Reducerea comisioanelor pentru carduri atrage critici: Loveste in cei care finanteaza economia

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 15:21
1968 citiri
Reducerea comisioanelor pentru carduri atrage critici: Loveste in cei care finanteaza economia

Reducerea comisioanelor pentru carduri bancare va diminua investitiile si va reprezenta o lovitura pentru cei care finanteaza economia, sustine presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu.

"Daca orice tip de initiativa astazi este, intr-o forma sau alta, de a fi cu fata spre electorat, cred ca ar trebui sa gasim solutii pozitive si de sprijinire a jucatorilor din economie. A sprijini jucatorii dintr-o economie nu inseamna sa incerci in momentul de dezvoltare a Romaniei, cand trebuie sa prindem din urma tot felul de indicatori avansati fata de cei ai Romaniei si daca gasim solutii prin care sa spunem jucatorilor dintr-o piata libera cum sa-si stabileasca costurile, cum sa-si structureze procesele, modele de business, eu cred ca nu este sprijinul pe care il cautau jucatorii din economie sa prinda din urma economiile mai dezvoltate", a afirmat, miercuri, Danescu la o conferinta pe tema cardurilor bancare, informeaza Mediafax.

El a adaugat ca reducerea comisioanelor pentru carduri nu poate fi promovata doar ca o veste buna pentru comercianti, in conditiile in care reprezinta o lovitura pentru instutitiile financiare.

Totodata, Danescu a mentionat ca "trebuie mentinuta capacitatea institutiilor de credit pentru a continua investitiile in infrastructura, pentru cresterea gradului de penetrare a platilor electronice, care in Romania este de 6%, fata de media europeana de 30%".

Membrii ARB sustin ca reducerea comisioanelor interbancare dupa directiva europeana trebuie facuta in pas cu restul statelor membre UE si ca ar trebui realizata in mai multe etape.

Recent, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a numit excesive comisioanele pentru carduri, precizand ca nu reflecta costurile. El a spus ca plafonarea de la 1-1,2% la 0,2-0,3% s-ar putea face mai devreme in Romania decat la nivelul UE, unde Parlamentul European va aproba un regulament la finele anului.

Atac dur la adresa comisioanelor pentru carduri: Sunt excesive si nu reflecta costurile

El a aratat ca proiectul de lege ar putea intra in Guvern saptamana viitoare, iar Parlamentul urmeaza sa-l aprobe pana in vara.

"Reducerea comisioanelor la utilizarea cardurilor va incuraja comerciantii sa accepte aceste tipuri de plata, deci efectul va fi in primul rand la nivelul acestora, dar cu timpul efectele se vor resimti si la nivelul consumatorilor", a explicat Chiritoiu.

Romania ar fi a treia tara din UE care adopta o astfel de masura, dupa Polonia si Ungaria, care au implementat deja masuri in acest sens.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#critici reducere comisioane carduri, #reducere comisioane carduri , #card