Ciolos, despre darea in plata: Nu trebuie doar sa sarim parleazul

Marti, 15 Martie 2016, ora 11:51
4701 citiri
Ciolos, despre darea in plata: Nu trebuie doar sa sarim parleazul
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Dacian Ciolos a sustinut, marti dimineata, ca Legea darii in plata trebuie realizata in asa fel incat speculatorii imobiliari sa nu faca parte dintre beneficiari. De asemenea, el a avertizat ca unul dintre efectele negative ale actului normativ poate fi blocarea accesului tinerilor la credite.

"Trebuie sa construim un drum, sa gandim pe termen lung, nu doar sa sarim parleazul, asa cum facem de multe ori", a precizat seful Guvernului, in cadrul conferintei "Strategia de dezvoltare a Romaniei si convergenta la euro".

"Legea darii in plata nu trebuie sa incurajeze speculatorii. Riscam sa blocam accesul tinerilor la credite", a punctat Ciolos.

Legea darii in plata - cadoul otravit

Bancile stramba din nas la darea in plata, dar nici ele nu fac nimic pentru romanul cu afaceri

Proiectul de lege privind darea in plata, care prevede ca un client poate preda bancii cheia locuintei si scapa de datorii, a fost retrimis in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis, in decembrie 2015.

Ulterior, in acest an, senatorii l-au adoptat in unanimitate, cu o singura modificare, anume existenta unui plafon de 150.000 de euro pentru credit. Insa forma finala a proiectului normativ va fi data de Camera Deputatilor, for decizional.

Pozitia bancilor

Bogdan Preda, secretar general si director executiv relatii publice si institutionale la Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), a transmis Ziare.com ca proiectul de lege "induce deja temeri printre institutiile de credit si le determina sa-si ia masuri de precautie, ceea ce in mod clar afecteaza dinamica procesului creditarii".

Predai cheia casei si ai scapat de credit: Recomandarile bancilor si efectele darii in plata Interviu

De asemenea, el arata ca in proiect nu se face trimitere la situatia clara in care o persoana fizica/consumator doreste sa returneze imobilul bancii pentru ca nu mai poate sa achite creditul, ci lasa in continuare posibilitatea "consumatorilor" care nu mai doresc sa achite creditul sa faca acest lucru, pentru ca ar putea considera ca au facut o investitie paguboasa intr-o casa sau intr-un teren.

"In acest fel, nivelul de risc pe care ar trebui sa-l accepte bancile ar creste enorm si va trebui acoperit inca de la acordarea creditelor prin cresterea costurilor acestora, ceea ce nu va fi nici in avantajul clientilor, nici al bancilor si nici al economiei", a mai spus Bogdan Preda.

Ce spune FMI

O reactie pe darea in plata a avut si seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Reza Baqir.

"Exista initiative legislative precum legea darii in plata, care contin prevederi ce ar putea periclita dreptul proprietatii private si submina interesul investitorilor straini. Exista masuri mai bune pentru persoanele aflate in dificultate", a afirmat Baqir, la conferinta de presa de la finalul misiunii.

Oficialul FMI a recomandat autoritatilor din Romania sa reia reformele structurale, "pentru a pastra castigurile obtinute atat de greu".

Pozitia CSM

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca Legea privind darea in plata nu se conformeaza principiului egalitatii, a declarat, saptamana trecuta, Alina Ghica, judecator al CSM.

"CSM este obligat sa emita un punct de vedere pentru orice lege care priveste instantele judecatoresti, chiar daca, in cazul Legii darii in plata, nu ni s-a cerut avizul.

Am avut unanim concluzia ca trebuie sa punctam ca principiul egalitatii a fost abandonat", a precizat Ghica, la o conferinta.

Pozitia initiatorului

Deputatul PNL Daniel Zamfir a spus recent, intr-un interviu acordat Digi 24, ca nu se va ajunge in situatii in care cetatenii sa abuzeze de legea darii in plata, deoarece doar oamenii intr-o situatia disperata isi dau casa bancii.

De asemenea, el a precizat ca programul Prima Casa va continua si cu legea darii in plata, deoarece este garantat de stat.

"Nu-i lege de protectie sociala. Aici nu avem de-a face cu categorii defavorizate, aici sunt oameni activi, cu locuri de munca, ale caror rate au crescut mult din cauza clauzelor abuzive, mai ales. Reechilibreaza riscurile legea darii in plata. Imi asum dobanda, fluctuatia de curs, pierderea locului de munca, banca nu isi asuma nimic. Mi se pare corect si echitabil ca banca sa isi asume ipoteca", a spus Daniel Zamfir.

C.P.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Ciolos dare plata, #Ciolos parleaz, #Ciolos lege dare plata , #credit imobiliar