Baltazar: Atractivitatea creditelor in euro va scadea

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 11:52
1228 citiri
Baltazar: Atractivitatea creditelor in euro va scadea

Creditele in lei vor deveni egal atractive cu cele in euro, adica preferinta romanilor pentru cele in euro va scadea, estimeaza analistul financiar Bogdan Baltazar.

"Problema este ca dobanzile la lei sunt mari si cred ca este foarte aproape momentul cand creditele in lei vor deveni egal atractive cu cele in euro, intrucat va mai creste si EURIBOR, care este la un nivel maxim istoric. Pana de curand EURIBOR era 3-4%. Atractivitatea creditelor in euro va scadea", a declarat Baltazar intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Intrebat de ce sunt creditele ipotecare in euro "produsul toxic" din sistemul bancar romanesc, acesta sustine ca "au fost unele avantaje, cel putin aparente, cum ar fi dobanzi mai mici la euro".

"Mai mult, lumea se gandea ca in 2015 intram in zona euro, iar termenele ipotecare sunt pe multi ani. Foarte multe credite ipotecare, de ordinul a 20% in unele banci, au dificultati, sunt in intarziere de plati si au intrat in incetare de rambursare.

O serie intreaga de imobile au fost executate si se afla pe site-urile bancilor pentru vanzare. Nu as numi-o o criza, doar dificultati majore", a completat analistul.

In ceea ce priveste cursul valutar, Baltazar sustine ca este supravegheat.

"BNR il urmareste, evita fluctuatiile brutale de curs, nu se opune tendintelor fundamentale. Banca Centrala stie ce se intampla in piata, stie de speculatii fara acoperire in realitati economice. Nu cred ca in curs se gaseste cheia acestor lucruri.

Problema este ca, daca te imprumuti in euro si nu ai venituri in euro, risti foarte mult oricat ar fi BNR de atent. Daca ai venituri in lei si te imprumuti in euro poti sa ai surprize, cum au avut in modul cel mai clar si violent cei care s-au imprumutat in franci elvetieni sau yeni", a precizat analistul.

Potrivit acestuia, ca sa relanseze creditarea in lei, BNR nu are prea multe parghii la indemana, din cauza faptului ca nu poate scadea dobanda de politica monetara.

"Nu cred ca BNR poate face ceva semnificativ si nici nu cred ca vrea sa faca ceva pentru a ieftini artificial creditele. Sunt voci care cer devalorizarea leului pentru ca nu este corect ca intreaga economie sa fie sacrificata pentru cei care s-au imprumutat in valuta.

Acesta este unul din considerente. Vorbim de sute de mii de oameni care s-au imprumutat in valuta, dar nu este sacrificata economia. Problema este ca dobanzile la lei sunt mari si cred ca este foarte aproape momentul cand creditele in lei vor deveni egal atractive cu cele in euro, intrucat va mai creste si EURIBOR, care este la un nivel maxim istoric. Pana de curand EURIBOR era 3-4%. Atractivitatea creditelor in euro va scadea", a conchis acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#atractivitate credite, #credite in euro, #Baltazar credite , #credit