Ce este moneda fiduciară. De ce trebuie să învăţăm despre natura schimbătoare a banilor în timp

Joi, 19 Mai 2022, ora 08:30
75567 citiri
Ce este moneda fiduciară. De ce trebuie să învăţăm despre natura schimbătoare a banilor în timp
Toate monedele sau bancnotele pe care le folosim în ziua de astăzi se numesc bani fiat FOTO Pixabay.com

Când vorbim despre "bani" ne gândim automat ca la acel mijloc de schimb care ne ajută sa obţinem un bun sau un serviciu în mod legal.

Mai mult, în decursul sutelor şi sutelor de ani, oamenii au dezvoltat sentimente contradictorii faţă de întreaga enigmă din jurul banilor.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi care sunt funcţiile principale ale banilor, de ce este foarte important să înţelegem ce sunt banii şi de ce au o natură schimbătoare în decursul timpului.

Banii sunt încă un mister inclusiv pentru finanţişti. Altfel că, o definiţie exactă nu exista, pentru că banii sunt greu de cuprins într-un text explicativ concret. Au luat naştere din necesitate si s-au dezvoltat în urma nevoilor generate de evoluția societății, devenind, astfel, fundamentul vieții moderne.

Potrivit specialistilor în domeniu, banii nu sunt doar monedele și bancnotele pe care le știm azi. Au avut diferite forme în trecut si, oricum, vor continua să aibă din ce în ce mai multe variate şi in viitor. La modul general, bancnotele și monedele reprezintă bani, la fel ca soldul unui cont bancar.

Aristotel, unul dintre cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice, scria că orice poate deveni ban, dacă este mediu de schimb, dacă este unitate de contabilitate, este portabil, durabil, divizibil si fungibil şi îşi păstrează puterea de cumpărare.

De la Aristotel până în zilele noastre este clar ca lucrurile s-au schimbat. Motiv pentru care şi natura banilor a evoluat în timp.

Primii bani erau, în genere, bani-marfă. Obiecte realizate din materiale care aveau valoare de piață, precum monedele din aur. Ulterior, banii reprezentativi au constat în bancnote care puteau fi schimbate pentru o anumită cantitate de aur sau argint.

Economiile moderne, inclusiv cea a zonei euro, se bazează pe moneda fiduciară, asa cum explică Banca Centrală Europeană (BCE). "Moneda fiduciară reprezintă bani care constituie un mijloc legal de plată și sunt emiși de o bancă centrală, însă, spre deosebire de banii reprezentativi, nu pot fi convertiți, de exemplu, într-o cantitate fixă de aur.

Banii nu au valoare intrinsecă, în principiu. Hârtia utilizată pentru bancnote este lipsită de valoare. Cu toate acestea, sunt acceptați în schimbul bunurilor și serviciilor, deoarece populația are încredere că banca centrală va menține valoarea banilor stabilă în timp.

În cazul în care băncile centrale nu ar reuși să facă acest lucru, moneda fiduciară și-ar pierde rolul de mijloc de schimb general acceptat și caracterul atractiv de mijloc de tezaurizare".

De reţinut este faptul că toate monedele sau bancnotele pe care le folosim în ziua de astăzi se numesc bani fiat. Avantajul acestor bani, spre deosebire banii reprezentativi, este că pot fi schimbați sau înlocuiți în cazul deteriorării.

Indiferent de forma în care îi avem (bani fizici, bani electronici, cei care se găsesc într-un cont bancar sub forma unor date informatice sau pot fi stocați sub forma unui cont de economii), banii îndeplinesc trei funcţii principale.

Aceștia reprezintă un mijloc de schimb. Au o anumită valoare și sunt o modalitate de plată în care toată lumea are încredere. Banii constituie, de asemenea, o unitate de cont care permite stabilirea prețurilor bunurilor și serviciilor.

De asemenea, banii sunt un mijloc de tezaurizare pentru economisire. Numai o parte a numerarului aflat în circulație circulă efectiv, respectiv este utilizat la procesarea plăților.

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna ianuarie pana la 3,1%, de la 3,4% in decembrie, insa in Romania rata anuala a inflatiei a fost de doua ori mai mare decat media din...
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
De la 1 ianuarie, de când sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru contribuabili, acesta a ajuns la peste 300.000 de utilizatori, prin intermediul său fiind procesate un milion de...
#bani, #moneda, #Banca, #bacnota, #Aristotel, #BCE, #cont bancar, #preturi , #Banca