Legea darii in plata - cadoul otravit

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 01 Martie 2016, ora 12:02
12840 citiri
Legea darii in plata - cadoul otravit

A devenit deja traditie ca legile, cu cat sunt mai proaste si mai populiste, sa fie votate cu mai mare entuziasm.

Iar legea darii in plata, adoptata in unanimitate dupa reexaminarea din Senat, nu avea cum sa faca exceptie.

Este, probabil, una dintre reglementarile care vor lovi din greu nu atat sectorul bancar, ci pe toti cei care sperau sa isi ia o casa sau sa vanda o casa in perioada urmatoare.

Forma adoptata de Senat, legea criticata nu numai de BNR, ci si de Comisia Europeana, nu are decat o singura modificare: introducerea unui plafon de maximum 150 de mii de euro pentru creditele imobiliare care ar urma sa fie stinse prin aceasta lege. Un plafon decent pentru Capitala, dar urias pentru provincie.

Pentru ca stupizenia sa fie totala, amendamentul a fost introdus de un pesedist, deci social-democrat, deci cu poporul, nu de un liberal, care ar trebui sa fie atent cu echilibrele pietei libere.

Niciun alt amendament al BNR nu a fost admis si legea ramane o mare veselie: imobilul in cauza nu trebuie sa fie locuinta de domiciliu si, cel mai grav in opinia mea, nu este nevoie de nicio dovada ca debitorul chiar nu mai poate plati ratele. Este suficient sa nu mai vrea sa le plateasca.

In aceste conditii, sub acoperirea urii impotriva sistemului bancar, legea mi se pare croita ostentativ si pagubos strict in favoarea unei categorii subtiri si privilegiate.

Cei mai multi din cei doar 400.000 de titulari de credite imobiliare sunt sigura ca nu au nicio intentie sa plece cu copii, catei si purcei de sub singurul acoperis pe care il au deasupra capului. Ei vor face orice sa-si tina casele.

Se vor grabi sa scape de credite mai degraba cei care au facut investitii imobiliare proaste, un teren, o casa de vacanta etc, de care acum vor sa se debaraseze fara bataie de cap. Generozitatea aceasta fata de o categorie bine tintita va costa probabil foarte scump din mai multe motive.

In primul rand, este extrem de previzibila majorarea substantiala a avansului pe care bancile il pretind la acordarea creditului. Deja multe dintre ele au trecut la aceasta masura. Si este firesc sa fie asa, pentru ca banca nu e institutie de binefacere.

Daca o obligi sa isi asume riscul de a se trezi cu imobilul in brate, ea va reduce cat va putea acest risc printr-un avans foarte mare. Si este posibil sa nu fie singura masura de inasprire a acordarii creditului. Desi nu prididesc asigurarile contrare, nu e deloc sigur ca nu va fi afectat si programului Prima Casa, care se bazeaza exact pe un avans foarte mic.

Deci cei care au muncit ani de zile din greu ca sa obtina avansul pentru un credit trebuie sa o ia de capat pentru un disponibil care nici macar nu stiu cat va fi de mare.

Apoi, din momentul in care bancile se vor trezi cu imobilele, ce credeti ca vor face cu ele? Le vor scoate la vanzare. Ceea ce cu siguranta are potential de a lovi din nou piata imobiliara de-abia stabilizata. Si cei care vor dori sa vanda, si cei care vor dori sa cumpere o vor face cu mult mai greu. Genial!

Daca tot doream sa ii ajutam pe cei ajunsi in situatii limita si numai pe ei, nu vad de ce nu ar fi fost aplicata legea falimentului personal, imperfecta, dar in mod cert cu mult mai rezonabila. Cu ajutorul ei, cei cu autentice probleme aveau o sansa si sa ramana in casa, si sa-si revina financiar dupa un timp.

Asa vor pleca din case. Si dupa aceea? Unde vor sta? Lasa casa, bani de avans ioc, daca nu aveau de rata, de unde ar avea de chirie?

O alta problema este ca statul intra cu bocancii intr-un contract in derulare strict in favoarea uneia dintre parti. Este un precedent care nu are cum sa nu sperie orice investitor normal din Romania care oricand se poate trezi si el in situatia bancilor.

Dar mai e un efect pervers al acestei legi. Cultiva iresponsabilitatea. Aud tot felul de jelanii despre bancile care au pacalit clientii. Au pacalit copiii? Au pacalit oligofreni? Nu, vorbim despre oameni maturi care aveau obligatia sa citeasca atent fiecare litera scrisa deasupra semnaturii lor si sa isi faca socotelile de nu stiu cate ori inainte de a se inhama.

Auzeam la mitingul de duminica din Capitala o doamna care zicea ca s-a saturat sa plateasca nu stiu cate miliarde pana in 2035 pentru o garsoniera. Dar cand a semnat contractul de credit, cum i se pareau miliardele si termenul? De ce a semnat?

Nu e normal si nu e sanatos sa traim cu siguranta ca, oricate prostii am face, vine tatucul stat si ne salveaza de belele ca pe niste copii rasfatati. Cred ca e timpul sa invatam sa fim responsabili, atenti cu ceea ce semnam, sa nu semnam pana cand nu intelegem pana la ultimul detaliu ce semnam, plecand de la premisa ca nimeni, cu atat mai putin o banca, nu face pomeni si ceea ce e prea avantajos probabil ca are undeva o smecherie devastatoare.

Iar celor care vor raul sistemului bancar le amintesc ca ultima criza majora a plecat fix de la falimentul unei banci si a maturat toata lumea. Sa ne fereasca Dumnezeu de ziua cand vor incepe sa pice bancile, un lucru pe care vad ca il acceptam cu o mentalitate haiduceasca.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#lege dare plata Senat, #banci credit imobiliare darea plata , #credit imobiliar