Cat te costa un credit daca nu il iei de la banca?

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 08 Februarie 2011, ora 07:24
14789 citiri
Cat te costa un credit daca nu il iei de la banca?
Foto: stirisidistractie.com

Pentru ca bancile nu se mai inghesuie atat de tare sa crediteze persoanele fizice si nici romanii nu prea mai par atat de dornici sa se "lege la cap" cu vreun creditor cu state timp de mai multi ani, in piata au aparut o serie de institutii financiare nebancare dispuse sa profite.

Daca pana acum singurii sau printre putinii care ofereau credite mici pe o perioada scurta de timp erau cei de la Provident, in prezent, mai multe IFN-uri incearca sa atraga clienti din randul populatiei.

Reticenta maxima, daca nu esti client

Unul dintre acestia sunt cei de la Oney Romania, care au o parte din birourile de creditare in hipermarketurile Auchan. Editorii Ziare.com au incercat sa afle mai multe informatii legate de respectivele credite.

La numerele de telefon afisate in scrisorile pe care le primiti in plic acasa raspund cei de la Cetelem, care s-au aratat mai mult decat reticenti. Angajatii de la call-center nu vor sa ofere nicio informatie legata de credite decat daca dovediti ca sunteti client fidel, oferindu-le CNP-ul.

Exemplele pe care le primiti in scrisoare sunt mai mult decat atragatoare, daca nu va uitati la dobanda efectiva anuala (DAE). Spre exemplu, cu cat perioada de timp este mai mica cu atat DAE este mai mare, in unele cazuri dubla fata de ce gasiti la ora actuala in piata bancara.

Pentru un credit de 9.000 lei se percepe un comision de 0,45%, DAE este de 19,90%, iar suma totala de rambursat este de 12.612 lei. Rata ajunge la 350 de lei. In cazul unui credit de 3.000 de lei, pe care-l luati, sa spunem, pentru o excursie, rata se ridica la 304 lei. Din toate costurile pe care le aveti, se arata doar un comision de 0,90%, in timp ce DAE in acest caz este de 37,98%. Suma totala de rambursat este de 3.651 lei.

DAE nu este la fel de atragatoare precum creditul

Cei de la Patria Credit sunt alti jucatori care au aparut pe piata de la noi cu oferte la fel de atragatoare. Acestia ofera imprumuturi de pana la maximum 10.000 de lei pe o perioada maxima de 3 ani.

In acest caz, dobanda este fixa. Pentru un credit de 10.000 lei pe o perioada de 12 luni, rata ajunge la 1.015 lei, iar daca va hotarati sa-l accesati pe cel mai lung termen, rata dumneavoastra va fi de aproximativ 460 de lei. Si in acest caz, DAE este de peste 30%. In primul caz veti avea de rambursat aproape 12.100 de lei, iar in cel de-al doilea 16.560 lei.

Provident are din ce in ce mai multa concurenta

La ora actuala cel mai proeminent jucator de pe piata, pe acest segment, este Provident Financial. Din pacate pentru aceasta companie, majoritatea omenilor o percep ca fiind un "camatar" cu acte in regula si asta doar din cauza DAE care este mult peste cea a pietei.

Cu toate acestea, suma care trebuie rambursata pana la finele creditului nu este cu mult mai mare decat cea a concurentilor directi. Provident are si un dezavantaj in fata concurentilor, daca se poate sa-i spunem asa. Pentru ca provenienta acestei companii este britanica, modelul este copiat in totalitate si impus in Romania.

Mai precis, rata trebuie platita saptamanal, nu lunar cum este la restul creditorilor din sistemul bancar autohton. Pentru a reliefa mai bine un credit Provident, am decis sa facem cateva calcule.

Astfel ca, in cazul unui credit de 3.000 de lei (care este si maximumul admis), rata saptamanala ajunge la 72,53 de lei. Acest imprumut se intinde pe o perioada de 56 de saptamani. DAE in cazul lor este de 79,38%.

La final veti avea de rambursat aproximativ 4.060 de lei. Cei 1.060 de lei in plus reprezinta costul creditului. Din acestia, 270 de lei sunt numai comisionul de analiza a dosarului, comisionul de administrare a creditului este de 180 de lei, in timp ce dobanda fixa anuala "mananca" restul acelor bani, adica 610 lei.

Apple ar putea lansa un iPhone pliabil în următorii ani
Apple ar putea lansa un iPhone pliabil în următorii ani
Conform unui raport recent, Apple se pregătește să lanseze un iPhone pliabil în următorii ani, încercând să recupereze terenul pierdut în fața rivalilor săi de pe piața...
OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
OpenAI a anunțat recent lansarea GPT-4o mini, un nou model de inteligență artificială compact, dar foarte puternic. Scopul principal al acestui model este să facă motorul GPT-4 mai accesibil...
#credit DAE imprumut, #bani lei dobanda, #auchan patria provident , #credit
  1. Apple ar putea lansa un iPhone pliabil în următorii ani
  2. OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
  3. Netflix își extinde lista de jocuri: Squid Game Multiplayer, anunțat. Când se lansează
  4. Intel explică problemele de stabilitate ale procesoarelor Core 13 și 14
  5. Xiaomi Mix Flip ajunge oficial pe piața europeană. La ce preț este oferit de producător
  6. Spotify se pregătește să lanseze un abonament HiFi pentru a concura cu TIDAL și Apple Music
  7. Huawei amână lansarea seriei Mate 70: Ce upgrade-uri ne așteaptă
  8. Elon Musk, acuzat că ar cheltui lunar 45 de milioane de dolari pentru susținerea campaniei lui Donald Trump
  9. Ce salarii lunare au piloții și stewardesele de la TAROM. Protestul de la compania de stat a avut succes
  10. Țara în care robotaxi-urile sunt extrem de ieftine și schimbă industria transporturilor