Cat avem de castigat din plata ratelor la cursul BNR?

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 12:55
3774 citiri
Cat avem de castigat din plata ratelor la cursul BNR?
Foto: Arhiva

Plata ratelor creditelor a devenit o povara grea pentru romanii care au preferat sa contracteze un imprumut in valuta, insa ar putea primi o mana de ajutor, daca vor fi adoptate amendamentele la OUG 50/2010, printre care se numara plata ratelor la cursul de schimb al bancii centrale si eliminarea unor comisioane.

Desi acest lucru nu ar parea o scadere prea mare din rata lunara, ar fi importanta mai ales pentru clientii cu rate mari sau care se afla in situatia critica in care nu isi mai permit plata creditelor.

Potrivit lui Eugen Radulescu, directorul directiei de audit in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, plata ratelor la cursul oficial ar insemna o pierdere de maximum 1 la suta din veniturile bancilor.

In schimb, daca amendamentul va ramane in forma finala a legii, ar fi avantajos pentru clienti.

"Bancile, atunci cand fac operatiunile valutare, lucreaza la cursul lor de vanzare. Si cursul lor de vanzare nu e nici pe departe cel mai favorabil. Lucreaza la cursul afisat, care reprezinta o alta forma prin care bancile mai iau niste bani de la clienti", a declarat Eugen Radulescu pentru Ziare.com.

Astfel, daca la cursul oficial al bancii centrale clientii ar plati, pentru 300 de euro, de exemplu (echivalentul unei rate in cadrul programului Prima Casa), 1.282 de lei, la BRD rata ar ajunge la 1.306 lei, la BCR ar fi de 1.296 lei, iar la Raiffeisen Bank de 1.299 de lei.

Pentru o rata de 300 de franci elvetieni, la cursul BNR de joi, clientul ar plati 958 de lei, in timp ce, la ING, de exemplu, rata ar ajunge la 973 de lei, la Banca Transilvania la 972 de lei, iar la Volksbank ar fi de 978 de lei.

Romanii nu percep riscul valutar

De ce prefera, totusi, romanii creditele in valuta? La nivelul populatiei, in luna august a acestui an, creditele in valuta erau echivalentul a 65,9 miliarde de lei, iar, la nivelul firmelor, de 63,6 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei.

Spre comparatie, in lei, persoanele fizice aveau, in aceeasi luna, credite de 37,3 miliarde de lei, iar agentii economici de 39,3 miliarde de lei.

Potrivit lui Eugen Radulescu, romanii percep creditele in valuta ca fiind mai ieftine, din cauza ratelor dobanzilor mai scazute decat in cazul creditelor in lei.

"Oamenii prefera creditele in valuta pentru ca sunt percepute ca fiind mai ieftine, din cauza ca ratele dobanzilor sunt mai mici, iar oamenii nu percep ideea de risc valutar. De altminteri, de-a lungul anilor, au avut dreptate, in cele mai multe cazuri. Cursul valutar s-a apreciat, cel putin in termeni reali, cu siguranta. In termeni nominali, nu tocmai. Dar, in felul acesta, oamenii percep ca riscul este mai mic", a explicat Radulescu.

Totusi, cand exista deprecieri puternice ale monedei nationale, cei care si-au luat credite in valuta au ajuns intr-o situatie critica. "De aia exista si sfatul acela, ca oamenii sa-si ia credite in valuta in care au venituri", a completat Radulescu.

Eliminarea comisioanelor reduce veniturile bancilor

Pe langa plata ratelor creditelor in valuta la cursul BNR, amendamentele aduse de Comisia de industrii si servicii din Camera Deputatilor includ si interzicerea comisioanelor in cazul in care consumatorul isi doreste refinantarea sau reesalonarea imprumutului sau daca doreste schimbarea datei scadente a ratelor.

De asemenea, comisionul pentru analiza dosarului va fi o suma fixa pentru toti clientii care solicita acelasi tip de credit, fara a fi calculata ca procent aplicat la sold, iar, in cazul in care clientul doreste sa ramburseze creditul anticipat, acest lucru nu trebuie sa fie conditionat de plata unui anumit numar de rate.

Prin urmare, chiar daca plata ratelor la cursul BNR nu ar afecta prea mult veniturile bancilor, eliminarea acestor comisioane si taxe suplimentare cu siguranta ar avea un impact negativ.

"Sigur ca ar avea un impact mare. Eu am fost un partizan (al comisioanelor - n.r.) in BRD, cand am fost numit presedinte. Principiul este asta: clientul plateste pentru orice servicii. Era o avalansa de consultari. La bancomat, de exemplu, se uita de trei ori pe zi la cont sa vada el ca nu i-au disparut banii. Si atunci am facut comision pentru consultarea soldului. Eu eram de parere ca ei, clientii, trebuie sa plateasca pentru orice serviciu pe care il solicita si eu il prestez", a explicat, pentru Ziare.com, analistul financiar Bogdan Baltazar.

Legea de aprobarea de OUG 50/2010 va fi supusa votului plenului Camerei Deputatilor dupa ce va fi trecut si prin mana Comisiei de buget, finante, banci, aceasta urmand a se reuni pe 27 octombrie.

De asemenea, amendamentele sunt sustinute de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, potrivit careia, astfel, se restabileste echilibrul intre obligatiile si drepturile partilor din conventiile de credit.

#rate credit curs BNR, #amendamente OUG 50, #credite euro, #credite lei , #credit