În zilele noastre, există nenumărate expresii pentru a descrie tendințele și fenomenele din domeniul finanțelor personale.
Una dintre realitățile care afectează sănătatea financiară a oamenilor are, de asemenea, un nume: dismorfia banilor.
Pentru a reduce impactul negativ, HuffPost a solicitat experților să explice acest fenomen și să ofere sfaturi pentru a face față lui.
Ce este dismorfia banilor?
„Dismorfia banilor înseamnă să ai o percepție denaturată sau distorsionată asupra finanțelor tale,” a declarat Danielle Desir Corbett, expert în finanțe personale și gazda podcastului „The Thought Card”. „Îți vezi situația financiară mult diferit de realitate. Dismorfia banilor poate fi cauzată de diverse motive, inclusiv traume financiare din trecut, presiuni sociale, crize economice sau poate avea rădăcini adânci în educația din copilărie.” Un sondaj recent realizat de Credit Karma a constatat că 29% dintre americani experimentează dismorfia banilor.
„Dismorfia banilor este o variație a conceptului de a ține pasul cu vecinii, însă incapacitatea de a 'ține pasul' determină unii oameni să experimenteze sentimente de inadecvare,” a declarat Courtney Alev, avocat financiar pentru consumatori la Credit Karma.
Datele sondajului arată că problema este deosebit de răspândită în rândul generațiilor tinere, 43% dintre membrii Generației Z și 41% dintre mileniali raportând că experimentează dismorfia banilor, comparativ cu 25% dintre membrii Generației X și 14% dintre persoanele cu vârsta de 59 de ani sau mai mult.
„Deși termenul este nou, sentimentele nu sunt,” a spus Dasha Kennedy, creatoarea proiectului The Broke Black Girl și membră a consiliului pentru bunăstare financiară la National Debt Relief. „Mulți oameni s-au simțit nesiguri din punct de vedere financiar de mult timp, fără a avea un nume specific pentru asta. Acum, atribuindu-i un nume, este mai ușor să înțelegi și să abordezi aceste sentimente.”
Oamenii s-au îngrijorat dintotdeauna de bani și au simțit că nu au destui – chiar și atunci când au destui. Problema pare, însă, să se fi agravat în era online.
Elizabeth Ayoola, expertă în finanțe personale și scriitoare la NerdWallet, a declarat pentru HuffPost că crede că perspectiva dezechilibrată a oamenilor asupra finanțelor este „adesea modelată de comparațiile cu alții pe care îi văd pe rețelele sociale sau prin absorbția de știri economice care generează îngrijorare.”
„Atunci când oamenii suferă de dismorfia banilor, privesc situația lor financiară mai mult dintr-o perspectivă subiectivă decât obiectivă,” a adăugat ea.
„Dismorfia banilor poate determina adesea oamenii să creadă că situația lor financiară este mai rea sau mai bună decât este în realitate,” a spus Ayoola. „Acest lucru se poate manifesta prin economisirea excesivă, deoarece simți că ești în urma colegilor tăi. De asemenea, se poate manifesta prin cheltuieli excesive, deoarece simți că ești financiar în siguranță, chiar dacă nu este cazul.”
Dacă suferi de dismorfia banilor, s-ar putea să simți emoții puternice legate de finanțele tale atunci când vezi prieteni atingând repere financiare. Sentimente precum tristețea, anxietatea, stresul, frustrarea, sentimentul de lipsă de valoare sau supraîncrederea pot duce la comportamente care îți dăunează sănătății financiare – cum ar fi cheltuieli excesive pentru o vacanță.
„Oamenii s-ar putea să ajungă să trăiască un stil de viață pe care nu și-l pot permite,” a explicat Ayoola. „La polul opus, persoanele care sunt financiar în siguranță s-ar putea să nu ducă vieți pline și abundente, deoarece cred că nu au destul, chiar dacă realitatea financiară spune altceva. În cele din urmă, dismorfia banilor poate împiedica oamenii să își atingă obiectivele financiare sau să se bucure de realizările lor.”
Prin economisirea excesivă, persoanele cu dismorfia banilor pot rata oportunități de a investi și, astfel, de a-și crește averea.
„Unii oameni s-ar putea să se teamă să cheltuiască bani, chiar și pentru lucrurile de care au cu adevărat nevoie,” a spus Kennedy. „Alții s-ar putea să se îngrijoreze constant de finanțele lor, indiferent de situația lor reală. Ei pot simți anxietate sau vinovăție atunci când fac achiziții, inclusiv cele necesare.”
Ea a menționat că semnele comune ale dismorfiei banilor includ verificarea obsesivă a soldurilor bancare, evitarea discuțiilor financiare, comparațiile cu alții, o percepție distorsionată asupra bogăției, criticarea excesivă a deciziilor financiare și stresul legat de finanțele viitoare. În special pentru generațiile tinere, există tentația de a asocia sentimentele legate de situația financiară de ceea ce văd și prezintă pe rețelele sociale, chiar dacă aceasta nu reflectă realitatea. Mulți evită să abordeze sau să ceară ajutor pentru datoriile lor, ceea ce favorizează un ciclu de instabilitate financiară.
„Impactul depășește sfera banilor,” a remarcat Kennedy. „Acesta poate tensiona relațiile și afecta bunăstarea generală. Oamenii pot ajunge, de asemenea, să se priveze de nevoi de bază și de bucurii, ceea ce poate fi dăunător atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică.”
„Câteva modalități de a depăși dismorfia banilor sunt să îți analizezi sincer finanțele, să stabilești obiective clare, să îți faci un plan și, cel mai important, să te concentrezi pe propria situație financiară,” a spus Alev. „Dacă obiectivul tău este să îți crești economiile, începe prin a-ți face un audit al finanțelor pentru a vedea unde, în bugetul tău, poți face loc economisirii. De acolo, poți programa plăți automate din fiecare salariu pentru a te ajuta să rămâi responsabil și să îți crești treptat economiile.”
Stabilește obiective financiare realiste și găsește resurse utile pentru educația în domeniul finanțelor personale. Ia în considerare să cauți ghidare profesională de la un planificator financiar sau terapeut sau pur și simplu să te bazezi pe sistemul tău de suport pe măsură ce îți urmărești obiectivele.
„Conectează-te cu cineva să te descarci și să te susțină,” a spus Desir-Corbett. „Observă-ți gândurile cotidiene legate de bani. Identifică și evită factorii declanșatori și distragerile. Renunță la urmărirea conturilor de pe rețelele sociale care stârnesc nesiguranțe financiare. Acordă timp ascultării podcasturilor despre finanțe personale sau citirii de cărți pentru a acoperi orice lacune de cunoștințe, în special în zonele vulnerabile.”
O altă abordare utilă pentru cei care experimentează dismorfia banilor este să își evalueze finanțele personale dintr-o perspectivă obiectivă înainte de a face judecăți despre cum se descurcă, scrie huffpost.com.
„Asta înseamnă să analizezi veniturile și cheltuielile pentru a vedea dacă fluxul tău de numerar este pozitiv sau negativ,” a spus Ayoola. „O altă strategie este să te concentrezi pe măsurarea realizărilor tale în funcție de progresul către reperele financiare, și nu în comparație cu cel al colegilor tăi. Deși comparația poate fi sănătoasă în unele cazuri, fiecare persoană are propria sa călătorie financiară, iar uneori aceasta poate face mai mult rău decât bine.”
Pe măsură ce urmărești o relație mai sănătoasă cu banii, Kennedy a sfătuit să practici auto-compasiunea.
„Înțelege că este în regulă să cheltui pe necesități și pe lucruri care îți aduc bucurie,” a spus ea. „Prudența financiară este bună, dar nu atunci când îți afectează bunăstarea. Nu ar trebui să te țină într-o stare constantă de inactivitate. Trebuie să recunoști când grijile financiare devin excesive. Găsirea unui echilibru este esențială.”