Ce se intampla cu creditul la banca in caz de deces? E obligat mostenitorul sa mai plateasca rate?

Marti, 02 Mai 2017, ora 09:20
131976 citiri
Ce se intampla cu creditul la banca in caz de deces? E obligat mostenitorul sa mai plateasca rate?
Foto: Arhiva Pixabay

Ce se intampla cu creditul, cu datoria la banca, in caz de deces? In ce conditii mostenitorul sau mostenitorii sunt obligati sa plateasca ratele titularului imprumutului in continuare?

Daca esti pus intr-o astfel de situatie sau, pur si simplu, esti curios sa afli raspunsurile la aceste intrebari, Ziare.com iti vine in ajutor.

Avocatul Traian Pasca, de la casa de avocatura Ionescu si Sava, ne-a explicat ca, la data decesului, "patrimoniul defunctului (patrimoniu succesoral sau masa succesorala) cuprinde totalitatea drepturilor (activ al mostenirii) si obligatiilor (pasiv al mostenirii) dobandite in timpul vietii de catre defunct si existente la momentul decesului".

Prin urmare, patrimoniul succesoral cuprinde un activ (bunuri ce pot fi mostenite), cat si un pasiv (datorii si sarcini ale succesiunii).

Dar ce cuprinde pasivul succesoral?

Pasivul succesoral este alcatuit din datoriile mostenirii, printre care si contractele de credit incheiate de defunct cu banca, ce nu au fost aduse la indeplinire (achitate) de acesta in timpul vietii.

Asadar, creditele bancare sunt parte a pasivului mostenirii, dar raspunderea se face doar cu bunurile mostenite, puncteaza avocatul citat. Daca sunteti curiosi sa aflati care e dispozitia legala ce stipuleaza acest lucru, e vorba de art. 1.114 alin.2 din Codul Civil (Noul Cod Civil - Legea nr. 287/2009): "Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia".

Practic, bunurile mostenite reprezinta in fata legii o chestiune distincta de bunurile proprii ale mostenitorului. Astfel, "creditorii defunctului (in cazul nostru, banca) pot urmari datoria existenta doar cu privire la activul succesoral (bunurile mostenite) ", potrivit lui Traian Pasca.

Pentru a inlatura orice confuzie a patrimoniului defunctului cu patrimoniul mostenitorului, legea prevede posibilitatea intocmirii unui inventar al succesiunii, care cuprinde atat activul succesoral, cat si pasivul succesoral si se evidentiaza in cuprinsul unui proces-verbal de inventariere.

In ce conditii mostenitorul poate plati datoriile defunctului cu bunurile sale

Exista si o exceptie, referitoare la cazul in care mostenitorul este tinut sa plateasca datoriile mostenirii inclusiv cu bunurile sale proprii, anume daca sustrage cu rea-credinta sau ascunde bunuri din patrimoniul succesoral (inclusiv cel care nu declara toate bunurile aflate in patrimoniul defunctului).

"Aceasta persoana va raspunde pentru datoriile succesiunii peste limitele activului mostenit (din care se vor scadea bunurile la care aceasta persoana nu mai are dreptul - bunurile sustrase/ascunse), suportand aceste datorii si cu bunurile sale proprii", explica avocatul.

Cand NU se mosteneste datoria?

Exista situatii in care mostenirea este compusa exclusiv din datorii (contract/e de credit), fara ca mostenitorii sa fi mostenit vreun activ.

"Intr-o astfel de situatie, mostenitorii raspund numai cu bunurile din patrimoniul succesoral (cu bunurile mostenite), mostenitorul nu va putea fi urmarit de catre banca, de vreme ce nu a mostenit niciun activ", mentioneaza Traian Pasca.

Cand se ajunge la executare silita

O consecinta a dispozitiilor art. 1.114 alin.2 din Codul Civil este faptul ca bunurile proprii ale mostenitorului nu pot fi urmarite de creditorul/creditorii defunctului (ex: banca).

"Asadar, daca o persoana mosteneste un imobil, iar in acelasi timp, ca efect al acceptarii mostenirii, dobandeste si un pasiv (datorie provenita dintr-un contract de credit), banca va putea proceda la urmarirea silita impotriva mostenitorului doar cu privire la bunul imobil dobandit", explica avocatul.

In cele mai multe cazuri, atunci cand o persoana ia un credit in vederea achizitei unei locuinte, se incheie concomitent si un contract de ipoteca asupra bunului dobandit.

Astfel, raportat si la aceasta garantie, banca va putea proceda la urmarirea silita a imobilului (ipotecat si mostenit).

"In masura in care debitul nu se acopera in urma valorificarii imobilului (rezultand o diferenta in plus de achitat), iar mostenitorul a dobandit doar acel bun imobil - acesta nu mai poate fi urmarit pentru diferenta. Insa in situatia in care mostenitorul a dobandit prin mostenire si un alt imobil sau alte bunuri, acestea vor putea fi urmarite de catre banca", puncteaza avocatul.

Important! Daca creditul are atasata o asigurare de viata cu risc de deces, atunci creditul se stinge, in cele mai multe cazuri. De asemenea, cei care nu vor sa se impovareze cu un credit care nu e al lor, atunci pot renunta de tot la mostenire.

Citeste maine pe Ziare.com mai multe detalii despre aceste teme.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#credit banca deces, #credit banca moarte, #credit banca mostenire, #credite banca rate mostenitor , #credit