Ziare.com

Tot ce trebuie sa stim despre executarea silita a locuintelor - Sfatul avocatului

Luni, 03 Februarie 2014, ora 08:08

   

Tot ce trebuie sa stim despre executarea silita a locuintelor - Sfatul avocatului
In principal, pentru a se ajunge la o executare silita imobiliara exista o serie de proceduri anteexecutorii, precum si acte procedurale ce trebuie indeplinite atat de catre creditorul bancar, cat si de executorul judecatoresc.

Primul pas pentru a se putea trece la executarea silita a obligatiilor ce deriva dintr-un contract de credit bancar (potrivit legii, acesta este titlu executoriu, prin urmare, atentie, acest lucru inseamna ca nu este necesar ca creditorul dumneavoastra sa va actioneze in judecata), se refera la declararea scadenta a creditului.

In cele mai multe cazuri, termenul maximal in care putem sa nu efectuam plata ratei lunare impusa prin contract este de 90 de zile. Ulterior, banca are dreptul de a declara scadent anticipat creditul, inclusiv comisioane, speze si dobanzi, solicitandu-va toate sumele ce deriva din acesta.

Astfel, scadenta anticipata se declara de cele mai multe ori prin scrisoare recomandata de instiintare a masurii. Atentie pentru cei care platesc in continuare dupa acest moment ratele de credit, dat fiind faptul ca banca nu mai are nicio obligatie sa respecte graficul de rambursare.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Intr-un timp pe care il decide doar creditorul bancar, acesta trimite, printr-o cerere de executare silita, dosarul cu contractul dumneavoastra bancar catre un executor agreat de acesta, in vederea pornirii executarii silite.

Executorul, primind dosarul respectiv, este tinut de lege ca, prin incheiere, sa stabileasca inregistrarea dosarului pe rolul biroului sau, sa il numeroteze si sa instiinteze despre masura, pe creditor.

Dupa acest pas, acesta va fixa cheltuielile de executare, care cad in sarcina debitorului urmarit, apoi adreseaza o cerere de incuviintare a executarii silite instantei din circumscriptia careia isi are sediul biroul executorului judecatoresc.

Instanta primind cererea, verifica daca, intr-adevar, creanta este certa, lichida si exigibila si dispune, ca atare, printr-o incheiere irevocabila.

Atentie la eventualele motive pentru anularea executarii

Atentie la incheierea de incuviintare, deoarece pot fi depistate chiar din aceasta motive de nulitate a executarii sau de nulitate a actelor de executare in privinta dobanzilor, cheltuielilor etc.

In momentul incuviintarii, atunci cand discutam despre executarea imobiliara, executorul emite o somatie de 15 zile catre debitor, prin care il instiinteaza si de masura inscrierii in cartea funciara a imobilului urmarit, despre masura executarii silite, pentru a putea fi opozabila erga omnes, adica tuturor partilor.

Ulterior emiterii acestei somatii de 15 zile, daca debitorul nu plateste datoria, executorul judecatoresc are obligatia ca, in baza art. 828 din Codul de procedura civila, sa se deplaseze personal si sa intocmeasca un proces verbal de situatie, in sensul constatarii anumitor aspecte legate de locul unde se afla bunul si identificarea lui cat mai amanuntita.

Ulterior acestei proceduri, fie cu acordul partilor, fie prin numirea unui expert si efectuarea unei expertize in cauza, se stabileste valoarea lui de circulatie, tocmai pentru a putea fi scos la vanzare, la un pret apropiat de realitatea pietei.

Vanzarea locuintei

In urma intocmirii raportului, executorul, intr-un termen de maximum 30 de zile, scoate la vanzare publica, prin emiterea unei publicatii de vanzare, bunul urmarit.

Daca la primul termen de licitatie se depune o oferta urmata de consemnarea unei cautiuni, atunci acesta se vinde ofertantului cu cel mai bun pret, intocmindu-se astfel procesul verbal de licitatie, iar dupa consemnarea diferentei de pret de catre licitator, actul de adjudecare, ce constituie titlul de proprietate si poate fi inscris in cartea funciara.

La a treia licitatie, pretul casei scade cu pana la 50% din valoare sa

In cazul in care nici la a doua licitatie nu se inscriu participanti, Codul de procedura civila prevede ca pentru organizarea termenului 3 de licitatie creditorul trebuie sa ceara acest lucru in mod expres executorului, iar la acest termen imobilul se poate vinde cu pana la 50% din valoarea lui, ceea ce inseamna o mare pierdere pentru debitor.

Prin urmare, atentie la actele de executare emise in dosarele de executare, fiindca, de cele mai multe ori, ele pot contine elemente ce va pot salva casa prin contestarea lor in cadrul instantelor de judecata.

Pentru a afla mai multe despre cum trebuie sa procedati in vederea promovarii unor mijloace de aparare impotriva executarilor silite, cititi prevederile referitoare la contestatia la executare si cererea de suspendare a executarii silite.

Av. Cuculis Adrian
Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii


Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 33872 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ah, ce-mi plac avocații ăștia...

Grăiește domnul avocat:
"In principiu, pentru a se ajunge la o executare silita imobiliara exista o serie de proceduri anteexecutorii, precum si acte procedurale ce trebuie indeplinite"
Aloo! Ori e "in principiu", ori "trebuie". Amindouă deodată nu merge...

 

avocatii ca avocatii , sa vezi judecatorii

ce se pe ele si de principii si de obligativitatea legislatiei - resp. C.Proc.Civ. ......

Dupa Noul Cod de Procedura Civila , te executa de nu te vezi , ba au mai reglementat si neclaritatile cu ce ramane dupa tine prin casa daca nu ti le iei cand te-a dat afara : sunt considerate bunuri abandonate !

Acum repeziti-va sa faceti imprumut la banca si sa mai indrazniti sa scoateti capul din pamant in fata autoritatilor ....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor