Cati bani iti ia banca pentru ca ti-a dat bani?

Vineri, 25 Martie 2011, ora 12:50
5108 citiri
Cati bani iti ia banca pentru ca ti-a dat bani?

Costurile pentru un credit sunt inca destul de ridicate, iar acest lucru se vede foarte bine in dobanzile, taxele si comisioanele pe care creditorii de pe plan local le practica.

Daca puneti cap la cap toate costurile suplimentare pe care bancile vi le incaseaza in timpul derularii contractului, veti avea surpriza sa vedeti ca suma taxelor este, in unele cazuri, mult mai mare dacat cea pe care trebuie sa o returnati.

Ziare.com a analizat pentru dumneavoastra cateva exemple de credite de nevoi persoanale, atat in lei cat si in euro, pentru a va demonstra ce sume ajungeti sa platiti pentru un imprumut de la banca. Exemplele sunt facute pentru credite in moneda nationala, dar si in euro, accesate pe perioade maxime de timp, asa cum multi romani au facut.

La BRD, in cazul unui imprumut de nevoi personale in valoare de 20.000 de lei, veti ajunge sa platiti pana la finele perioadei de creditare peste 36.000 de lei. Cei peste 16.000 de lei (80% din valoarea soldului initial) in plus sunt dobanzi si comisioane. Mai concret, dobanzile ajung sa insumeze aproape 10.500 de lei, in timp ce comisioanele sunt 5.700 de lei. DAE in cazul acestui imprumut ajunge la 15,02%, dupa cum ne arata calculatorul bancii.

CEC-ul, un pic mai scump decat BRD

La CEC Bank, creditul in lei este si mai scump, dar nu cu mult, avand in vedere valoarea imprumutului. Pentru cei 20.000 de lei luati, la finele contractului veti fi returnat aproximativ 37.300 de lei. Din cei peste 17.000 de lei pe care-i aveti de platit in plus, peste 13.000 de lei sunt constituiti din ratele dobanzilor pe care le platiti lunar pe langa principal (n.red-rata fara taxe si comisioane). Restul de 4.200 de lei constituie diferite comisioane pe care banca vi le incaseaza in decursul celor 10 ani de contract.

Potrivit simulatorului de credite pus la dispozitie de site-ul Bancii Transilvania, "Practic BT", creditul pe care finantatorul il ofera, are o dobanda anunala efectiva de 13,75% si o rata de 298 de lei. Cuantumul sumei platite in cei 10 ani de credit ajunge la aproape 35.800 de lei, din care, dupa cum mentioneaza datele afisate, 15.800 de lei sunt numai dobanda creditului.

Ca sa va faceti o idee despre cum functioneaza sistemul bancar, daca ar fi sa priviti calendarul de ramburs al platilor, in cazul creditului analizat, dupa un an, din cei 20.000 de lei veti fi platit putin peste 1.150 de lei, bani din rata pura. Restul, pana la aproape 3.600 de lei (suma ratelor cu comisioane si dobanzi, pe un an) sunt taxele bancii.

Cand taxele depasesc creditul

La BCR, pentru creditul "Divers"(cu virare venit), suma de rambursat constituita din dobanzi si comisioane este aproape, ca valoare, de cea a creditului. Aici veti avea de dat inapoi 39.500 de lei pentru creditul in cauza, potrivit Conso.ro.

Aceeasi sursa mentioneaza ca ING Bank are o rata de 335 de lei pentru creditul nostru de 20.000 de lei. In aceste conditii, dupa 120 de luni, suma taxelor impuse de banca ajunge la 20.700 de lei, aproape 105%, din valoarea creditului luat.

Unul dintre cele mai scumpe credite peste care am dat in cautarile noastre il are Banca Romaneasca. Rata pentru acest credit este de 399 de lei, iar suma de rambursat sare de 48.000 de lei, adica taxele si comisioanele valoreaza aproape 150%, conform calculatoarelor Conso.ro.

Citeste si:
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...