Ziare.com

BNR limiteaza creditele de consum, nu si pe cele imobiliare

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 20:43

   

BNR limiteaza creditele de consum, nu si pe cele imobiliare
Consiliul de Administratie al BNR a limitat, prin adoptarea unui nou regulament, creditele de consum in valuta pentru populatie, dar nu si pe cele in valuta pentru imobiliare, cum se anuntase initial.

"Regulamentul urmareste echilibrarea acordarii de credite noi in moneda nationala fata de cele in valuta, ceea ce va contribui la consolidarea stabilitatii financiare si la asigurarea proactiva a capacitatii debitorilor neacoperiti la riscul valutar de a-si onora obligatiile de restituire a imprumuturilor contractate. Se are in vedere reflectarea cu acuratete in preturile serviciilor financiare a riscurilor pe care acordarea de credite in valuta catre debitorii neprotejati fata de riscul valutar le incumba atat pentru acestia, cat si pentru bancile comerciale creditoare", se spune in comunicat.

De asemenea, BNR precizeaza ca Regulamentul este in linie cu principiile general acceptate la nivelul Uniunii Europene privind creditarea in valuta si reflectate in recomandarile Comitetului European pentru Risc Sistemic publicate la 21 septembrie 2011. El a fost supus dezbaterii publice si a luat in considerare si propuneri ale sistemului financiar-bancar transmise prin intermediul asociatiilor profesionale.

"In esenta, Regulamentul impune creditorilor definirea unor criterii mai exigente pentru acordarea creditului de consum in valuta, insa nu afecteaza - comparativ cu conditiile actuale - accesul la creditele in valuta pentru care atat destinatia cat si garantiile aferente sunt de natura imobiliara. De asemenea, prin acest Regulament se imbunatateste mecanismul de informare si avertizare a clientilor cu privire la riscurile aferente imprumuturilor in valuta si consecintele materializarii riscurilor valutar si de dobanda", se mai arata in comunicat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Regulamentul intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial si va fi disponibil, dupa publicare, pe pagina de internet a Bancii Nationale a Romaniei.

Sursa: rNews

Articol citit de 992 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da !

Dar nu orice ...imobiliare ! Cele cu valoare istorica......ii intereseaza ! Mai ales daca creditorii nu vor fi solvabili !

 

Facilitati pentru creditele de investitii si creditele de export

Garantii financiare de stat pentru cofinantarile la fondurile Uniunii Europene acoperite prin cesionarea actiunilor sau a partilor sociale a societatilor comerciale beneficiare

Exista si instrumente mai complexe pentru stimularea relansarii investitiilor productive, in special a celor orientate spre export

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor