Asociatiile de consumatori: Amanarea ratelor nu sprijina in mod real debitorii, ci acorda beneficii bancilor: Vor aplica dobanda la dobanda!

Vineri, 27 Martie 2020, ora 09:32
8062 citiri
Asociatiile de consumatori: Amanarea ratelor nu sprijina in mod real debitorii, ci acorda beneficii bancilor: Vor aplica dobanda la dobanda!

Masurile luate de Guvern cu privire la amanarea ratelor la credite nu sprijina in mod real debitorii, acorda beneficii substantiale bancilor si institutiilor financiare nebancare si sunt chiar mai dezavantajoase decat unele dintre solutiile propuse de anumiti finantatori, acuza asociatiile care reprezinta consumatorii.

"In opinia noastra, masurile luate de Guvern nu sprijina in mod real debitorii, acorda beneficii substantiale bancilor si institutiilor financiare nebancare si sunt chiar mai dezavantajoase decat unele dintre solutiile propuse din proprie initiativa de anumiti finantatori.

Ordonanta de urgenta sprijina mai degraba sistemul financiar-bancar, in loc sa ii ajute, asa cum ar fi fost normal, mai mult pe imprumutati, asigurand un climat vadit de dezechilibru intr-un context economic si asa extrem de dificil", se arata intr-un comunicat al asociatiilor reprezentative ale consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare si avocatilor specializati in protectia drepturilor consumatorilor.

Potrivit ordonantei adoptate joi seara de Guvern, imprumutatii care inregistreaza intarzieri la plata ratelor, anterior declararii starii de urgenta in contextul pandemiei de coronavirus, nu sunt eligibili pentru a obtine suspendarea ratelor.

In aceste conditii, asociatiile arata ca Guvernul nu permite redresarea debitorului intr-un context de criza, ci il ajuta indirect sa ajunga in faza de executare silita, cu toate consecintele dramatice care deriva asupra familiei debitorului.

Totodata, acestia subliniaza ca autoritatile genereaza impovararea debitorilor prin capitalizarea dobanzilor din perioada suspendarii platii ratelor, in interesul sistemului financiar-bancar, fapt nepermis de legislatia in vigoare.

"Asadar, pe perioada de suspendare, dobanda aferenta ratelor respective va fi introdusa in soldul ramas de rambursat, asupra noului sold (semnificativ mai mare, in unele cazuri) urmand a se aplica dobanda contractuala. Pe intelesul tuturor, bancile si institutiile financiar-nebancare vor aplica dobanda la dobanda", se arata in comunicat.

Mai mult, potrivit documentului, statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, cu bani de la bugetul de stat, alimentat de contribuabili, garanteaza dobanda capitalizata aferenta creditelor ipotecare in proportie de 100% pentru sistemul financiar-bancar. "Asadar, consumatorul din Romania (in calitate de imprumutat si contribuabil) este vaduvit direct si indirect de anumite sume de bani, in beneficiul sistemului financiar-bancar", se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, "vor continua executarile silite si recuperarile de creante, cu uriasele probleme si abuzuri semnalate de consumatori. Retinerea unei parti insemnate din venitul debitorului (poprirea), respectiv vanzarea la licitatie publica a bunurilor acestuia, chiar si la preturi ridicol de mici sunt in continuare permise, ordonanta de urgenta ignorand solicitarile asociatiilor consumatorilor utilizatori de servicii financiare in legatura cu suspendarea temporara a procedurilor de recuperare de creante, respectiv de executare silita", subliniaza comunicatul citat.

Asociatiile mentioneaza, in context, ca in cazul altor acte normative recente ale Guvernului de sustinere a unor segmente ale mediului de afaceri, amanarea platii chiriilor si a utilitatilor nu a fost insotita de majorarea ulterioara a acestora.

Mai mult, decizia de suspendare a ratelor ramane la latitudinea bancii sau a institutiei financiare nebancare, care va analiza cererea debitorului si o va aproba in conditiile unor norme emise in termen de 15 zile de catre Ministerul Finantelor.

"Cel mai probabil, si aceste norme vor fi adoptate de Ministerul Finantelor Publice la fel cum a fost adoptata si ordonanta de urgenta - impreuna cu Banca Nationala a Romaniei si cu industria bancara, fara participarea reprezentantilor consumatorilor. Masurile anuntate de catre Guvern sunt mai dezavantajoase pentru consumatori in comparatie cu cele anuntate anterior, din proprie initiativa, de unii finantatori.

Este foarte probabil ca, in urma adoptarii ordonantei de urgenta, acestia vor renunta la solutiile propuse anterior si vor aplica dispozitiile ordonantei de urgenta. Este neclar daca implementarea masurilor anuntate de catre Guvern se va face prin act aditional sau direct in temeiul legii, fiind extrem de important ca intr-un asemenea context bancile si institutiile financiare nebancare sa nu profite de vulnerabilitatea consumatorului pentru a opera si alte modificari contractuale, astfel cum s-a intamplat in trecut in numeroase ocazii, in detrimentul consumatorilor", se mentioneaza in comunicatul citat.

In aceste conditii, asociatiile de consumatori solicita Guvernului sa procedeze de urgenta la revederea prevederilor actului normativ, urmata de modificarea substantiala a acestuia, cu participarea activa in procesul decizional a asociatiilor de consumatori, pentru a asigura un echilibru de opinie si de legiferare absolut obligatoriu la nivelul unui stat membru al Uniunii Europene.

"Facem precizarea ca, pana la acest moment, asociatiile de consumatori au fost cu desavarsire ignorate, in ciuda faptului ca au fost printre primele care au venit cu propuneri si solicitari in acest sens, la discutii participand, conform declaratiilor publice exclusiv reprezentantii sistemului bancar si ai Bancii Nationale a Romaniei", se mai arata in documentul semnat de Alin Iacob, presedinte AURSF, Dorinel Tanase, presedinte CREDERE, Gheorghe Piperea, avoca si presedinte Parakletos, si Alexandra Burada - avocat.

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat joi seara ca plata ratelor se poate suspenda, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, pe o perioada de pana la 9 luni, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2020.

Citeste si:
Coronavirus România. 324 dintre persoanele decedate în ultimele 24 de ore erau nevaccinate. La ATI sunt internați 1.848 de pacienți
Coronavirus România. 324 dintre persoanele decedate în ultimele 24 de ore erau nevaccinate. La ATI sunt internați 1.848 de pacienți
Autoritățile au emis vineri, 22 octombrie, un nou raport privind evoluția epidemiologică a pandemiei de coronavirus, în România, în ultimele 24 de ore. Astfel, au fost înregistrate...
Raport COVID 21 octombrie Peste 16.000 de cazuri noi și 448 de decese în ultimele 24 de ore
Raport COVID 21 octombrie Peste 16.000 de cazuri noi și 448 de decese în ultimele 24 de ore
Autoritățile au anunțat joi, 21 octombrie, ultimele cifre ale evoluției pandemiei din țara noastră. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost raportate 16.110 cazuri noi și 448 de decese în...
Sursa: AGERPRES