BNR a limitat gradul de indatorare: Ratele nu mai pot depasi 40% din salariu la creditele in lei si 20% la cele in euro

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 19:53
30679 citiri
BNR a limitat gradul de indatorare: Ratele nu mai pot depasi 40% din salariu la creditele in lei si 20% la cele in euro
Foto: Ziare.com

Banca Nationala a Romaniei a decis miercuri limitarea gradului de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice, atat cele ipotecare, cat si de consum, reprezentand o premiera dupa anul 2007.

Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta, arata BNR intr-un comunicat.

Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor totale lunare de plata raportate la venitul net lunar. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor. Regulamentul se aplica atat institutiilor bancare, cat si IFN si intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2019.

Banca Centrala subliniaza ca masuri similare au fost adoptate deja in alte tari cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

Potrvit BNR, principalele obiectivele urmarite prin aceast regulament sunt:

 • Simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice si consolidarea cresterii sustenabile a activitatii de creditare. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului si al ratelor aferente va putea fi stabilit usor de orice solicitant.
 • Protejarea populatiei cu venituri medii si cu venituri sub valorile medii in sensul imbunatatirii capacitatii de plata, pentru creditare sanatoasa.

Oricine doreste un credit isi poate calcula ce suma poate plati lunar sub forma de rate la banci si IFN, mai afirma BNR. Iata care este metodologia de calcul pana la 31 decembrie 2018 si cum va fi de la 1 ianuarie 2019:

Ce se intampla cu solicitarile de creditare formulate, dar care nu au fost inca finalizate? Toate solicitarile de credit formulate inainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clientilor persoane fizice, precum programul Prima Casa, se solutioneaza pe baza reglementarii de la momentul depunerii cererii la banca, chiar daca acordarea creditului are loc dupa 1 ianuarie 2019, explica BNR.

O alta intrebare pe care, probabil, si-o pun multi romani care au deja credite este: vor mai fi posibile refinantarile? Asadar, BNR precizeaza ca toate creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrarii in vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinte privind gradul de indatorare. Acest lucru nu este valabil, insa, pentru refinantarile ce presupun si acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent (e).

Banca Centrala a mai explicat ca impactul estimat al noului regulament este nesemnificativ asupra cresterii economice.

BNR a introdus, pentru prima data, limitari explicite ale gradului de indatorare in 2004, de 30% pentru creditele de consum si de 35% pentru cele imobiliare, precum si un nivel minim al avansului pentru creditele imobiliare de 25%.

In martie 2007, BNR a eliminat limitele explicite ale gradului de indatorare si ale avansului, care urmau sa fie stabilite de fiecare banca in parte, in cadrul normelor de risc, justificand ulterior ca masura a fost necesara ca urmare a aderarii la UE.

Apple și Meta colaborează pentru dezvoltarea inteligenței artificiale pe iPhone-uri
Apple și Meta colaborează pentru dezvoltarea inteligenței artificiale pe iPhone-uri
Conform unui raport recent al Wall Street Journal, Apple intenționează să își îmbunătățească noile funcționalități de Inteligență Artificială (AI) utilizând modele dezvoltate de...
Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
Google dezvoltă noi chatboturi AI bazate pe celebrități și influenceri de pe YouTube, conform unui raport recent al The Information. Totuși, aceasta nu este o idee revoluționară, deoarece...
#limitare grad indatorare, #BNR credite romani , #credit
 1. Apple și Meta colaborează pentru dezvoltarea inteligenței artificiale pe iPhone-uri
 2. Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
 3. Americanii nu-i mai agreează deloc pe ruși și interzic un antivirus important dezvoltat în regiune
 4. One UI 7 vine cu încă o funcție de securitate pe telefoanele Samsung
 5. Dezvăluire surprinzătoare: 57% dintre angajații britanici se bazează pe inteligența artificială pentru a face față volumului de muncă
 6. Logitech lansează Keys-To-Go 2, o tastatură wireless ultra-portabilă. Prețul pentru care o puteți obține
 7. Românii, exasperați de sistemul de reciclare. "Tot proiectul e doar o scumpire de 50 bani. Te plimbi din magazin în magazin până găsești unul funcțional…"
 8. Netflix vrea să le ofere utilizatorilor un abonament gratuit. Cum va funcționa
 9. Cum se poate reseta Google Wallet pe un dispozitiv Android. Tutorial rapid, fără dureri de cap
 10. LeTV revine pe piață cu noul model 4G: L10. Ce știe să facă smartphone-ul