Bancile au pretentii mai mari de la clienti - noul profil al debitorului ideal

Marti, 26 Iunie 2012, ora 07:14
3928 citiri
Bancile au pretentii mai mari de la clienti - noul profil al debitorului ideal

Bancile locale, aflate in fata unui "munte" de credite neperformante, situatie care le accentueaza vulnerabilitatea in contextul inrautatirii crizei europene, incep sa-si ia masuri suplimentare de precautie pentru creditarea persoanelor fizice, pe langa cele concepute deja de BNR si intrate in vigoare la inceputul acestui an.

Daca, in trecut, puteau obtine imprumuturi imediat ce ajungeau la varsta majoratului, incasand salariul minim pe economie, astazi varsta minima a solicitantilor poate ajunge si la 27 de ani, iar acestia trebuie sa obtina venituri de aproximativ 1.800 de lei.

Inasprirea standardelor de creditare in primul trimestru al anului, atat in cazul creditelor imobiliare, cat si al celor de consum, este confirmata de banca nationala, in cel mai recent sondaj al institutiei. Potrivit acestuia, bancherii "acuza" noile standarde impuse de BNR, dar si cresterea riscurilor de creditare, ei estimand ca situatia financiara a populatiei va continua sa se deterioreze.

Cel putin trei institutii financiare au introdus recent criterii mai stricte de selectare a clientilor pentru toate tipurile de imprumut, potrivit unor surse din piata.

Astfel, clientul ideal in cazul ING Bank, pentru credite de nevoi personale, credite ipotecare, inclusiv Prima casa, sau carduri de credit, are varsta cuprinsa intre 27 si 50 de ani si un venit minim pe membru de familie de 1.700 de lei. In plus, solicitantul trebuie sa lucreze de minimum 6 luni si sa fie casatorit.

La Citibank, au sanse mai mari pentru accesarea unui imprumut de nevoi personale sau de refinantare in special persoanele de peste 25 de ani, care fac dovada unui venit de cel putin 1.500 de lei.

De asemenea, la Kiwi Finance, creditele cu ipoteca pot fi accesate preponderent de clientii cu varste de peste 25 de ani, cu venituri de cel putin 1.800 de lei. Conditiile sunt usor mai relaxate in cazul creditului de consum, varsta minima a potentialilor debitori pornind de la 23 de ani, cu un venit de minimum 1.000 de lei.

Valoarea creditelor neperformante ajungea, la sfarsitul lunii aprilie, la 5,68 de miliarde de lei, conform datelor furnizate de Biroul de Credit.

Creditul in lei pierde batalia cu dobanzile mai mici la valuta

Soldul creditelor in lei acordate de banci a scazut constant incepand cu luna septembrie a anului trecut, ajungand la 34,3 miliarde de lei in aprilie 2012, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Pe de alta parte, soldul creditelor in valuta accesate de clientii persoane fizice s-a mentinut pe un trend crescator, ridicandu-se la 56,3 miliarde de lei la finele lunii aprilie. De asemenea, romanii au fost interesati si de imprumuturile in alte valute (dolari, franci elvetieni sau forinti maghiari), soldul acestora avansand la aproape 14 miliarde de lei la sfarsitul perioadei analizate.

Aceste evolutii au loc in conditiile in care dobanda medie la creditele noi pentru populatie in moneda nationala a scazut la nivelul minim de 11,58% in luna aprilie, iar, de la inceputul acestui an, a intrat in vigoare regulamentul BNR privind creditarea populatiei, prin care au fost introduse limitari drastice ale creditarii in valuta.

Dobanzile aferente imprumuturilor in euro se mentin, insa, la niveluri semnificativ mai scazute, de 5,28% in luna aprilie, astfel incat clientii eligibili s-au orientat, in continuare, catre acest tip de imprumut, in pofida deprecierii leului in fata monedei unice.

In plus, dobanzile la imprumuturile in lei ar putea creste, potrivit analistilor, in contextul in care BNR a sistat taierile dobanzii de politica monetara. Si creditele in euro se pot scumpi, ca urmare a costurilor de finantare de pe pietele externe mai ridicate pentru banci.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...