Bancile, obligate sa modifice toate contractele de creditare aflate in derulare

Marti, 22 Iunie 2010, ora 16:08
4288 citiri
Bancile, obligate sa modifice toate contractele de creditare aflate in derulare

Marti a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, prevederile actului normativ aplicandu-se atat contractelor noi, cat si celor aflate in derulare, indiferent de valoarea acestora.

Bancile au la dispozitie trei luni pentru a modifica prin acte aditionale contractele de creditare aflate in derulare in conformitate cu noile reglementari, precizeaza un comunicat al autoritatii Nationale pentru Protectia consumatorilor (ANPC).

Incepand din data de 21 iunie 2010, prevederile din contract care contravin OUG 50/2010 sunt nule de drept, indiferent daca contractul a fost actualizat sau nu.

In aceasta perioada, toate cererile de rambursare anticipata a creditelor se rezolva conform prevederilor OUG 50/2010 si toate comisioanele aferente creditelor trebuie actualizate pentru a se conforma noii reglementari.

BCR da credite dupa noua lege si elimina comisionul de rambursare

Ordonanta de Urgenta prevede un comision de rambursare anticipata de maxim 1% pentru creditele cu dobanda fixa si interzice perceperea vreunui comision de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila.

Totodata, numarul comisioanelor aferente derularii contractului de credit este limitat la patru (comision de administrare credit, comision de penalizare pentru intarzierea la plata, comision de rambursare anticipata daca dobanda e fixa si comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor).

Suplimentar, creditorul are dreptul sa perceapa doar un comision de analiza dosar (numai in cazul in care accepta creditarea) si un comision aferent costurilor de asigurare (pentru situatiile in care este prevazuta asigurare).

Actul normativ prevede atat interzicerea explicita a unor comisioane pentru operatiuni cu numerar pentru plata ratelor la credit sau tragerea transelor din credit, cat si obligatia de a calcula dobanda variabila in mod transparent.

Banca este obligata sa prezinte clientului contractul de credit cu cel putin 15 zile inainte de semnare, iar acesta are dreptul ca, in termen de 14 zile de la semnare, sa renunte la respectivul contract de credit, neconditionat, fara justificari, fara a invoca motive. Actul normativ se aplica tuturor contractelor de credit si contractelor de leasing.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#prevederi contracte creditare, #noua lege creditare, #comisioane acordare credite , #credit