Guvernul american obliga bancile sa ajute restantierii

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 17:35
2235 citiri
Guvernul american obliga bancile sa ajute restantierii
Foto: Arhiva

Cinci mari banci americane, acuzate de practici ipotecare abuzive, au acceptat un plan al Guvernului in valoare de 25 miliarde de dolari care ar putea ameliora situatia a aproximativ un milion de americani cu credite ipotecare.

Negocierile intre autoritati si Bank of America Corp, Wells Fargo & Co, JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc si Ally Financial Inc s-au desfasurat de-a lungul a 16 luni, rezultand intr-o intelegere care va oferi un ajutor extins debitorilor, potrivit Reuters.

Acordul, care va fi implementat pe parcursul urmatorilor trei ani, este doar o parte dintr-un pachet mai extins, elaborat in scopul stimularii pietei imobiliare, dupa ce programul anterior privind modificarea imprumuturilor nu a avut efectele estimate.

In cadrul intelegerii, aproximativ 750.000 de debitori care si-au pierdut locuintele in urma executarilor silite in perioada 2008-2011 vor primi cate 2.000 de dolari.

De asemenea, bancile vor furniza 17 miliarde de dolari pentru reducerea principalului si modificarea imprumuturilor pentru debitorii cu restante.

Acordul include si un pachet de 3 miliarde de dolari destinat sprijinirii imprumutatilor care sunt la zi cu plata ratelor, dar care nu reusesc sa obtina refinantare deoarece datoreaza mai mult decat valoarea actuala a locuintelor.

In acelasi timp, intelegerea prevede absolvirea bancilor de acuzatiile privind executarile silite abuzive si administrarea gresita a cererilor privind modificarea imprumuturilor.

California, statul in care au avut loc aproximativ o treime din executarile silite din SUA in ultimii ani, va primi o cota extinsa din ajutor, de aproximativ 45%.

Totodata, Bank of America, principala banca responsabila de criza imobiliara, va avea cea mai mare contributie, de 11,8 miliarde de dolari.

Acordul da presedintelului american Barack Omaba, care va candida pentru un nou mandat in noiembrie, ocazia de a demonstra ca este dispus sa adopte o pozitie ferma fata de marile banci pentru a ajuta cetatenii americani.

"Am ajuns la un acord reper cu cele mai mari banci americane, care va accelera ameliorarea situatiei celor mai afectati proprietari de cele mai abuzive practici ale industriei ipotecare", a declarat, joi, Obama.

Valoarea proprietatilor imobiliare a scazut cu 33% din 2006, momentul de varf al pietei, alimentat de imprumuturile generoase, acordate deseori persoanelor cu un credit scoring indoielnic. Numarul americanilor cu credite ipotecare se apropie de 11 milioane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#restante credite, #banci americane, #Obama, #executari silite credite , #credit imobiliar