Bancile contrazic Ministerul Finantelor: Noul indice IRCC nu se aplica la Prima Casa

Vineri, 03 Mai 2019, ora 13:19
9712 citiri
Bancile contrazic Ministerul Finantelor: Noul indice IRCC nu se aplica la Prima Casa

Noul indice de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a inlocuit ROBOR incepand cu 2 mai, se aplica la creditele de consum si ipotecare standard, Prima Casa facand exceptie, potrivit prevederilor OUG 19, potrivit unor precizari ale BCR si CEC de vineri.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, joi, pentru prima data, IRCC, un indice care a inlocuit ROBOR in calculul creditelor in lei cu dobanda variabila. Ministerul Finantelor a anuntat ca acest indice va fi aplicat inclusiv programului Prima Casa.

Insa BCR a transmis, la solicitarea News.ro, ca potrivit OUG 19, IRCC se aplica doar creditelor de consum si celor ipotecare standard.

"Din informatiile noastre, OUG19 prevede ca noul indice IRCC se aplica creditelor reglementate prin OUG50/2020 si OUG52/2016 - aici sunt creditele de consum si cele ipotecare standard, exceptie Prima Casa. Prima Casa are pret reglementat de catre statul roman prin legislatie specifica, ROBOR 3M + marja de maximum 2%", a anuntat BCR.

Totodata, banca va mentine strategia de creditare cu dobanda fixa, care asigura mai multa predictibilitate. Astfel, creditele de nevoi personale ale BCR, care vin doar cu dobanda fixa, nu vor suferi niciun impact din punct de vedere al costurilor.

"In ceea ce priveste restul produselor, vom avea urmatoarele modificari: in cazul descoperitului de cont si a cardului de credit, vom inlocui ROBOR cu IRCC. In ceea ce priveste produsul de finantare pentru locuinta 'Casa Mea', dobanda fixa pe 5 sau 10 ani va continua sa joace un rol-cheie, motiv pentru care vom continua sa o promovam, ca parte din strategia BCR de a oferi predictibilitate si stabilitate pe termen lung clientilor nostri", a anuntat banca.

Prin urmare, odata cu implementarea noului indice, la creditul Casa Mea, din 2 mai, clientii vor putea avea o dobanda fixa de 6,25% (6,45% pana in 2 mai), timp de cinci ani. Apoi, se va aplica IRCC + 3,3%, fata de ROBOR la 6 luni + 3%, potrivit bancii.

Astfel, in cazul unui credit de 220.000 lei, pe o perioada de 360 luni (30 de ani), rata lunara in primii 5 ani scade de la 1.383 lei, cat era inainte de 2 mai, la 1.355 lei dupa data de 2 mai.

Totodata, in cazul in care clientii opteaza pentru incasarea salariului la BCR, vor avea o reducere cu 0,3 puncte procentuale, iar incheierea unui asigurari suplimentare de protectie aduce o reducere de inca 0,3 puncte procentuale, potrivit bancii. Astfel, dobanda fixa pe 5 ani ajunge la 5,65%. Mai mult de atat, perioada de creditare cu dobanda fixa se poate prelungi ulterior cu cel putin 5/10 ani, potrivit bancii.

Si reprezentantii CEC Bank au transmis, vineri, ca "in momentul de fata la creditul 'Prima noastra casa' este utilizat indicele ROBOR la trei luni".

Conform ZF, CEC a modificat deja oferta pe segmentul creditelor ipotecare standard, inlocuind ROBOR la 6 luni cu IRCC si pastrand marjele.

Astfel, noua dobanda este formata din IRCC plus o marja de 2,5% pentru creditul ipotecar standard fara card si IRCC plus o marja de 2,4% pentru creditul prin card.

Vezi si Ministerul de Finante spune ca indicele care a inlocuit ROBOR e valabil si pentru Prima Casa. Legislatia zice altceva

Citeste si:
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Prin ordinul dat PNL-ului, aripa servilă, de a forma un guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă, Iohannis, iată, a mai dat o șansă PSD-ului. După care, a declarat ritos: “Sunt în...
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Sursa: NEWS.RO
Comentarii
Cucucorapshan
rank 4
Carrandash
rank 2