Ziare.com

BNR, despre creditul Ioanei Basescu: Nu ne uitam intr-un contract semnat de banca si client

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 18:24

   

BNR, despre creditul Ioanei Basescu: Nu ne uitam intr-un contract semnat de banca si client
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu se uita niciodata intr-un contract de credit si nici nu verifica contract cu contract, in momentul in care contractul este semnat de o banca comerciala si un client, in conditiile existentei unei piete concurentiale, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Banca Nationala nu verifica contract cu contract, in momentul in care el se incheie. Nu da niciun aviz pentru incheierea unui contract, nu se uita niciodata intr-un contract de credit, atunci cand banca il incheie cu clientul, pentru ca ar fi o ingerinta inadmisibila, in conditiile unei piete concurentiale si din aceasta cauza legea nu ii permite BNR, nu ii da prerogative de a se amesteca in afacerile comerciale. Banca Nationala nu are dreptul sa se uite intr-un contract", a spus Vasilescu, referindu-se la contractul cu CEC Bank, prin care Ioana Basescu a luat un credit pentru finantarea achizitiei unui teren agricol.

"Eu sunt consilier al guvernatorului si nu pot sa-l intreb pe directorul de la Supraveghere (Nicolae Cinteza - n.red.) despre ce este vorba intr-un contract", a mai spus acesta.

Adrian Vasilescu a precizat ca a primit respectivul contract din surse media.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"Din surse media a ajuns si la mine contractul de credit al CEC Bank cu Ioana Basescu. L-am primit din surse media si asa a fost pus in circulatie si astfel m-am uitat si eu in contract. Nu este caderea mea nici sa-l comentez, nici sa-l analizez", a subliniat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului Isarescu a precizat ca Banca Nationala este o autoritate de supraveghere, de reglementare, care nu are un rol direct in contractele comerciale dintre parti.

"Inainte de toate Banca Nationala este o autoritate de monitorizare. Activitatile bancilor comerciale sunt reglementate de Banca Nationala si sunt supravegheate de aceasta. Supravegherea pe care o face Banca Nationala este o supraveghere prudentiala, in baza legii statutului BNR si in baza legii bancare. Ceea ce face Banca Nationala in ceea ce priveste un contract de credit se rezuma la indeplinirea conditiilor de creditare, sa nu apara elemente de instabilitate financiara si mai cu seama sa nu fie incalcata legea", a explicat Vasilescu.

Acesta a precizat ca, in prezent, in sistemul bancar mai exista 300 de contracte prin care persoane fizice au luat credite de peste un milion de euro de la bancile comerciale.

"Ceea ce pot sa mai spun este ca sunt peste 300 de contracte cu persoane fizice in care valoarea creditelor este peste un milion de euro. Reglementarea la CEC este aceea ca un contract de pana la 700.000 de euro reprezinta o oferta la 'raft' si poate fi incheiat la sucursala. Un contract intre 700.000 si 2.000.000 de euro trebuie sa treaca prin Consiliul Director, iar un contract peste doua milioane si jumatate de euro poate fi aprobat numai de Consiliul de Administratie al bancii", a aratat Adrian Vasilescu.

Vasilescu (BNR): Imprumutul luat de Ioana Basescu nu e singular - sute de credite peste un milion de euro

Ioana Basescu a luat un credit de la CEC in valoare de 4.600.000 de lei

Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a achizitionat mai multe parcele de teren, de marimi diferite, cu o suprafata totala de 290,41 de hectare in comuna Nana, judetul Calarasi, de la firma SC Berfige SRL, cu sediul in Bucuresti, in luna septembrie a acestui an, potrivit contractului de vanzare-cumparare. Pretul de vanzare a fost de 5.844.864,25 lei.

In 15 noiembrie, Ioana Basescu a dat publicitatii contractul incheiat cu CEC Bank, pentru cumpararea terenurilor din judetul Calarasi, precum si contractul de ipoteca imobiliara.

Potrivit documentelor, creditul la CEC Bank, in valoare de 4.600.000 de lei, este acordat pe o perioada de 30 de ani, iar rata lunara se ridica la suma de 30.266,51 lei, cu o rata anuala a dobanzii variabila - 1,90% rata fixa si 4,63 ROBOR.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2000 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

D-nul Alin Vasilescu

Nu intelege nimic. Ii poate insa explica smecherul nostru prim ministru cum se face si desface.

PS. Ce ati fi spus in urma cu 24 de ani daca i-ati fi vazut figura lui VP si cineva v-ar fi spus ca va fi primul ministru al Romaniei libere (si debusolate)?

 

Tapaj.

Sau mult zgomot pentru nimic!.
Un contract de vanzare/cumparare facut la notar,facut publc,etc c c c c
Problema "majora" este numele Basescu.Daca era nume de Ionescu,Popescu,sau,mai ales,Pontescu,Crinulescu... nu deranja taman la nivel asa de inalt (chiar inalt???).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor