Executari silite: Se poate face in Romania ce a facut guvernul spaniol?

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 08:01

   

Executari silite: Se poate face in Romania ce a facut guvernul spaniol?
Protestele din strada si doua sinucideri in 15 zile au fortat mana guvernului spaniol pentru a introduce masuri in scopul protejarii familiilor vulnerabile aflate in situatia de a fi executate silit de catre creditori.

In Romania, debitorii disperati nu au iesit in strada si nici nu au fost raportate in presa gesturi extreme de genul celor savarsite in Spania. Observam pe de alta parte cum portofoliile imobiliare ale bancile locale se imbogatesc constant.

"Lipseste vointa politica de a implementa in legislatie principii generale de drept, de a imparti responsabilitatea crizei in mod echitabil asupra tuturor celor implicati", a identificat problema avocatul Ionut Mateescu.

In cadrul initiativei Executivului de la Madrid, familiile care nu isi pot plati creditele nu pot fi evacuate din locuinte timp de doi ani. Masura se aplica familiilor cu un venit de cel mult 1.597 de euro pe luna, care trebuie sa indeplineasca, de asemenea, criterii suplimentare pentru a se califica: au cel putin trei copii in intretinere, au un copil cu varsta de pana in trei ani, asigura ingrijirea unei persoane cu dizabilitati, este vorba de familii monoparentale cu doi copii, debitorul este victima a violentei domestice sau nu are un loc de munca si nu primeste ajutor de somaj.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Totodata, guvernul va negocia cu bancile posibilitatea ca acestea sa inchirieze locuintele executate silit la costuri reduse persoanelor care si-au pierdut casele, potrivit ministrului spaniol al Economiei, Luis de Guindos, citat de Bloomberg.

Echivalentul autohton

In Romania exista o prevedere similara, valabila, insa, pe termen mult mai scurt, fiind initial un amendament la Legea locuintei 114/97, reluata ulterior, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil de la 1 octombrie 2012.

Potrivit acestei prevederi, nu exista posibilitatea evacuarii unor persoane din locuinte prin masuri de executare silita intre 1 decembrie si 1 martie, pe perioada de iarna, cu doua exceptii, cea in care persoana evacuata are o alta locuinta sau in care a intrat fraudulos in locuinta respectiva, a precizat avocatul Ionut Mateescu pentru Ziare.com.

"Fiecare societate are guvernul pe care si-l merita. In Spania se pare ca exista mai multa intelegere fata de cetateni. Si la noi ar fi trebuit sa se adopte aceeasi solutie. Criza actuala este generata nu numai de cetatenii care au apelat la credite fara discernamant, ci si de bancile care au incurajat un asemenea comportament.

Sigur, un asemenea sistem afecteaza in primul rand bancile care nu-si pot executa garantiile. Dar atat timp cat bancile sunt la originea bulei speculative care s-a spart, ele ar trebui sa suporte alaturi de cetateni efectele crizei", a spus avocatul.

Ionut Mateescu a aratat ca, in contextul producerii unor schimbari imposibil de prevazut la momentul contractarii imprumutului, clauzele contractuale pot si trebuie sa fie modificate.

"In drept exista o regula generala, Pacta sunt servanda, care stipuleaza ca ceea ce e scris intr-un contract trebuie respectat, este vorba de principiul fortei obligatorii a contractului. Dar aceasta regula generala cunoaste nuantari. Una dintre aceste nuantari este exemplificata de un alt principiu roman, Rebus sic stantibus, ce prevede modificarea clauzelor contractuale din cauza ruperii echilibrului contractual ca urmare a unor imprejurari neavute in vedere.

Evident ca cel care a contractat un imprumut in 2006-2007 a contractat imprumutul respectiv fiind incurajat, pe de o parte, de banci, iar, pe de alta parte, avand convingerea rezonabila ca situatia financiara nu se va transforma asa cum s-a transformat pana la urma", a precizat avocatul.

In concluzie, faptul ca aceste imprejurari au fost imposibil de anticipat in momentul in care s-a luat creditul justifica inclusiv derograrea de la forta obligatorie a contractului.

In plus, "nu trebuie sa distrugi consumatorul care trebuie si sa restituie rate la banca si sa plateasca impozite. Oamenii trebuie sa fie protejati pentru a putea produce, inclusiv pentru a plati rate", a adaugat avocatul.

Guvernul de la Madrid, intre protejarea cetatenilor si salvarea bancilor

Autoritatile spaniole incearca sa asigure un echilibru intre tensiunile sociale si protejarea sistemului bancar fragil, prin sprijinirea celor aflati in dificultate fara a genera o crestere a ratei imprumuturilor neperformante si, in consecinta, a nivelului imprumutului din partea creditorilor externi, la care bancile spaniole au apelat deja.

In Spania au fost executate silit 400.000 de locuinte de la debutul crizei financiare in urma cu cinci ani.

Tara detine cea mai ridicata rata a somajului din Europa, de 26%, iar economia a intrat in recesiune pentru a doua oara din 2009, continuand sa se contracte in conditiile in care Guvernul aplica masurile drastice de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar si evitarea, prin aceasta, a situatiei in care ar avea nevoie de un bailout precum Grecia, Irlanda sau Portugalia.

Aproximativ 9% din creditele ipotecare din Spania au fost deja renegociate, insa acest lucru nu a fost suficient.

Ce se va intampla dupa cei doi ani de amanare?

"Este rezonabil sa presupunem ca in doi ani se vor reaseza lucrurile din punct de vedere economic, oamenii vor avea un loc de munca, venituri din care sa isi plateasca rata", considera avocatul.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de7461 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
janvaljean
rank 5
Bancile au dat bani la greu cu buletinul desi stiau ca urmeaza o...
Criza economico-financiara dezastruoasa,dar ele sau gandit doar la jecmanirea caselor oamenilor care s-au imprumutat cu buna credinta nestiind ca urmeaza acest dezastru economic.Chiar daca nu s-a garantat cu locuinta ,bancile pot cere executarea silita a persoanelor care nu mai pot plati ratele si se indreapta catre proprietatile acestora.Se observa in ultimii doi ani o avalansa de sinucideri care au stricta legatura cu imprumuturile bancare.In acelasi timp aceste banci hraparete carora statul le aduce in ajutor institutiile sale in loc sa protejeze cetatenii care sunt in incapacitate de plata sau faliment cum se spune la anglo-saxoni,scot la vanzare locuinte la jumatate din pretul pietii,producand drame greu de imaginat pentru bietii oameni aflati in aceasta situatie ingrata.
Emigrantul-Anonim
rank 5
Romania pensionara: marea majoritate sunt pensionari!
Situatia din Romania e complet diferita de Spania: mare majoritate a romanilor sunt pensionari/propietari; aprox. 6 milioane. Plata intretinerii si a cheltuielilor curente depinde de plata pensiilor. In cazul sistarii imprumuturilor FMI, BE, etc. se pot da: bonuri de cheltuieli curente, bonuri pt. plata intretineri, bonuri pt. alimente de baza, etc. In perioada de start-up a komunismului s-a practicat cu deosebit succes sistemul de bonuri si actuala generatie de pensionari l-a cunoscut la tinerete.
RN
rank 5
Am o "mică" obiecție la comentatiul dumneavoastră
Spuneți "se pot da". Ce e aia? Cine se ascunde sub impersonalul "se pot da"? Cumva la fel de impersonalul "statul să ne dea"? Faceți exact aceeași greșeală ca mulți alții pe care-i vezi la televizor țipind să li se dea - case, slujbe, noroc la loto, nu contează ce, dar "să li se dea"!
Orice "se dă" vine din buzunarul cuiva. Statul nu are alți bani decit cei pe care ii colectează de la cetățeni și firme. De acolo "se dă". Din rezultatul muncii mele, a vecinului meu, a celor care mai produc ceva in țara asta. Bonurile pe care le sugerați nu sint diferite cu nimic de bani. Sint o hirtie care poate fi schimbată pe servicii sau marfă. Ca atare cineva plătește. Eu și cei ca mine. Eu m-am săturat să fiu ăla bun de jumulit. Să mai plătească și cei care pină acum au strins averi furate. Asta ar trebui să cereți...
AdyCa
rank 4
Rolul statului e sa-si apere cetatenii de escroci!
De aceea cetatenii ii voteaza, de aceea cetatenii platesc taxele din care-si iau salariul functionarii statului, ca acest aparat care se numeste stat sa-i protejeze impotriva escrocilor care vor sa-i pacaleasca si impotriva infractorilor de tot felul. Din pacate in Romania, magistratii s-au lasat cumparati de bancile care actioneaza ca niste camatari si, pentru un imprumut de cateva mii de euro, le iau casele romanilor. Iar OPC-ul doar mimeaza ca ii protejaza pe cetateni....
Emigrantul-Anonim
rank 5
@RN: scuze, m-ati inteles gresit..
Indiferent de culoarea politica a guvernului, cei 6 milioane pensionari, cei 1.2 milioane bugetari plus milioanele de romani asistati social trebuie sa-si primesca pensile, salariile si indemnizatiile la timp si integral. In situatia actuala de criza economica internationala, pt. a putea garanta ca pensiile, salariile bugetarilor si indemnizatiile sociale sunt folosite pt. plata cheltuielilor critice, de prima necesitate ale beneficiarilor lor si pt. a nu crea inflatie, am sugerat introducerea sistemului de bonuri valorice, apreciat de pensionarii actuali, care s-au bucurat de avantajele lui in tinerete, in perioada de start-up a komunismului in Romania si si-l amintesc cu nostalgie. Dupa 09/12/12, victoria in alegeri a psd-ului, se va practica o politica "robin hood": dijmuirea drastica veniturilor si averilor mari si distributia lor catre cei saraci; o politica de egalizare sociala.
Ghilotina
rank 5
AdyCa -- statul , desi traieste din taxele
cetatenilor
nu ii apara de escroci , din contra , e invers !
Din pacate oamenii sunt orbi si nu vad asta .
Plus ca daca incearca sa se organizeze ... ce zici , aia stau cumva cu mana in san ?
poweraxxel
rank 5
...
Exact acelasi lucru l-am spus si eu cu ceva vreme inainte ... Nu poti sa omori caii si apoi sa te plangi ca nu mai ai hergelie de pe urma careia sa traiesti ...
(http://poweraxxel.wordpress.com/2012/11/13/romania-tagma-bancherilor-si-incapacitatea-de-a-intelege-realitatea/)
Ghilotina
rank 5
banca face un contract de pe pozitii de forta
inegale .
Tu te duci ca simplu cetatean si prezinti dovezile cerute ca sa obtii imprumutul
iar ei au zeci de avocati la indemana , relatiile , banii .
Automat esti in dezavantaj .

Mai mult , nu exista parteneriat ci de la inceput esti deja pacalit pentru ca esti conditionat la acordarea imprumutului sa aduci de acasa o suma insemnata de bani pe care o pierzi sigur daca nu-ti platesti ratele .
Deci pierzi si suma adusa de acasa si ce ai platit pana atunci .

Sunt impotriva politicii statelor care au dat din banii nostri sa se salveze bancile !
De ce ne lasam furati in halul asta !??
Ce au facut bancile astea bun ? Nimic .
Si atunci ?
GABIERUL
rank 5
Da' DACA tocmai ASTA este Ideea Parsiva ...
Da' DACA tocmai ASTA este Ideea Parsiva ... )))

Uciderea "Cailor" Autohtoni, pentru Stapanirea DEFINITIVA a "Pasunilor" ?

Si Pastrarea NUMAI a Gloabelor Rustice, in Calitate de ANIMALE de Povara pentru Herghelegii STRAINI ?

Herghelegii AUTOHTONI i-au vandut Herghelegiilor Straini …

Or sa ii faca AIA, Strainii sip e EI, Gloabe de Povara, DUPA ce le vor fi LUAT Grauntzele Promise si DUSE in Hambare Straine …

DUPA ce ii vor fi scopit si or fi … “culisat" Iepelor LOR in Fata LOR …

Este un Obicei Stravechi al Herghelegiilor Autohtoni …
De cand s-a implementat Cestia Romana in Herghelia Dacica …

APOI, din ce in ce mai Rau, Herghelegii Romani au scazut in Caracter din ce in ce mai mult, pana la 1859 …
S-a inceput Re_Facerea Hergheliei Romane …

Da’ daca Rasa Cailor ERA INCA Buna, da’ CAII Ne_Hraniti BINE, cu Furajele FURATE de Herghelegii Straini, cu Grija fatza de CAII LOR,

Calitatea Herghelegiilor, Per_Ansamblu a fost Rea …

Prin “GRIJA" Herghelegiilor STRAINI, aceasta Calitate a scazut din ce in ce mai mult, pana la"Prezentuu’ Actual" …

EI, Herghelegii STRAINI au PUS Herghelegii de AICI, atent selectatzi din Vreme, Sllugarnici, gata la Ori-CE Compromis si Vanzare a Cailor Autohtonicu catziva de AI_LOR, de Control Strans … )))

Au permis Strainilor sa cumpere IEFTIN Pasunile,

pentru care Caii Slobozitzi la Pasunile “LOR", care Cat_AVEA inainte de 1947 , da’ NU ii ajungea, ca aveau Manji Multzi,

s-au batut cu Copitele, Dintzii si … au ingrasat Avocatii si Juzii …
Ca sa FUGA apoi, atrasi SPECIAL pe Pasunile Strainilor, unde, deocamdata Iarba este INCA disponibila …
Da’ se pun SPECIAL Chimicale … Financiare care USUCA SI Iarba Occidentala … )))
Aste,a, Financiarele sunt mai ale lu’ Conuu’ Dreaqquu’ decat Pesticidele …
OMOARA, Totzi, To’arasi CAII si localnici si de import ANUME …
Prea multzi CAI, dom’le pe Lume … )))

SE vede Rezultatuu …
m.omiduta
rank 5
@Ghilotina
De acord cu tine. Banca lupta cu clientii sai de pe pozitie de forta, in plus, este ajutata si protejata de statul roman. Aproape toti romanii sunt imprumutati la banci, vine iarna, cresc cheltuielile de intretinere, creste pretul la alimente si numarul celor care nu isi vor putea plati ratele. Nici nu vreau sa ma gandesc la cati romani vor fi intr-o situatie disperata.
jedi_fighter
rank 2
sa vezi tu pensionarii peste 25 de ani
pai frate peste 20 de ani ,majoritatea in primul rand nu o sa aiba pensie sau vor avea cotizati ani foarte putini,in plus vor fi angajati foarte putini si pensionari foarte multi deci probabilitatea sa aiba o pensie decenta si a oamenilor care au cotizat lunar si au stagiu complet,va fi zero,o sa aiba si ei o pensie foarte mica comparativ la puterea de cumparare de atunci deci va fi o adevarata drama sociala,populatie imbatranita si bolnava plus un sistem sanitar si social care nu va face fata,deci eu zic ca pensionarii de azi habar nu au ce norocosi sunt ca aia de maine o sa aiba la batranete zile de cosmar desigur daca nu au pus ceva deoparte sau nu i ajuta familia,din pacate aceste cazuri sunt mai rare,deci tot e mai bine sa emigrezi si sa ai cat de cat batranetea asigurata decat sa te bazezi pe pensia acordata de statul roman sau de firmele de pensii private de la noi care au un randament mic de tot asa poti tine banii aia si in banci
jedi_fighter
rank 2
inca mizeria nici nu a inceput
aceasta problema a executarilor va fi o problema majora in urmatorii ani peste tot in occident,majoritatea expertilor deja admit ca va veni o criza si mai mare decat in 2008,somaj maxim venituri diminuate consum minim,etc.,in aceste conditii milioane de familii nu o sa poata sa plateasca aceste rate,evident,deci daca nu o sa fie blocate executarile silite acest lucru va duce la miscari populare fara precedent care vor darama guverne,deci treaba asta cu creditele este o bomba cu ceas care va exploda oricum,pe de alta parte avem bancile care vor fi sufocate de creditele neperformante si executari blocate, deci rating cazut si faliment ,instabilitate pe piete ,criza si mai mare ,un cerc vicios diabolic al actualului sistem capitalist ,deci unde se poate reforma acest sistem?asta e intrebarea secolului
Ghilotina
rank 5
domnule , NCPC (noul cod de procedura civila)
stabileste prin articolele sale ca odata declansat procesul de executare cetateanul este terminat , nu mai are nici o sansa .
Mafiile care sunt pe langa fiecare executor stiu ce au de facut si pierzi tot ce ai , ajungi in strada cu o sacosa de rufe in mana .
Voi nu stiti despre ce este vorba !
Nu stiti cat de tari sunt astia in Romania !
Si de cine sunt protejati ....
jedi_fighter
rank 2
fara discutie
in romania la aceste executari se adauga si partea mafiota pe filiera banca executor sau firma de recuperare credit care va face si mai groaznic acest proces cetateanul va fi total in mainile lor ,fara discutie ai dreptate,suntem un stat corupt cu o justitie cvazi inexistenta si corupta bazata pe spaga
batman1958
rank 1
voi nu intelegeti despre ce tara se vorbeste?!
Spania are o istorie de ti se taie respiratia, romania e un teritoriu suprapopulat cu tampyti, condusi de hoti.
m.omiduta
rank 5
Nu mai avem mult pana acolo,
In conditiile actualei, cu guvernele pe care le pot da politicienii nostri, zilele in care bancile vor da oamenii afara din case executandu-i silit sunt foarte aproape. Euro nu se va opri din trendul asccendent pe care l-a luat din primavara, pe la sfarsitul anului este de asteptat un curs EURO aproape de cinci lei. Situatia economica din Romania este mai mult decat grava, insecuritatea legislativa, politica si sociala de asemenea, asa ca vin remuri grele!
travis
rank 1
Sper sa se poata!
Din pacate la tigani nu se pune.Am unul la parter,deranjeaza pe toata lumea,si-a triplat casa,nu plateste nimic.Are 120 mil datorii la intretinere,fura curent,traieste din alocatii si vinzare tigari contrabanda.L-au executat silit(la tribunal),nimeni n-a venit(si nici nu va veni) sa-l dea nai.bii afara din casa.
Cu alte cuvinte,exista destepti care se imprumuta si,cind e vb sa dea banii inapoi ii apuca lesinul,si,altii,mai fraieri,ca mine,care traiesc din ce au.Problema este ca din cauza boschetarilor care s-au imprumutat si au platit bani pe care nu-i aveau,preturile au urcat pina la cer,si,fraierii ca mine,care nu vor sa se imprumute,nu mai pot lua nimic,deoarece pur si simplu nu merita.Ptr hotii din parlament,etc,nu exista problema pretului deoarece oricum banii sint furati.Deci,dati-i afara banci,luati-va giturile datornici boschetari,poate va mai ginditi cind platiti bani pe care nu-i aveti,credite pe 20-30 de ani.In timpul asta mai mori,mai faci un accident,te mai imbolnavesti,si atunci,cine plateste?V-ati gindit (si) la asta?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor