Ziare.com

Asociatiile de consumatori: Amanarea ratelor nu sprijina in mod real debitorii, ci acorda beneficii bancilor: Vor aplica dobanda la dobanda!

Vineri, 27 Martie 2020, ora 09:32

   

Asociatiile de consumatori: Amanarea ratelor nu sprijina in mod real debitorii, ci acorda beneficii bancilor: Vor aplica dobanda la dobanda!
Masurile luate de Guvern cu privire la amanarea ratelor la credite nu sprijina in mod real debitorii, acorda beneficii substantiale bancilor si institutiilor financiare nebancare si sunt chiar mai dezavantajoase decat unele dintre solutiile propuse de anumiti finantatori, acuza asociatiile care reprezinta consumatorii.

"In opinia noastra, masurile luate de Guvern nu sprijina in mod real debitorii, acorda beneficii substantiale bancilor si institutiilor financiare nebancare si sunt chiar mai dezavantajoase decat unele dintre solutiile propuse din proprie initiativa de anumiti finantatori.

Ordonanta de urgenta sprijina mai degraba sistemul financiar-bancar, in loc sa ii ajute, asa cum ar fi fost normal, mai mult pe imprumutati, asigurand un climat vadit de dezechilibru intr-un context economic si asa extrem de dificil", se arata intr-un comunicat al asociatiilor reprezentative ale consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare si avocatilor specializati in protectia drepturilor consumatorilor.

Potrivit ordonantei adoptate joi seara de Guvern, imprumutatii care inregistreaza intarzieri la plata ratelor, anterior declararii starii de urgenta in contextul pandemiei de coronavirus, nu sunt eligibili pentru a obtine suspendarea ratelor.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

In aceste conditii, asociatiile arata ca Guvernul nu permite redresarea debitorului intr-un context de criza, ci il ajuta indirect sa ajunga in faza de executare silita, cu toate consecintele dramatice care deriva asupra familiei debitorului.

Totodata, acestia subliniaza ca autoritatile genereaza impovararea debitorilor prin capitalizarea dobanzilor din perioada suspendarii platii ratelor, in interesul sistemului financiar-bancar, fapt nepermis de legislatia in vigoare.

"Asadar, pe perioada de suspendare, dobanda aferenta ratelor respective va fi introdusa in soldul ramas de rambursat, asupra noului sold (semnificativ mai mare, in unele cazuri) urmand a se aplica dobanda contractuala. Pe intelesul tuturor, bancile si institutiile financiar-nebancare vor aplica dobanda la dobanda", se arata in comunicat.

Mai mult, potrivit documentului, statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, cu bani de la bugetul de stat, alimentat de contribuabili, garanteaza dobanda capitalizata aferenta creditelor ipotecare in proportie de 100% pentru sistemul financiar-bancar. "Asadar, consumatorul din Romania (in calitate de imprumutat si contribuabil) este vaduvit direct si indirect de anumite sume de bani, in beneficiul sistemului financiar-bancar", se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, "vor continua executarile silite si recuperarile de creante, cu uriasele probleme si abuzuri semnalate de consumatori. Retinerea unei parti insemnate din venitul debitorului (poprirea), respectiv vanzarea la licitatie publica a bunurilor acestuia, chiar si la preturi ridicol de mici sunt in continuare permise, ordonanta de urgenta ignorand solicitarile asociatiilor consumatorilor utilizatori de servicii financiare in legatura cu suspendarea temporara a procedurilor de recuperare de creante, respectiv de executare silita", subliniaza comunicatul citat.

Asociatiile mentioneaza, in context, ca in cazul altor acte normative recente ale Guvernului de sustinere a unor segmente ale mediului de afaceri, amanarea platii chiriilor si a utilitatilor nu a fost insotita de majorarea ulterioara a acestora.

Mai mult, decizia de suspendare a ratelor ramane la latitudinea bancii sau a institutiei financiare nebancare, care va analiza cererea debitorului si o va aproba in conditiile unor norme emise in termen de 15 zile de catre Ministerul Finantelor.

"Cel mai probabil, si aceste norme vor fi adoptate de Ministerul Finantelor Publice la fel cum a fost adoptata si ordonanta de urgenta - impreuna cu Banca Nationala a Romaniei si cu industria bancara, fara participarea reprezentantilor consumatorilor. Masurile anuntate de catre Guvern sunt mai dezavantajoase pentru consumatori in comparatie cu cele anuntate anterior, din proprie initiativa, de unii finantatori.

Este foarte probabil ca, in urma adoptarii ordonantei de urgenta, acestia vor renunta la solutiile propuse anterior si vor aplica dispozitiile ordonantei de urgenta. Este neclar daca implementarea masurilor anuntate de catre Guvern se va face prin act aditional sau direct in temeiul legii, fiind extrem de important ca intr-un asemenea context bancile si institutiile financiare nebancare sa nu profite de vulnerabilitatea consumatorului pentru a opera si alte modificari contractuale, astfel cum s-a intamplat in trecut in numeroase ocazii, in detrimentul consumatorilor", se mentioneaza in comunicatul citat.

In aceste conditii, asociatiile de consumatori solicita Guvernului sa procedeze de urgenta la revederea prevederilor actului normativ, urmata de modificarea substantiala a acestuia, cu participarea activa in procesul decizional a asociatiilor de consumatori, pentru a asigura un echilibru de opinie si de legiferare absolut obligatoriu la nivelul unui stat membru al Uniunii Europene.

"Facem precizarea ca, pana la acest moment, asociatiile de consumatori au fost cu desavarsire ignorate, in ciuda faptului ca au fost printre primele care au venit cu propuneri si solicitari in acest sens, la discutii participand, conform declaratiilor publice exclusiv reprezentantii sistemului bancar si ai Bancii Nationale a Romaniei", se mai arata in documentul semnat de Alin Iacob, presedinte AURSF, Dorinel Tanase, presedinte CREDERE, Gheorghe Piperea, avoca si presedinte Parakletos, si Alexandra Burada - avocat.

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat joi seara ca plata ratelor se poate suspenda, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, pe o perioada de pana la 9 luni, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2020.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 7610 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Implicarea guvernului prin oug ca sa ajute... capitalizarea dobanzii

la imprumuturile luate pana-n criza inseamna ca debitorii vor plati dobanda la dobanda, printre altele. Deci guvernul reglementeaza caracterul intangibil al relatiei banca-debitor indiferent de pandemie, coronavirus, criza mondiala, samd.
Interesant de vazut cum procedeaza alte guverne cu proprii cetateni, caci noi deja am ajuns dincolo de orice speranta: apeluri catre populatie da doneze bani pentru medici si spitale in timp ce statu cumpara masti de la buticari din Calugareni, par egzamplu!
Deschideti ochii dragi romani si recunoasteti evidenta care ne va ingropa, cel mai probabil: fura ei, da ne descurcam si noi... inainte era ca nu murim nici noi, depasita de evenimente acum.
Deci ce facem in continuare ? Bineinteles ca altceva in afara de a interpreta masurile statului mai mult decat onorabil sau de a carcoti frenetic ca statul e depasit si castiga din orice situatie.

 

Ca de obicei ,bancherii, aceeasi oameni cainosi,haini si lacomi!

Sa mai zic ceva ???E suficient!

 

pai mai romane

daca imprumutatul nu a avut bani pana acum sa-si achite ratele la zi, pe perioada pandemiei are? camatarii sustinuti de bnr iau ca si acum pielea de pe om. ei nu stiu sa piarda. cum noi nu am invatat sa tinem banii la ciorap, ca bunicii nostri.

OK, eu am inteles problema lor.

Guvernul a dat o Ordonanta, prin care romanii care in aceasta perioada nu-si pot plati ratele la banci, nu vor pierde, asa cum prevede Contractul de Imprumut bunurile cu care a girat imprumutul. Adica banca nu te poate executa silit. Ca sa fie clar, asta e problema, ca daca ai luat bani de la banca, si nu iti platesti ratele, banca te poate executa silit, adica te lasa fara masina, fara casa, fara pamant, iar solutia este sa impiedici banca acum sa te execute. Nu stiu, e mult, e putin, dar nu ti se va intampla raul cel mai mare. Sa fii executat silit de banca. Acum sigur, ca unii gasesc nodul din papura da, e nu bine, ci e de asteptat. Dar toti cei care nu agreaza aceasta decizie a Guvernului au si varianta SA PLATESCA RATELE! Nimeni nu impiedica nici un dator la banca sa-si platesca ratele. Daca vrea sa si le platesca. Si atunci nu va mai plati dobanzi la dobanzi, penalitati la penalitati, comisioane la comisioane.

 

"Avem o guvernare dezastruoasă.

A stat guvernul 10 ore in sedință, pana la 3 dimineata, preocupat (zice-se!) să adopte măsuri de sprijinire a economiei naționale.

Dimineața il gasesc la tv pe dl. Prim ministru Orban care ne anunță că practic NU au luat nicio măsură. Am sa ma explic mai jos, desi presa a preluat pe nedigerate comunicatul guvernului și propragă "setul de măsuri luat de guvern".

Să le luam pe rand:
1. Marea măsură de ajutor zice dl Orban că ar fi ; "Am decis, prin ordonantă de urgentă, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare; majorarea plafonului am putut să o facem, in primă fază, cu 5 miliarde. Suntem pregătiti să majorăm acest plafon cu incă 5 miliarde, dacă e necesar si, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem pană la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare."
WOW! Ce sume!
Numai ca ESTE EGAL CU ZERO! multumim https://www.ziardecluj.ro/un-specialist-administratie-si-management-public-de-la-ase-bucuresti-face-praf-programul-de-sprijin-financiar-al-guvernului-orban-pentru-depasirea-crizei-de-coronavirus

 

Bun. Si daca Premierul spune ca da 5 miliarde,

care oricum o sucim, nu este egal cu zero, este cu 5 miliarde peste zero, api, daca va fi cazul se vor mai aloca inca cinci miliarde, care nu sunt egkli cu zero, ci vom avea deja zece miliarde, si daca va mai trebui se vor aloca inca cinci miliarde, adica cincisprezece miliarde, care nu sunt nici pe departe egal cu zero, iar un specialist, fara nume, fara figura, fara competente de a da sau a nu da banii Romaniei, vine si spune ca el vede zero, iar tu il preiei exact pe anonimul ala, care specialist-nespecialist, nu poate sti si decide mai mult decat stie si poate decide Premierul, inseamna ca in realitate ZERO esti exact tu.

Poate ar trebui sa iti aduc aminte cite a zis

Premierul in ultimele 5(cinci) luni si cite s-au realizat?!?!
ZERO!!!!!!!!!!!

Rectificare: avem o forma de guvernare dezastruoasa, nu doar

asta care este.
Pentru ca de 30 de ani mergem din victorii in victorii, desigur ca impotriva normalitatii, a decentei vis a vis de notiunea de tara. Tara civilizata, democratica, responsabila cu toti cetatenii sai, nu doar cu unii.

Rate anulate 9 luni

De acord, dupa cele 9 luni se reesaloneaza perioada de rambursare. Daca nu sa fie luat de oute Isarescu, el este vinovatul sef, nu guvernul. Guvernul in probleme bancare nu misca un deget fara acordul lui Isarescu.

 

Cata intelighetie, cata profunzime: desigur ca nu Citu ie dI

VINA, ca doar EL a vorbit cu bancile și cu Isarescu cum sa le faca viata mai buuna si mai frumoasa romanilor. Nu putea nici sa se puna cu sica mandolina care ne-a spus-o franc in fata ca nu se pune problema ca bancile sa ii ajute cumva pe romani, ca sa piarda cumva din profitul ala nesimtit ce le-a ramas intact dupe ce EL si presedintele lui de la Cotroceni au abrogat ordonata 114 care prevedea ca ale banci si societatile ce ne sug petrolul si gazele sa cotizeze si ele o tzara mai mult: 69 de miliarde de euro e pomana facuta de ai lui sica mandolina, bancilor ce activeaza pe piata din RO !
Si pt a completa vinovatii de serviciu, pt capitalizarea dobanzilor, sa nu-L uitam pe Dragnea !!!

Daca ar fi preluat de la banci imprumutul la o dobind mai mica

Asta ar fi fost un mic ajutor dar smecheria asta te baga si mai rau in rajat. Daca dupa 9 luni de aminare nu ai servici ai pierdut totul.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor