12.000 de romani nemultumiti de banci s-au grupat pe Internet

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 15:33
3480 citiri
12.000 de romani nemultumiti de banci s-au grupat pe Internet
Foto: Arhiva

Numarul clientilor nemultumiti ai bancilor care s-au inscris in diverse grupuri pe Internet a trecut de 12.000 si continua sa creasca, reprezentand insa doar 0,28% din totalul persoanelor care au credite.

Luni a expirat termenul de 90 de zile pana la care bancile au fost obligate sa puna in practica OUG 50/2010 privind creditele acordate populatiei si sa instiinteze clientii cu privire la alinierea contractelor vechi la noile reglementari, informeaza Mediafax.

Mii de clienti s-au hotarat deja sa dea in judecata bancile, considerand ca acestea incalca prevederile OUG 50/2010, dar si unele reglementari mai vechi. Ei solicita, printre altele, rambursarea comisionului de risc perceput pe perioada desfasurarii creditului, a banilor primiti de banca in urma modificarii abuzive a dobanzilor sau ca urmare a calcularii in mod gresit a dobanzii.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, saptamana trecuta, ca bancile prefera sa mearga in instanta decat sa ofere dobanzi la creditele vechi cel mult egale cu ratele la imprumuturile noi pentru ca anticipeaza un numar relativ mic de clienti care se vor adresa justitiei.

In prezent, clienti ai 16 banci - Volksbank, BCR, Bancpost, BRD, Alpha Bank, OTP Bank, Raiffeisen, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, RBS Bank Romania, Credit Europe Bank, ING, CEC Bank, Millennium Bank si UniCredit Tiriac Bank - s-au organizat in grupuri pe yahoo pentru a fi mai bine informati cu privire la problemele pe care le intampina cu banca si despre cum sa negocieze cu institutia, dar si pentru a putea sa declanseze procese colective impotriva bancilor.

Potrivit datelor BNR, aproximativ 4,5 milioane de persoane au cel putin un credit , depasind numarul total de salariati. Ordonanta 50 vizeaza aproape 8 milioane de contracte de credit.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#clienti nemultumiti banci, #banci judecata , #credit