Cat i-a indatorat criza pe romani la banci - vezi cele mai mari restante

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 27 Mai 2011, ora 07:25
3695 citiri
Cat i-a indatorat criza pe romani la banci - vezi cele mai mari restante
Foto: financiarul.com

Criza economica peste care tocmai putem spune ca am trecut, daca ne uitam la cifrele economice, a facut prapad in portofoliile bancilor, dar si in buzunarele debitorilor, care, inainte de aceasta, s-au avantat sa-si ia credite.

Statisticile BNR nu sunt deloc imbucuratoare daca punem fata in fata sumele cu care populatia si agentii economici au ajuns sa fie restanti acum, comparativ cu cele pe care le aveau inainte de criza.

Daca ne uitam in tara, cel mai indatorat judet este Clujul care a reusit negativa performanta de a aduna restante in valoare de 852 milioane de lei, asta dupa ce a imprumutat din sistemul bancar mai bine de 8,9 miliarde de lei. La inceputul crizei, Clujul nu avea restante decat 70 de milioane de lei.

Brasovul a strans restante de 764,5 milioane de lei, dintre care 400 milioane sunt numai la creditele in valuta. Restantele acestea s-au adunat la o suma de aproape de 4 miliarde de lei, luate sub forma de credite. Inainte de criza, in septembrie 2008, acest judet avea restante de doar 121 de milioane lei.

Brasovul este urmat de Timis, care a ajuns sa aiba restante la banci de peste 755 milioane de lei, dupa ce s-a impumutat peste 7,8 miliarde lei. In septembrie 2008, Timisul nu avea decat 75 de milioane de lei datorii catre finantatorii romani.

Peste 660 de milioane de lei datorii bancare are si mult discutatul judet, din aceste zile, Constanta, dupa ce cuantumul imprumuturilor ajunsese, in aprilie 2011, la aproape 7,6 miliarde lei. Daca dam timpul inapoi, vom vedea ca, la debutul turbulentelor economice, Constanta avea restante de 11 ori mai mici, adica doar 60 de milioane lei.

Galati este judetul care are una dintre cele mai mari datorii fata de banci daca o raportam la sumele care s-au luat cu imprumut. Astfel ca, din cele peste 3,88 miliarde de lei pe care oamenii Galati le-au luat credit, 601 milioane sunt datorii. Cu toate acestea, nu depaseste Brasovul care detine suprematia la acest capitol. In septembrie 2008, judetul Galati inregistra datorii de 28,5 milioane lei. In aceste conditii, Galatiul are cea mai agresiva deteriorare datoriilor, dupa ce au crescut in aproape 3 ani de peste 20 de ori.

Imprumuturile pe care locuitorii din Iasi le-au facut au ajuns la 6,45 miliarde de lei, dintre care aproape 4,3 miliarde de lei sunt numai credite in valuta. Cu toate acestea, iesenii putem spune au facut fata mai bine riscului valutar decat alte judete, pentru ca restantele la imprumuturile in valuta sunt doar de 253 milioane lei, fata de cele in lei care ajungeau, luna trecuta, la peste 304 milioane lei din doar 2,16 miliarde de lei imprumutate. Iasiul avea datorii de doar 40 de milioane lei, in urma cu aproape 3 ani.

Ultimul judet din lista restantierilor mari este Bihor. Aici creditele s-au dat in valoare de aproape 4 miliarde de lei, iar restantele au ajuns la 506 milioane lei. In toamna lui 2008, bihorenii avea datorii de 94,6 milioane lei.

Cea mai mica datorie catre banci exista in Covasna dar asta si pentru locuitorii de aici s-au imprumutat foarte putin in comparatie cu restul. Din cele 952 milioane de lei credite date in judetul Covasna, 66 milioane sunt restante.

Totalul creditelor date pana in aprilie 2011 se ridica la 78,23 miliarde lei, pentru creditele in moneda nationala si 128 miliarde lei reprezentand imprumuturile in valuta.

40% din aceste sume imprumutate s-au dat in Bucuresti, care s-a indatorat la banci cu mai bine de 82 de miliarde de lei din cele 206 miliarde de lei. La un cuantum atat de mare de credite nu puteau fi decat niste datorii pe masura. Astfel ca bucurestenii au restante de 6,45 miliarde de lei. De la inceputul crizei si pana acum, datoriile catre institutiile de finantare au crescut de 10 ori, tinand cont ca, atunci, acestea se ridicau la 630 de milioane de lei.

Pentru a incheia intr-un ton pozitiv, se pare ca populatia a devenit ceva mai precauta pe perioada crizei, asta daca privim sumele pe care romanii le-au pus deoparte. In toamna lui 2008, populatia avea in banci depozite in lei in valoare de 25,68 miliarde lei, in timp ce economiile in valuta atingeau o cota de 18,14 miliarde lei. In aprilie, acest an, depozitele romanilor insumau 52 de miliarde de lei, economii in moneda nationala si peste 32 de miliarde de lei, economii in valuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#credite restante banci, #lei valuta , #credit
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza paraipan
paraipan
rank 5
Cea mai mica datorie catre banci exista in Covasna ...???