile, timp in care infractorul e "liber" sa-si exercite meseria si, totodata sa-si stearga si urmele.

Diferite carti de credit au diferite reguli. De exemplu, o carte de credit folosita la scara larga cere ca tu sa anunti tranzactiile frauduloase in primele 30 de zile de la descoperire, fiind astfel responsabili numai pentru primii 50,00 de dolari. Dupa 30 de zile esti "bun de plata" pentru intreaga suma. American Expres ofera calitatea cea mai ridicata pentru protectia contra fraudelor electronice.

2. Cartile de debit

Cartile de debit sunt "calcaiul lui Achile" in comertul global. O carte de debit e buna doar pentru suma maxima pe care o ai in banca la data tranzactiei. Daca suma din banca e mai mica decat pretul cumpararii, tranzactia se va respinge automat. Daca ai o suma suficienta in banca, tranzactia va fi facuta normal, iar banii se transmit electronic, instantaneu, in contul bancar al vinzatorului.

Hotii folosesc camere de luat vederi pentru a inregistra, de la distanta, exact ce face un posesor de carte de debit cand o foloseste. Mai tarziu, analizeaza atent totul, fiind astfel in statre sa extraga numarul cartii de debit si codul personal de acces.

Avand acestea, merg pe Internet si cumpara tot ce vor, pana se termina toti banii din contul bancar al titularului. O tranzactie pe carte de debit nu are niciun fel de recurs. Odata cheltuiti, banii sunt dusi pentru totdeauna.

Cele descrise mai sus nu epuizeaza total acest subiect al fraudelor electronice. In fiecare zi infractorii intreprinzatori "inventand" noi metode de a jecmani un public ignorant sau neatent.

Articolul care va urma, va descrie alte sisteme de fraude electronica. Numitorul comun in toate aceste "tranzactii negre" este cooperarea completa a victimelor. Voi incerca, de asemenea, sa prezint unele elemente necesare pentru a evita sa cadeti in situatia de victima a fraudelor electronice.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...