Ziare.com

Ce conditie au bancile pentru a schimba clauzele abuzive din toate contractele

Marti, 26 Februarie 2013, ora 19:52

   

Ce conditie au bancile pentru a schimba clauzele abuzive din toate contractele
Caracterul abuziv al unei clauze trebuie sa fie constatat de Inalta Curte, iar procesul sa fie intentat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru ca bancile sa accepte schimbarea clauzelor din toate contractele, a declarat presedintele ARB, Radu Ghetea.

"Daca o instanta superioara din Romania considera ca o clauza este abuziva, iar banca pierde procesul, dar nu la o instanta inferioara, atunci lucrurile trebuie respectate. Se vorbeste despre asociatii, dar noi avem ANPC, care ar trebui sa-si insuseasca sesizarea de la orice client, iar daca ANPC isi insuseste si castiga intr-o instanta superioara (...) dar daca lasam la o instanta inferioara si la asociatii de 3.000 de membri, atunci nu cred ca e bine", a comentat Ghetea la un seminar organizat de Finmedia la Banca Nationala a Romaniei, noteaza Realitatea, care citeaza Mediafax.

Seful ARB a aratat ca bancherii au solicitat Ministerului Justitiei ca procesele pe aceasta speta sa nu fie limitate la Curtea de Apel, asa cum prevede Codul Civil, ci sa se mearga pana la Inalta Curte.

"Vrem ca lucrurile sa fie foarte clare, sa nu dea loc de interpretare, in niciun caz sa mentinem clauze abuzive in contracte, dar nu dorim ca oricine, sau orice moment, sau orice complet de judecata sa poata spuna 'aha, aceasta e o clauza abuziva' (...) Vrem ca articolul sa permita bancilor sa se apere pana la cea mai inalta instanta din Romania, pentru ca nu ne putem permite ca o instanta inferioara sa dea o solutie cum sunt unele care pur si simplu te sidereaza", a adaugat Ghetea.

Intrebat daca bancile ar dori ca aceste procese sa fie transate direct de Inalta Curte de Justitie si Casatie, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor a respins o astfel de propunere.

Ghetea considera ca este nepotrivita si declararea unei clauze abuzive pentru credite care deja s-au stins, si a aratat ca sistemul bancar nu poate permite astfel de legiferari.

Reprezentantul bancherilor a mai precizat ca bancile nu agreeaza ideea ca unele asociatii de consumatori sa poate contesta valabilitatea unor clauze contractuale, deoarece ANPC ar avea oricum mai multa forta decat astfel de entitati.

Guvernul a decis, in ianuarie, sa amane pana la jumatatea anului introducerea in legislatie a unei prevederi din noul cod de procedura civila, care ar permite asociatiilor de consumatori si ANPC sa ceara in instanta anularea din toate contractele unei banci a unor clauze considerate abuzive.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1995 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Măi bancherule...

Unele clauze sint atit de abuzive că nici nu e nevoie de tribunal să vezi asta.
Ia uite un exemplu aici:
un contract de deschidere cont curent la o bancă (nu dau nume că e incă in viață:)) prevede, printre altele, că titularul contului nu poate cesiona creanțele sale fără acordul expres al băncii; in articolul următor se prevede că banca poate cesiona orice creanțe asupra titularului de cont in orice mod, oricui dorește iar titularul iși dă acordul anticipat pentru asta.
Ei, domnu' bancher? Asta e clauză abuzivă sau nu? Eu zic că este...
Și mai sint destule clauze in contractul ăla in care clientul e obligat să cedeze drepturi fără să aibă nimic de spus. Iar incercarea de a negocia clauzele se lovește de funcționarii din sucursale care spun "eu nu pot modifica contractul, nu mă lasă calculatorul". Și chiar așa e - funcționarii sint acolo doar să completeze niște căsuțe și să pună o ștampilă, alte atribuții nu au. Vrei așa cum ți se pune in față? Bine. Nu vrei? Iarăși bine, că leafa lui merge oricum.

 

In realitate, orice procent aplicat la o dobandă nu este decat o ca

mătă. E inadmisibil să pretinzi că acorzi o dobandă si de fapt, să dai mult mai putin prin practicare unor procente de reducere din ce in ce mai aberante!

 

te referi cumva la

impozitul pe venit, care se retine din dobanda?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor