UE pregateste o lovitura pentru banci: Masura care afecteaza toti posesorii de carduri

Joi, 18 Iulie 2013, ora 10:42

   

UE pregateste o lovitura pentru banci: Masura care afecteaza toti posesorii de carduri
Comisia Europeana va propune limitarea taxelor pe care bancile le aplica retailer-ilor pentru procesarea platilor cu cardul, masura care va avea numeroase beneficii pentru consumatorii de pe batranul continent.

Potrivit proiectului legislativ obtinut de Reuters, ea va limita si comisioanele pentru tranzactiile interbancare.

Astfel, pentru platile cu carduri de debit, forul de la Bruxelles vrea sa impuna un comision de 0,2% din suma tranzactionata, iar la cele efectuate cu cardul de credit limita propusa este de 0,3%, in conditiile in care acestea ajung in prezent si la 1,5% din suma.

Aceste limitari vor fi introduse treptat, se mai precizeaza in documentul citat. Intr-o prima etapa, limitarea comisioanelor se va aplica pentru plati transfrontaliere, adica la plata cu cardul in alte state decat cel de resedinta.

Ulterior, dupa doi ani, masura va fi extinsa si pentru platile realizate intern, indiferent de tipul de card utilizat.

Decizia va avea un impact pozitiv asupra consumatorilor europeni care detin carduri, ca urmare a faptului ca vor plati comisioane mai mici pentru tranzactii.

Doar in 2010, valoarea totala a cumparaturilor platite cu cardul in UE s-a ridicat la 1.800 miliarde de euro.

In schimb, limitarea comisioanelor la tranzactiile cu cardul va afecta profiturile bancilor, deoarece sumele incasate din comisioane reprezinta o importanta sursa de venit.

Pentru a fi aplicata, masura trebuie sa primeasca avizul Parlamentului European si al statelor membre. In aceste conditii, noile reglementari vor intra in vigoare cel mai probabil anul viitor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4792 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
dacidava
rank 3
mda
azi,daca platesti cu cardul de debit in Romania,se percepe vreo taxa,de catre banca sau retailer? sunt curios..daca stie careva..
TITI991
rank 1
comision incasare card
da, se plateste la incasare de catre magazinul, societatea care are POS si incaseaza contravaloarea produsului vandut
cetatean.ro
rank 5
si e destul de mare
E cam mare acum. Cel putin la noi, e prin intermediari si ajunge pana la 3% din valoarea tranzactiei. In cazul vanzarilor online de produse IT, 3% e destul de mult, avand in vedere adaosurile foarte mici (3%-10%).
Rafalle
rank 5
Plati neonorante
Platesti, si daca nu crezi intreaba si verifica. Dobanzile sunt real negative in acest moment. In fapt iei mai putin bani decit depui, iar daca ai contul pe zero primesti taxa de jmecher. In acelasi timp bancile se vaicaresc ca nu mai au clienti, in oinia lor daca nu ai vre-o 100K in cont vor sa te elimine. Au fost peste 50 de bani la noi vor mai ramane 5-6.Nu inteleg ce face CEC-ul de ce revine pe piata!? Este o ocazie unica!
MosGerila
rank 5
Bineinteles ca se percepe o taxa, dar nu de la dvs. ci de la
comerciantul care acceta sa fie platit prin carte de credit. Din acest motiv, in benzinariile din apropierea granitelor, in multe tari occidentale, nu se accepta cartea de credit: trebuie platit in lichid.
Ab1ss
rank 2
:)
Da Gerila asa este , daca tu ai impresia ca magazinul accepta acea pierdere mai ai de invatat economie. Orice manager va ridica pretul cu 1-2% ca sa acopere acele comisioane. Si da consumatorul plateste nu magazinul!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor