Ziare.com

Cat de mult se straduieste BNR pentru promovarea creditelor in lei

de Camelia Sisea
Marti, 14 Februarie 2012, ora 07:38

   

Cat de mult se straduieste BNR pentru promovarea creditelor in lei
Eforturile BNR in vederea stimularii creditarii in moneda nationala au fost necontenite in ultima perioada, banca centrala apeland la toate armele din dotare: de la introducerea unui nou regulament de creditare prin care se restrictioneaza creditul in valuta la reduceri succesive ale dobanzii de politica monetara si injectii saptamanale de lichiditate prin operatiuni repo.

Actiunile bancii centrale au loc in contextul in care ponderea imprumuturilor in valuta in total imprumuturi depasea 60% la sfarsitul anului 2011.

Noua legislatie a creditelor prevede garantii de 133% din valoarea imprumutului in cazul creditelor de nevoi personale in valuta, limitarea perioadei de creditare la cinci ani pentru toate creditele de consum, precum si un avans minim de 25% pentru imprumuturile ipotecare euro, respectiv de 40% pentru creditele in alte valute.

Acestea sunt valabile doar in cazul in care solicitantul realizeaza venituri in alta moneda decat cea a creditului. Avansul pentru creditele ipotecare in valuta este de 20% in cazul clientilor care obtin venituri in aceeasi valuta. Pentru imprumuturile pentu locuinta in moneda nationala avansul solicitat este de 15%.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In acelasi timp, BNR a redus in mai multe etape dobanda cheie incepand cu toamna anului trecut, ducand-o in prezent la nivelul minim istoric de 5,5%. La randul ei, rata anuala a inflatiei a atins cel mai scazut nivel in ianuarie, de 2,72%, prefigurand noi reduceri ale dobanzii de politica monetara.

Transmiterea mesajului BNR in economia reala, care este in general un proces cu o durata de cateva luni, determina scaderea costurilor de finantare pentru bancile comerciale si duce in cele din urma la ieftinirea creditului pentru populatie si pentru firme.

Unele banci locale au inceput deja sa urmeze directia indicata de BNR

Alpha Bank a redus cu doua puncte procentuale marja de dobanda practicata la creditele ipotecare in lei, la 4,5%, la care se adauga indicatorul Robor la 3 luni. Un alt cost al creditului este comisionul de analiza de 400 euro in echivalent lei.

De asemenea, la inceputul lunii ianuarie si BCR a anuntat ieftinirea creditelor pentru locuinta in lei si a redus marja la acest tip de imprumut la 3,3% pentru clientii care aleg virarea salariului prin banca, respectiv de 3,5% pentru clientii standard, peste Robor la 6 luni. Banca percepe un comision de analiza de 1.390 de lei.

"Dupa prima reducere de dobanda facuta de banca nationala pe 2 noiembrie, deja observam o reducere de dobanda. Asteptam in continuare rezultatele pe ianuarie si februarie, care vor fi semnificative", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR pentru Ziare.com.

Astfel, reprezentantul BNR se asteapta la noi scaderi ale dobanzilor la imprumuturile in lei in perioada urmatoare, insa moderate.

"Si pasul BNR e mic, si pasul bancillor va fi mic. Important este ca a pornit locomotiva", considera Adrian Vasilescu.

O alta metoda folosita de BNR pentru promovarea creditarii in lei consta in operatiunile de tip repo, prin care ofera lichiditate bancilor comerciale in schimbul titlurilor de stat detinute de acestea. Pe de alta parte, bancile folosesc banii pentru a finanta la randul lor Ministerul Finantelor.

Motivele sunt cererea scazuta pentru credite, dar si neincrederea care predomina in sistemul bancar, este de parere Adrian Vasilescu.

"In primul rand, cererea este nesemnificativa, in special la populatie, legata si de dobanzile care sunt inca ridicate, desi au inceput sa scada. De asemenea, populatia care era eligibila pentru imprumuturi s-a cam imprumutat, iar in cazul companiilor situatia e mai complicata.

Exista insa si un blocaj la nivelul bancilor, din cauza faptului ca increderea creste greu, ca urmare a creditelor neperformante, dar si a atmosferei tensionate si prognozelor nefavorabile privind situatia economica din zona euro si modul in care ne afecteaza", a precizat oficialul BNR.

Din 17 octombrie, bancile primesc la cerere cati bani vor, ceea ce, in combinatie cu dobanzile care au facut deja trei pasi de scadere, arata preocuparea bancii nationale pentru a urni creditarea in lei, a concluzionat Adrian Vasilescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1741 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Degeaba se straduieste BNR!

Daca bancile comerciale vor continua sa mentina valoarea dobanzii totale in jur de 20%, foarte putini vor fi aceia care vor mai apela la asemenea instrumente!

 

Dragi romani

Leul, este moneda noastra gestionata de statul roman. pe piata pot fi mai multi sau mai putini lei, in functie de cat hotaraste BNR. Cu valuta este altceva. Altii (trusturile financiare strine) hotarasc daca aprovizioneaza sau retrag din filialele din Romani valuta. Acesti colosi financiari ne-au facut slugi. dandu-ne miliarde, cu costurile pe care le stiti. Ei au declansat si mentin actuala criza.Asa, ca solutia este una. Sa revenim la moneda nationala. depozitati in banci cu capital romanesc (CEC, EXIM BANK) aceasti bani si efectele se vor vedea curand. Eu spun acest lucru de vreo doi ani. Bine ca s-a trezit si BNR.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor