Cat te costa un credit daca nu il iei de la banca?

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 08 Februarie 2011, ora 07:24
14789 citiri
Cat te costa un credit daca nu il iei de la banca?
Foto: stirisidistractie.com

Pentru ca bancile nu se mai inghesuie atat de tare sa crediteze persoanele fizice si nici romanii nu prea mai par atat de dornici sa se "lege la cap" cu vreun creditor cu state timp de mai multi ani, in piata au aparut o serie de institutii financiare nebancare dispuse sa profite.

Daca pana acum singurii sau printre putinii care ofereau credite mici pe o perioada scurta de timp erau cei de la Provident, in prezent, mai multe IFN-uri incearca sa atraga clienti din randul populatiei.

Reticenta maxima, daca nu esti client

Unul dintre acestia sunt cei de la Oney Romania, care au o parte din birourile de creditare in hipermarketurile Auchan. Editorii Ziare.com au incercat sa afle mai multe informatii legate de respectivele credite.

La numerele de telefon afisate in scrisorile pe care le primiti in plic acasa raspund cei de la Cetelem, care s-au aratat mai mult decat reticenti. Angajatii de la call-center nu vor sa ofere nicio informatie legata de credite decat daca dovediti ca sunteti client fidel, oferindu-le CNP-ul.

Exemplele pe care le primiti in scrisoare sunt mai mult decat atragatoare, daca nu va uitati la dobanda efectiva anuala (DAE). Spre exemplu, cu cat perioada de timp este mai mica cu atat DAE este mai mare, in unele cazuri dubla fata de ce gasiti la ora actuala in piata bancara.

Pentru un credit de 9.000 lei se percepe un comision de 0,45%, DAE este de 19,90%, iar suma totala de rambursat este de 12.612 lei. Rata ajunge la 350 de lei. In cazul unui credit de 3.000 de lei, pe care-l luati, sa spunem, pentru o excursie, rata se ridica la 304 lei. Din toate costurile pe care le aveti, se arata doar un comision de 0,90%, in timp ce DAE in acest caz este de 37,98%. Suma totala de rambursat este de 3.651 lei.

DAE nu este la fel de atragatoare precum creditul

Cei de la Patria Credit sunt alti jucatori care au aparut pe piata de la noi cu oferte la fel de atragatoare. Acestia ofera imprumuturi de pana la maximum 10.000 de lei pe o perioada maxima de 3 ani.

In acest caz, dobanda este fixa. Pentru un credit de 10.000 lei pe o perioada de 12 luni, rata ajunge la 1.015 lei, iar daca va hotarati sa-l accesati pe cel mai lung termen, rata dumneavoastra va fi de aproximativ 460 de lei. Si in acest caz, DAE este de peste 30%. In primul caz veti avea de rambursat aproape 12.100 de lei, iar in cel de-al doilea 16.560 lei.

Provident are din ce in ce mai multa concurenta

La ora actuala cel mai proeminent jucator de pe piata, pe acest segment, este Provident Financial. Din pacate pentru aceasta companie, majoritatea omenilor o percep ca fiind un "camatar" cu acte in regula si asta doar din cauza DAE care este mult peste cea a pietei.

Cu toate acestea, suma care trebuie rambursata pana la finele creditului nu este cu mult mai mare decat cea a concurentilor directi. Provident are si un dezavantaj in fata concurentilor, daca se poate sa-i spunem asa. Pentru ca provenienta acestei companii este britanica, modelul este copiat in totalitate si impus in Romania.

Mai precis, rata trebuie platita saptamanal, nu lunar cum este la restul creditorilor din sistemul bancar autohton. Pentru a reliefa mai bine un credit Provident, am decis sa facem cateva calcule.

Astfel ca, in cazul unui credit de 3.000 de lei (care este si maximumul admis), rata saptamanala ajunge la 72,53 de lei. Acest imprumut se intinde pe o perioada de 56 de saptamani. DAE in cazul lor este de 79,38%.

La final veti avea de rambursat aproximativ 4.060 de lei. Cei 1.060 de lei in plus reprezinta costul creditului. Din acestia, 270 de lei sunt numai comisionul de analiza a dosarului, comisionul de administrare a creditului este de 180 de lei, in timp ce dobanda fixa anuala "mananca" restul acelor bani, adica 610 lei.

Apple și Meta colaborează pentru dezvoltarea inteligenței artificiale pe iPhone-uri
Apple și Meta colaborează pentru dezvoltarea inteligenței artificiale pe iPhone-uri
Conform unui raport recent al Wall Street Journal, Apple intenționează să își îmbunătățească noile funcționalități de Inteligență Artificială (AI) utilizând modele dezvoltate de...
Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
Google dezvoltă noi chatboturi AI bazate pe celebrități și influenceri de pe YouTube, conform unui raport recent al The Information. Totuși, aceasta nu este o idee revoluționară, deoarece...
#credit DAE imprumut, #bani lei dobanda, #auchan patria provident , #credit
  1. Apple și Meta colaborează pentru dezvoltarea inteligenței artificiale pe iPhone-uri
  2. Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
  3. Americanii nu-i mai agreează deloc pe ruși și interzic un antivirus important dezvoltat în regiune
  4. One UI 7 vine cu încă o funcție de securitate pe telefoanele Samsung
  5. Dezvăluire surprinzătoare: 57% dintre angajații britanici se bazează pe inteligența artificială pentru a face față volumului de muncă
  6. Logitech lansează Keys-To-Go 2, o tastatură wireless ultra-portabilă. Prețul pentru care o puteți obține
  7. Românii, exasperați de sistemul de reciclare. "Tot proiectul e doar o scumpire de 50 bani. Te plimbi din magazin în magazin până găsești unul funcțional…"
  8. Netflix vrea să le ofere utilizatorilor un abonament gratuit. Cum va funcționa
  9. Cum se poate reseta Google Wallet pe un dispozitiv Android. Tutorial rapid, fără dureri de cap
  10. LeTV revine pe piață cu noul model 4G: L10. Ce știe să facă smartphone-ul