BNR da liber la creditarea in euro si ajuta statul sa se imprumute mai ieftin

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 31 Martie 2011, ora 18:46
2117 citiri
BNR da liber la creditarea in euro si ajuta statul sa se imprumute mai ieftin
Foto: gazeta-afacerilor.ro

Bancile au mai multi bani pentru creditare, dupa ce Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta de la 25% la 20%.

Chiar sumele sunt marite, nu se stie cat de dispusa mai este populatia sa se indatoreze la banci din nou, in conditiile in care criza a lasat in urma sectoare de economie mult mai fragile decat acum cativa ani.

BNR isi motiveaza reducerea rezervelor minime obligatorii prin faptul ca "este necesara evaluarea continua a tendintelor procesului de creditare a sectorului neguvernamental, in vederea asigurarii unei evolutii adecvate a creditarii in lei fata de cea in valuta".

In alta ordine de idei, analistul financiar Bogdan Baltazar considera ca banca centrala a micsorat RMO pentru a facilita statului accesul la bani mai ieftini din banci, prin euroobligatiuni. "Totodata putem vorbi si de o facilitare a creditarii. Orice majorare a sumelor pe care le detin bancile, si nu stau pe dobanzi derizorii la BNR in rezerva, reprezinta o facilitate si conduce la ieftinirea creditului, dar nu una spectaculoasa", a mai spus Baltazar.

ING: o reducere a RMO este prea timpurie

Potrivit unei analize realizate de bancherii de la ING Bank, o taiere a dobanzii pentru pasivele in lei nu ar avea nici un sens in momentul de fata, avand in vedere ca se urmareste extragerea acesteia din piata. "De asemenea, timpurie este si o taiere a rezervelor minime pentru valuta. O astfel de decizie ar putea veni mai tarziu in acest an, in functie de nevoile de finantare pe care le are ministerul Finantelor", spun economistii ING Bank.

Scaderea rezervelor in valuta nu s-a mai produs de aproape un an si jumatate, ultima fiind facuta in noiembrie 2009. In schimb, daca vorbim de pasivele la lei, acestea au ramas la acelasi nivel de 15%.

Rata dobanzii cheie a ramas si ea la acelasi nivel ca pana acum, de 6,25%. Prin aceste decizii sunt avute in vedere conservarea perspectivelor de reluare sustenabila a procesului de dezinflatie si de redresare pe baze sanatoase a economiei.

Creditarea s-a scumpit in ultima vreme

Daca ar fi sa ne uitam la creditele nou acordate in moneda nationala, dobanda acestora a crescut, in februarie, cu aproape 1,6 puncte procentuale, comparativ cu prima luna a lui 2011. Dobanda a ajuns la o medie de 11,7%, in contextul in care creditele acordate firmelor au suferit o majorare de aproape 2 puncte procentuale.

In cazul imprumuturilor pentru populatie, bancile au procedat absolut la fel, numai ca majorarea este mai mica, de doar un punct procentual, pana la 13,49%. Cu toate acestea, putem spune ca exista si o parte buna: creditorii locali au ieftinit imprumuturile pentru imobiliare, cu doar 36 de puncte de baza.

In cazul creditelor in euro, cele nou contractate au avut o dobanda care a crescut, in februarie, cu 0,23 de puncte procentuale fata de luna precedenta, in cazul populatiei. Daca la clientii persoane fizice creditele au ajuns la o dobanda medie de 5,68%, pentru firme acestea s-au scumpit cu 0,24%, pana la 5,63%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#BNR dobanda cheie, #rezerve minime obligatorii, #credite euro , #credit
Comentarii
Poza bogdan4153
bogdan4153
rank 2
BNR da liber la creditarea in euro si ajuta statul sa se imprumute mai ieftin
Poza bum
bum
rank 5
cea mai tare chestie ! ati fost "tunsi" odata , acum urmeaza partea a doua ! pregatiti-va dosarele , fotocopiile , actele , buletinele , certificatele de nastere si "calificare" si incolonati-va in liniste ! cine vrea un frigider , sau o casa ? mana sus