Ziare.com

Bilantul crizei: Dobanzi real negative, frica de risc si inconsecventa in creditare

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 08:30

   

Bilantul crizei: Dobanzi real negative, frica de risc si inconsecventa in creditare
Ultimii cinci ani demonstreaza cat de mult depinde sistemul financiar din Romania de performanta economiei si de "averea" populatiei.

Dupa ce au atins niveluri de 16% in 2008, dobanzile la depozitele in lei au inceput sa scada intr-un ritm alert pana la sfarsitul anului 2012, variind in jurul nivelului de 5,5%, se arata intr-un studiu realizat de analistul economic Dragos Cabat, Managing Partner www.eFin.ro.

Acest lucru a fost determinat de faptul ca bancile comerciale nu au mai acordat credite pentru persoanele fizice si, in consecinta, nevoia lor de resurse din partea populatiei a scazut. Astfel, in aceasta perioada, dobanzile la depozitele in lei au avut valori medii nete real pozitive in 2008 si 2009 si apoi real negative din 2010 pana in 2012 inclusiv.

Este foarte probabil ca si in anul 2013 dobanzile la depozite vor ramane real negative, in intervalul -0,5% - -1%, atat timp cat bancile comerciale nu reiau cresterea creditarii pentru companii si nu dezgheata creditele de consum pentru populatie, cu atat mai mult cu cat volatilitatea inflatiei in 2013 poate fi ridicata.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Asadar, dobanzile nominale la depozite vor fi in medie de 5% pentru anul 2013. In acest context, este foarte posibil ca depozitele populatiei sa scada in lei.

Depozitele in valuta vor ramane constante ca volum in anul 2013, daca leul nu se va aprecia puternic fata de euro, ceea ce ar determina o "fuga" a romanilor catre moneda nationala.

Romanii se orienteaza de regula catre produse de economisire cu o durata de maximum 3 luni, ceea ce spune multe despre increderea lor in volatilitatea inflatiei si cursului de schimb, dar si despre politicile de atragere a economiilor populatiei de catre bancile comerciale din Romania.

Bancile au incercat timid incepand cu 2009 sa orienteze atentia deponentilor catre termene de 6 luni si chiar 12 luni prin dobanzi mai ridicate, dar fara mare succes.

Creditarea, semnificativ afectata de criza economica

In ceea ce priveste procesul de creditare, acesta a fost semnificativ afectat de criza economica. Desi dobanzile la credite au scazut considerabil comparativ cu anii de criza, pana in jurul nivelului de 11% pentru creditele de nevoi personale sau 8% pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca, romanii nu se mai inghesuie sa contracteze un imprumut sau, in cele mai multe cazuri, nu pot accesa unul din cauza conditiilor de creditare mult mai restrictive.

Incepand cu 2009, s-a manifestat mai intai o cadere dramatica a increderii in clientii de retail, reflectata printr-o politica de risc mult mai dura si implicit prin majorarea marjei dintre credite si depozite catre 9% la creditele de nevoi personale si de 5,5% la cele cu garantie ipotecara.

Pe fondul scaderii abrupte a volumului de astfel de credite si al trecerii la dobanzile real negative la depozite, marjele au scazut in 2010 la aproximativ 3,5% in medie - dar trebuie precizat ca volumul de credite acordate a fost nesemnificativ fata de anii de dinainte de criza.

Pe masura ce volumul de credite neperformante s-a acumulat, marja intre credite si depozite a crescut si ea la creditele de nevoi personale peste 6,5% si probabil va ramane la aceste valori si in anul 2013, in timp ce la creditele de nevoi personale cu ipoteca estimam o marja fata de dobanda la depozite de 5-6% in 2013, ceea ce se va materializa in dobanzi nominale la credite de aproximativ 11%.

In acelasi timp, creditele in valuta vor fi probabil scoase de tot mai multe banci din "grila" de produse, ca urmare a lipsei de resurse financiare in valuta si noilor norme de creditare.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2005 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor