Banca sau IFN? Afla cine iti da cel mai avantajos credit

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 12:37
5550 citiri
Banca sau IFN? Afla cine iti da cel mai avantajos credit
Foto: wemanageyourdebt.com

Competitia pe segmentul creditelor mici a dat mare avantaj, in acesti ultimi ani, institutiilor financiare nebancare (IFN), acestea nefiind atat de restrictive precum bancile cand vine vorba de acordarea imprumuturilor.

In aceasta lupta pentru creditarea populatiei, ambele parti au avantaje si dezavantaje. Asa ca Ziare.com a calculat, pentru dumneavoastra, cine ofera cel mai bun credit de 2.000 de lei, din punct de vedere al ratelor. Imprumutul este calculat pentru o perioada de 12 luni.

Spre exemplu, in cazul Provident, creditul este unul dintre cele mai scumpe, dar asta din cauza ca acestia sunt specializati pe imprumuturi de scurta durata, chiar pentru sume mici, modelul englezesc fiind implementat cu succes si la noi.

Diferenta dintre aceasta oferta si altele (de mai jos) este ca Provident cere ca rata sa fie platita saptamanal, nu lunar.

In cazul creditului de 2.000 de lei, calculatorul de pe site-ul IFN-ului ne-a dat ca perioada de creditare - 56 de saptamani (14 luni). Rata saptamanala va fi de 48,50 de lei (194 lei/luna). Avantajul este ca nu va trebui sa mergeti sa stati la cozi pentru a o plati, ci sunt agenti specializati, care vin la dumneavoastra acasa pentru a incasa rata. Au si serviciu care permite plata ratei prin expedierea banilor in conturile Provident.

In cazul de fata, DAE este de 80,42%, de 3-4 ori mai mare decat in restul exemplelor pe care le vom da. Astfel, costurile totale pentru credit se ridica la 715 lei. Chiar daca vreti sa platiti creditul inainte, suma rambursata va fi tot cea pe care ati urma sa o dati la finalul contractului.

Marele avantaj al acestui credit este ca il puteti lua in 2-3 zile.

Patria Credit

Pentru cei 2.000 de lei imprumutati, Patria Credit va cere o rata lunara da 198 de lei, timp de un an. Pe site-ul firmei se mentioneaza ca DAE este 39.70%, dar calculat pentru un credit in valoare de 10.000 lei acordat pe 36 luni. Pentru o perioada si suma mai mici, DAE este mai mare.

Daca vreti sa accesati un astfel de imprumut, aveti nevoie de actul de identitate (CI/BI), dar si documente doveditoare ale veniturilor (veniturile luate in considerare sunt cele din salarii, pensii, drepturi de autor, chirii, dividende, din activitati liberale si comerciale etc.). Pentru salariati, se cere adeverinta de venit, carte/contract de munca, fisa fiscala pentru anul anterior.

Bancile: DAE mai mic, asteptare mai lunga

Daca ne uitam la banci, diferenta este clara. Aici procesarea documenteleor dureaza ceva mai mult decat la IFN-uri, chiar daca, in ultima vreme, exista unele banci care se lauda ca aproba creditul in 24 de ore.

In cazul OTP Bank, un credit de 2.000 de lei ar veni cu o rata lunara de 179 de lei. Aici DAE este de 14,99%, dupa cum arata calculatorul bancii, iar, pana la finalul perioadei de creditare, veti fi rambursat 2.155 de lei.

Daca ne uitam pe site-ul CEC Bank, prima rata pentru un credit de aceeasi valoare ar fi de 181 de lei. Dupa un an de contract veti fi avut de dat 2.139 de lei. Cu toate acestea, sumele s-ar putea sa fie ceva mai mari in cazul CEC Bank, pentru ca nu stim la ce valoare ajunge DAE.

Toate ratele de mai sus le-am calculat pentru un venit lunar de 1.000 de lei.

OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
OpenAI a anunțat recent lansarea GPT-4o mini, un nou model de inteligență artificială compact, dar foarte puternic. Scopul principal al acestui model este să facă motorul GPT-4 mai accesibil...
Netflix își extinde lista de jocuri: Squid Game Multiplayer, anunțat. Când se lansează
Netflix își extinde lista de jocuri: Squid Game Multiplayer, anunțat. Când se lansează
Netflix continuă să își extindă oferta de jocuri gratuite incluse în abonamentul său, adăugând un nou joc multiplayer inspirat de celebra serie sud-coreeană „Squid Game”. În...
#credit nevoi personale, #IFN Banca , #credit
  1. OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
  2. Netflix își extinde lista de jocuri: Squid Game Multiplayer, anunțat. Când se lansează
  3. Intel explică problemele de stabilitate ale procesoarelor Core 13 și 14
  4. Xiaomi Mix Flip ajunge oficial pe piața europeană. La ce preț este oferit de producător
  5. Spotify se pregătește să lanseze un abonament HiFi pentru a concura cu TIDAL și Apple Music
  6. Huawei amână lansarea seriei Mate 70: Ce upgrade-uri ne așteaptă
  7. Elon Musk, acuzat că ar cheltui lunar 45 de milioane de dolari pentru susținerea campaniei lui Donald Trump
  8. Ce salarii lunare au piloții și stewardesele de la TAROM. Protestul de la compania de stat a avut succes
  9. Țara în care robotaxi-urile sunt extrem de ieftine și schimbă industria transporturilor
  10. Boeing și NASA efectuează teste la sol pentru propulsarea capsulei Starliner