Ghetea, despre legea darii in plata: Sper sa nu fie promulgata

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 21:49
3745 citiri
Ghetea, despre legea darii in plata: Sper sa nu fie promulgata

Legea privind darea in plata se poate aplica, dar cu cateva amendamente foarte importante, a declarat, joi, Radu Gratian Ghetea, presedinte onorific al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Intr-o conferinta de presa, acesta a sustinut, printre altele, ca legea nu trebuie sa se aplice retroactiv, iar clientul trebuie sa probeze ca este in imposibilitate de plata.

"Sper sa nu se ajunga la promulgarea acestei legi. Avem niste antecedente, apropo de legi care au fost promovate pana la un anumit moment. Cel mai elocvent exemplu este OUG 50, care este o ordonanta foarte corecta, buna, numai ca in forma ei initiala se spunea ca se aplica retroactiv, ceea ce pana la urma nu s-a intamplat. Aceasta lege a darii in plata, daca cineva va avea rabdarea si isi ia si responsabilitatea... ea se poate aplica cu cateva amendamente, foarte importante.

Primul amendament este sa nu se aplice retroactiv pentru ca legea sa fie constitutionala. Daca se doreste sa aiba o componenta sociala, trebuie specificat clar ca o astfel de dare in plata se face in anumite conditii, daca cel in cauza este intr-adevar in imposibilitate de plata. Legea nu trebuie sa lase invitatie, cum lasa acum invitatie, pentru cine vrea sa isi schimbe casa. Trebuie sa clarifice acel proces de transfer (al bunului n.red.) Cand iei activele trebuie sa te gandesti si la pasive. A luat banca casa, dar are datorii casa? Are chiriasi? Sunt platite impozitele, taxele? Este in stare buna?", a spus Ghetea, care este si presedinte al CEC Bank.

BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!

Acesta a subliniat ca nu sunt singurele amendamente care ar trebui aduse, ci doar cele mai importante. Ghetea a mai spus ca prin aplicarea legii in forma actuala "se pot produce prejudicii majore sistemului bancar".

Presedintele CEC Bank a adaugat ca programul Prima Casa "este pus in pericol" daca aceasta lege va fi implementata. "Toata lumea vrea sa continue acest program. N-ar fi pacat sa oprim Prima Casa din cauza acestei legi?", a adaugat Ghetea.

Reprezentanti ai sistemului bancar au subliniat ca bancile "lucreaza cu banii altora". "Cand un client vine si spune: Da-mi depozitul, ii spun: Nu mai am banii, iti dau o bucata de teren intr-o comuna...", a concluzionat Ghetea.

Legea darii in plata - salvarea debitorului necajit sau cadou pentru samsari? Dezbatere Ziare.com

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe 25 noiembrie cu 233 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.

Proiectul de lege prevede ca debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, fara a mai plati altceva. Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect de lege.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: AGERPRES