Siegfried Muresan: Creditele imobiliare se scumpesc din cauza masurilor luate de Guvern

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 13:56
5188 citiri
Siegfried Muresan: Creditele imobiliare se scumpesc din cauza masurilor luate de Guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul PSD-ALDE functioneaza dupa dictonul "dam cu o mana, luam cu doua", spune europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, care atrage atentia ca masurile luate de guvern "incep sa ii arda la buzunar pe romani", ducand inclusiv la scumpirea creditelor imobiliare.

Semnalul de alarma a fost tras de BNR, care a anuntat cresterea indicelui Robor, ceea ce va genera rate mai mari de plata pentru romanii care au credite in lei.

"Masurile Guvernarii PSD - ALDE din ultimele luni, prin care au incurajat consumul cu pretul taierii investitiilor si al cresterii deficitului, incep deja sa-i arda la buzunar pe romani si duc la cresterea dobanzilor pentru creditele imobiliare din cauza inflatiei bruste pe care o genereaza", afirma, intr-o declaratie politica de presa, europarlamentarul PMP Siegfried Muresan.

Acesta explica de ce s-a ajuns aici.

"Guvernul Romaniei functioneaza dupa dictonul 'dam cu o mana, luam cu doua'. Actualul guvern a triplat deficitul bugetar si a taiat investitiile publice pentru a cheltui toti banii pe masuri de incurajare a consumului (cresterea brusca a salariului minim pe economie, cresterea salariilor din sectorul bugetar, taierea TVA etc.). Aceste masuri, cumulate, sunt nesustenabile pe termen mediu si lung si deja au inceput sa apara primele efecte secundare ale economiei bazata strict pe consum: Romania a inregistrat in iulie 2017 o rata anuala a inflatiei de 1,4%.

Intr-o economie stabila, 1,4% ar fi o rata buna, dar Romania vine dupa ani buni de inflatie negativa urmati de o rata de 0,1%, iar cresterea ratei inflatei este mult prea brusca. Cu atat mai mult cu cat datele Bancii Nationale ale Romaniei si ale Comisiei Europene publicate la inceput de an prognozeaza o rata a inflatei de 3% - 3,2% pentru 2018. Este foarte probabil, insa, ca inflatia sa creasca si mai mult decat o estimeaza prognozele de la inceput de an", spune Siegfried Muresan.

In aceste conditii, Guvernul anunta ca intentioneaza sa creasca acciza la combustibil cu 32 de bani/litru pana la 1 octombrie 2017.

"O scumpire a combustibilului afecteaza direct pretul tuturor bunurilor si serviciilor, astfel ca trebuie sa ne asteptam ca rata inflatiei in 2018 sa sara de 3,5%. Aceste cresteri bruste nu vor face decat sa scada puterea de cumparare a romanilor, altfel spus, banii obtinuti din cresterea salariilor dispar in cresterea inflatiei.

Mai grav este ca o crestere a ratei inflatiei duce si la cresterea ratei dobanzii la creditele ipotecare", avertizeaza europarlamentarul PMP, ceea ce va duce "automat la cresterea indicelui ROBOR

"Orice persoana care are un credit ipotecar stie ca dobanda pe care o plateste este formata din rata fixa impusa de banca si din indicele ROBOR cu scadenta la 3 sau 6 luni. Or, crescand indicele ROBOR, creste automat si rata dobanzii la creditul imobiliar.

Acest lucru s-a intamplat deja. Indicele ROBOR cu scadenta la 6 luni a crescut, in septembrie, la 1,13%, cu 0,07% mai mult fata de luna trecuta. Este cel mai ridicat nivel din februarie 2016. Cu alte cuvinte, romanii deja platesc o dobanda mai mare la creditele imobiliare fata de luna trecuta din cauza inflatiei generate de masurile guvernelor PSD - ALDE. Indicele ROBOR este asteptat sa creasca si mai mult anul viitor cand rata inflatiei va trece de 3%, conform prognozelor, deci trebuie sa ne asteptam la cresterea ratelor pe care le platim la banci", avertizeaza Sigfried Muresan.

Europarlamentarul PMP acuza Guvernul PSD - ALDE ca "a taiat investitiile, a crescut deficitul bugetar si a risipit cresterea economica pe care a inregistrat-o tara noastra pe masuri de crestere a consumului", iar acum "pregateste scumpirea combustibilului", dar si "taxe noi pentru mediul privat, adica tocmai acela care a generat cresterea economica buna".

Un calcul facut de specialisti consultati de Digi24 arata nivelul cu care s-au scumpit deja creditele imobiliare.

"La un credit Prima Casa de 50 de mii de euro, echivalent in lei, luat pe 30 de ani, daca luam acest credit anul trecut, cand era ROBOR-ul la minime istorice - aveam o rata de 910 lei pe luna. Acum, avem o rata cu 33 de lei mai mare", a declarat Irina Chitu, analist bancar, la postul de televiziune citat.

In plus, ratele vor continua sa creasca.

Potrivit analistilor consultati de Digi24, pentru un credit precum cel de mai sus, rata ar putea ajunge la finalul anului la 998 de lei, iar in decembrie 2018 se va apropia de 1.100 de lei.

C.B.

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#scumpire credit imobiliar , #credit imobiliar
Comentarii
Poza ScoalaTe
ScoalaTe
rank 1
Confiscati tiparnita de bani a PSD-ului. Treceti la euro si o sa fie