Veste buna pentru romani: Ce vrea sa faca Guvernul in privinta comisioanelor la carduri

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 12:33
4269 citiri
Veste buna pentru romani: Ce vrea sa faca Guvernul in privinta comisioanelor la carduri

Guvernul intentioneaza sa limiteze comisioanele interbancare la cardurile de debit si de credit, conform unei propuneri legislative.

Astfel, comisioanele pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, nu pot fi mai mari de 0,2% pentru cardurile de debit si de 0,3% pentru cardurile de credit, din valoarea fiecarei operatiuni, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta, citat de Mediafax.

Bancile recupereaza comisioanele interbancare de la comerciant, iar costul se reflecta in final in pretul produselor.

Astfel, comisioanele interbancare actioneaza ca un pret minim, determinand intr-o mare masura (70-80%) pretul platit de comercianti pentru acceptarea cardului care, la randul lor, il transfera catre consumatori, conform proiectului de act normativ publicat de Ministerul Finantelor Publice.

"In Romania comisioanele interbancare stabilite in sistemele Visa si MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa", se arata in nota de fundamentare.

O alta masura vizeaza o mai buna informare a firmelor care utilizeaza terminale electronice de plata instalate de banci cu privire la costurile pe care le vor suporta, prin introducerea unor clauze minime in contracte.

Nerespectarea acestor prevederi poate atrage sanctiuni cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei.

Propunerile Guvernului sunt similare celor prevazute de Comisia Europeana intr-un proiect de regulament.

Potrivit acestui proiect, intr-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit.

Ulterior, la doi ani de la data intrarii in vigoare a reglementarii, plafonarea comisioanelor va fi aplicata si operatiunilor nationale.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#limitare comisioane card, #plafon comision interbancar, #lege carduri , #card