Bancile au ieftinit creditele in lei, sub presiunea BNR

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 09:30
1887 citiri
Bancile au ieftinit creditele in lei, sub presiunea BNR
Foto: Arhiva

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a impus bancilor sa ieftineasca creditele in lei si sa le scumpeasca pe cele in euro.

Bancherii au inceput sa aduca pe piata locala oferte noi la creditele in moneda nationala, in conditiile in care BNR le-a limitat pe cele in euro, scrie Ziarul Financiar.

Aceasta decizie reprezinta o schimbare importanta fata de ultimii ani, cand bancherii au promovat mai mult creditele in valuta, inclusiv pe cele in valute exotice, datorita costurilor mai mici.

"Se va produce in mod cert o mutare a preferintelor pe creditarea in lei. Exista resurse in lei, dar si potential de reducere a dobanzilor la aceste credite. Fiecare banca are propriile constrangeri si sunt convins ca vor exista banci in pozitia de a continua creditarea, dar si banci care vor fi nevoite sa-si reduca activitatea", a declarat economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

ING a redus anul acesta marja de dobanda la creditele ipotecare in lei, pana la 1,5% pe an. Dobanda nominala este de 7,75% pe an la aceasta banca, iar costul unui imprumut este de 8,5% pe an.

Si Millenium Bank a facut reducri in cazul creditelor in lei, acestea fiind vandute cu dobanda fixa de 14,5% pe an. Si grecii de la Banca Romaneasca au o promotie la un credit pe zece ani.

Dobanda medie la un credit in lei este de 12,8% pe an, in timp ce la euro media este de 5,8% pe an, potrivit datelor BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#BNR, #credite lei, #banci credite lei, #ieftinire credite lei, #scumpire credite euro , #credit
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Inca o initiativa a BNR de genul "tot patitul e priceput". Pacat ca