Ziare.com

Sfat pentru romani, de la Finante: Renegociati creditul inainte sa va execute banca

de Alexandra Sandru
Marti, 21 Septembrie 2010, ora 17:19

   

Sfat pentru romani, de la Finante: Renegociati creditul inainte sa va execute banca
Dupa ce tot mai multi romani s-au vazut in imposibilitatea de a-si mai plati ratele dupa aplicarea masurilor de austeritate, Ministerul Finantelor Publice ii sfatuieste sa se duca sa isi renegocieze contractele de credit cu garantie ipotecara inainte sa intre in incapacitate de plata."Este in interesul imprumutatorului si imprumutatului (denumiti in continuare "partile contractante") sa actioneze in mod rezonabil si cu onestitate pentru a gasi o solutie pentru achitarea sumelor de plata restante fara a recurge la initierea unor proceduri judiciare.

Procedurile de restructurare ajuta la identificarea solutiilor pentru un imprumutat aflat in dificultate in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de rambursare a unui imprumut cu garantie ipotecara pentru evitarea, pe cat posibil, a declansarii procedurii de executare silita", se arata in Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a imprumuturilor cu garantii ipotecare, postat marti pe site-ul Ministerului.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Ghidul cuprinde 12 principii ce ar trebui luate in considerare atat de imprumutat, cat si de imprumutator.

Principiul 1: Este in interesul imprumutatului sa contacteze imprumutatorul in cel mai scurt timp posibil de la intervenirea situatiei de dificultate financiara, pentru a angaja discutii privind problemele pe care le intampina in achitarea ratelor si gasirea unei solutii de rezolvare in interesul comun al partilor.

Principiul 2: Imprumutatorul va explica in mod clar imprumutatului situatia integrala a obligatiilor ce ii revin in baza contractului de imprumut cu garantie ipotecara.

Principiul 3: Restructurarile imprumuturilor cu garantii ipotecare reprezinta o concesie, iar nu un drept.

Principiul 4: Buna credinta - Orice negocieri intre imprumutator si imprumutat se vor desfasura cu buna credinta, in scopul identificarii unei solutii constructive.

Principiul 5: Comunicare clara - Se recomanda ca partile sa comunice si sa se informeze reciproc cu privire la orice aspecte relevante.

Principiul 6: Imprumutatul va furniza imprumutatorului toate informatiile necesare, inclusiv informatii si/sau documente justificative legate de venituri sau orice alte active financiare in timp util si cu exactitate, pentru a permite acestuia evaluarea corecta a situatiei sale financiare.

Principiul 7: Partile vor lua in considerare si vor discuta, inainte de luarea oricaror masuri de executare silita a ipotecii si a altor garantii, orice solutii posibile de restructurare a imprumutului.

Principiul 8: Este recomandat ca imprumutatorul sa raspunda cu promptitudine la orice modalitate de solutionare formulata de catre imprumutat.

Principiul 9: Acordarea unei perioade de reflectie cu privire la orice propuneri noi.

Principiul 10: Restructurarea sa fie realizabila si rezonabila.

Principiul 11: Imprumutatorul nu va initia sau continua proceduri judiciare atata timp cat imprumutatul respecta conditiile convenite pentru restructurarea imprumutului.

Principiul 12: Confidentialitatea - Imprumutatorul va asigura confidentialitatea informatiilor primite de la imprumutat si nu va dezvalui nici unui tert informatii si detalii cu privire la situatia imprumutatului respectiv, in lipsa unui acord scris din partea acestuia, cu exceptia cazurilor in care solicitarea este inaintata in conformitate si in temeiul prevederilor legale in vigoare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3266 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

:)

pai cineva care intra in incapacitate de plata ce restructurare ii poti face? Poate maxim se reduce rata cu cateva zeci de lei, ceea ce e egal cu zero. Cati din cei carora s-au facut restructurari au putut incontinuare sa plateasca... poate 1-2.

 

A sosit timpul...

Eu zic ca a sosit timpul ca nimeni sa nu mai platesca nimic la banca,daca nimeni nu v-a mai platii la acesti hoti cu acte,nu au ce sa faca..decat sa dispara,ce avem noi nevoie la noi negocieri de hotie,sa fim seriori,poate ne desteptam si noi odata.

 

poate nu e prea tarziu

http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBANCPOST_OUG_50/
www.ordonanta.info
http://www.creditbancpost.info
> > Clienti Volksbank - http://groups.yahoo.com/group/ClientiVB_Bucuresti/
> > Clienti BCR - http://groups.yahoo.com/group/BCR_Ord_50_2010/
> > Clienti Raiffeisen - http://groups.yahoo.com/group/clienti_raiffeisen_bucuresti/
> > Clienti BRD - http://groups.yahoo.com/group/clientibrd/
> > Clienti ING - http://finance.groups.yahoo.com/group/ing_oug50/
> > Clienti Alpha - http://finance.groups.yahoo.com/group/alphaoug50/
> > Clienti RBS - http://finance.groups.yahoo.com/group/crediteRBS/
> > Clienti BancPost - http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBANCPOST_OUG_50/
> > Clienti OTP - http://finance.groups.yahoo.com/group/Clienti_OTP_bank_OUG_50/
> > Clienti BT - http://finance.groups.yahoo.com/group/clienti_transilvania_bucuresti/
> > Clienti Crediteurope - http://groups.yahoo.com/group/crediteurope_bank/

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor