Ziare.com

Vor "musca" romanii din creditele imobiliare exclusiv in lei? Vezi care sunt optiunile

de Teodora Bodeanu
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 14:28

   

Vor "musca" romanii din creditele imobiliare exclusiv in lei? Vezi care sunt optiunile
Creditarea in lei a fost mult timp ocolita de clientii din Romania, din cauza dobanzilor mai mari, acestia preferand sa mizeze pe faptul ca euro sau francul elvetian, de exemplu, nu se vor aprecia destul de mult cat sa ii aduca in imposibilitatea de a-si plati ratele.

Cu toate acestea, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a avertizat, in nenumarate randuri, ca imprumuturile ar trebui contractate in moneda in care sunt obtinute veniturile, pentru a elimina riscul valutar.

In cele din urma, una din banci, Banca Comerciala Romana, i-a ascultat sfatul, incepand sa ofere credite imobilare doar in lei, in timp ce creditele in euro vor mai fi disponibile doar pentru clientii care isi obtin veniturile in moneda unica europeana.

"Multi clienti considera creditul ipotecar in valuta mai ieftin, dar, pe termen lung, ne asteptam la costuri totale semnificativ mai reduse la creditele in lei comparate cu cele in euro, tinand cont in special de tendinta de crestere a indicelui EURIBOR de la nivelul minimului sau istoric din prezent, dar si de impactul semnificativ pe care fluctuatiile valutare il au asupra costurilor unui credit", a explicat Ioana Mihai, sef departament Credite Garantate din cadrul BCR.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Deocamdata, este prea devreme pentru a vedea daca decizia bancii este una buna sau nu. Pe de o parte, clientii ar putea ramane la pararea lor - ca mai bine risca pe valuta, decat sa plateasca dobanzi mai mari - ceea ce ar insemna clienti mai putini pentru banca. Pe de alta parte, daca programul va avea succes, si celelalte banci din Romania vor incerca sa adopte masuri similare.

Deocamdata, potrivit site-ului executarisilite.com, cei mai multi romani ale caror bunuri sunt in executare silita, in primele trei trimestre din 2012, sunt cei care au accesat credite in lei. Pe locul doi se afla cei cu imprumuturi in euro, iar pe trei cei care au mizat pe francul elvetian.

Iata din ce tip de credite ati avea de ales pentru a va cumpara o casa, exceptand imprumuturile care se incadreaza in programul guvernamental Prima Casa:

BCR

Creditul imobiliar/ipotecar Casa Mea se ofera pentru achizitia, construirea, modernizarea sau extinderea unei locuinte, precum si pentru refinantarea altor credite similare aflate in derulare la BCR sau la alte banci.

Suma minima pe care o puteti contracta este de 22.000 de lei, iar suma maxima poate sa fie de 85 la suta din valoarea garantiei imobilului, fara sa depaseasca 1,76 de milioane de lei, daca valoarea creditului reprezinta mai mult de 75% din valoarea garantiilor, si de 4,4 milioane de lei, daca valoarea creditului reprezinta cel mult 75% din valoarea garantiilor.

Creditul se acorda pe o perioada maxima de 30 de ani, cu un avans de cel putin 15 procente. Puteti opta pentru o dobanda fixa timp de cinci ani, iar DAE variaza intre 9,23 - 9,67%, in functie de mai multe aspecte, cum ar fi si faptul daca va primiti salariul pe un cont BCR sau nu.

ING

La creditul ipotecar in lei de la banca olandeza dobanda 7,62 la suta pe an, in comparatie cu o dobanda de 4,24% pe an, pentru accesarea unui credit similara, insa in euro.

Suma minima acordata pentru creditul in moneda nationala este de 13.000 lei, iar cea maxima de 900.000 de lei, perioada de creditare variind intre 3 si 30 de ani, cu un avans minim de 15% din valoarea imobiliului ipotecat. Pentru a va califica pentru acest imprumut, trebuie sa aveti un venit net lunar pe familie de cel putin 1.200 de lei.

In cazul creditului ipotecar in euro, sumele acordate sunt cuprinse intre 3.000 si 250.000 de euro, iar avansul trebui sa fie de cel putin 25%.

BRD

Banca ofera creditul Habitat in lei, euro sau dolari, pentru o perioada de 30 de ani si un avans incepand cu 5 la suta. In lei, de exemplu, se poate contracta minim 65.000 de lei, dobanda anuala efectiva ajungand la 9,54%, in cazul contractarii pe 30 de ani.

Pentru un imprumut de 50.000 de euro, pentru 360 de luni, DAE ajunge la 6,92%, iar pentru aceeasi suma, insa in dolari, DAE este de 7,04%.

Raiffeisen

Nici in acest caz diferentele intre dobanzile practicate pentru creditele in lei si cele in euro nu sunt foarte mari. Pentru creditul Casa Ta, dobanda anuala efectiva, calculata pentru perioada maxima de 30 de ani, este de 9,81 la suta, in moneda nationala, si de 7,33%, in euro, in cazul in care nu primiti salariul sau pensia intr-un cont al bancii.

Sumele care pot fi acordate se incadreaza intre 5.000 - 200.000 de euro sau echivalentul in lei, pe o perioada cuprinsa intre 3 si 30 de ani. Valoarea maxima finantata din valoarea imobilelor aduse in garantie este de 85%, pentru creditele in lei, si de pana la 75%, pentru cele in euro.

Banca Romaneasca

Aici, intr-adevar, clientii ar fi mult mai indreptatiti sa-si incerce norocul pe un credit in euro, avand in vedere ca DAE, in acest caz, ar fi de 6,27%, in timp ce, pentru lei, urca la 10,34 procente.

Banca poate oferi minim 35.000 de lei sau 10.000 de euro si maxim 1,65 de milioane de lei sau 300.000 de euro, pentru o perioada de 35 de ani.

Alpha Bank

Diferenta de dobanzi intre creditele imobilare in lei si cele in euro sunt, in acest caz, de circa 5 procente. Astfel, pentru imprumutul Alpha Housing Standard in euro, DAE este de 5,23 la suta, iar pentru creditul similar in lei, de 10,51%.

In schimb, pentru a contracta imprumutul in euro trebuie sa dati un avans de minim 25%, iar pentru cel in lei de numai 15 procente.

Volksbank

Pentru creditul ipotecar Casa in lei, DAE ajunge la 10,62 la suta, iar, pentru cel in euro, la 6,70%. Daca, in primul caz, avansul minim acceptat este de 25%, in cel de-al doilea trebuie sa oferiti cel putin 20 la suta.

De asemenea, in euro, suma maxima ce poate fi contractata de este de 250.000, iar in lei de 1 milion.

Bancpost

Creditul EuroIpotecar, in ciuda numelui, este acordat si in lei, suma minima oferita fiind de 10.000 de euro sau echivalent in lei si de maxim 85% din valoarea garantiei, la cele in moneda nationala, sau 75%, la cele in moneda unica europeana.

De exemplu, pentru un credit ipotecar de 30.000 de euro, pe un termen de 25 de ani, DAE ajunge la 6,36%.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3592 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Spaniolii au muscat. si si-au spart dintii. Acuma cauta dentist

german sa ii extraga ce mai ramine si sa monteze o proteza de toata frumusetea. Apoi, s-a terminat cu carnea de taur, toti vor minca numai supe si piuree de cartofi. Deci, dragi romanasi, cine vrea un pic de credit? Pe vreo 200 de ani si trei generatii. Ieftin ca braga!

 

Ti-ai ratat cariera

m-a distrat comentariul tau. Si este la subiect. Felicitari !!! O sa urmaresc comentariile tale ca sunt excelente.

romanii

s-au vandut deja la banci pentru 2 generatii
credite va face la disperare doar guvernul, pe care tot populatia saracita le va plati
sa trahahaiti bine mai ga0zarilor si pasaricilor !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor