Situatie fara iesire in Crimeea: Foame de bani si artificii financiare disperate

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 11:28
7756 citiri
Situatie fara iesire in Crimeea: Foame de bani si artificii financiare disperate

Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea de un an si localnicii simt acut efectele acestei schimbari. Cei care doresc sa cumpere ceva au la indemana doar doua variante: bani gheata sau Pro-100.

Dupa ce Visa, MasterCard si celelalte sisteme de plata recunoscute international au incetat sa mai functioenze in Crimeea, ca urmare a sanctiunilor occidentale impuse Rusiei dupa anexare, Federatia Rusa a introdus in peninsula Pro-100, prima faza a propriului sistem de carduri de credit, scrie The Guardian.

Pro-100 este singura modalitate de a obtine bani gheata in Crimeea. Nici macar cei care au carduri la banci rusesti nu pot face transferuri sau retrage bani in peninsula.

Localnicii sunt exasperati de situatie, arata jurnalistii de la fata locului. Un cetatean povesteste ca "un prieten din SUA trebuia sa imi transfere niste bani si a fost nevoit sa ii transfere unui alt prieten din Moscova, care a retras banii si apoi a trebuit sa gaseasca pe cineva care venea aici cu avionul ca sa-mi dea banii in mana".

"Proiectul Pro-100 a fost introdus foarte repede (...) Speram ca bancherii si banca nationala vor integra sistemele inainte de venirea verii, pentru ca turistii care vin aici cu cardurile lor obisnuite sa le poata folosi", spera Oleg Saveliev, ministru pentru Crimeea.

Bancile rusesti nu au intrat in Crimeea de teama repecursiunilor internationale, intrucat anexarea nu a fost recunoscuta de comunitatea internationala. Localnicii nu prea au insa de unde alege cand vine vorba de finantele lor, ceea ce le ingreuneaza viata.

Pro-100, pronuntat "pro-sto" (si inseamna si "usor"), a fost un proiect al Sberbank, controlata de stat si cea mai mare banca a Rusiei. Sberbank nu a intrat insa in Crimeea si detaliile privind Pro-100 sunt neclare - website-ul este atractiv, insa la telefoane nu raspunde nimeni.

Se crede ca, in cele din urma, Pro-100 va functiona pe intreg teritoriul Rusiei, insa in niciun caz expansiunea nu va avea loc atat de repede pe cat ar avea nevoie locuitorii din Crimeea.

Majoritatea crimeenilor traiesc cu dificultate din cauza haosului creat de problemele cu bancile. Industria de IT din peninsula a disparut dupa anexare si multe aplicatii Apple si Google au incetat sa mai functioneze. Telefoanele mobile nu mai au semnal din cauza sanctiunilor.

Desi razboiul din estul Ucrainei da semne ca ar fi depasit etapa cea mai sangeroasa, dupa armistitiul de la Minsk, UE si SUA nu dau semne ca ar dori sa ridice sanctiunile in urmatoarele luni.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...