China ofera mai multe credite decat Banca Mondiala

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 11:49
1755 citiri
China ofera mai multe credite decat Banca Mondiala
Foto: Daylife

Doua banci de stat din China au dat mai multe imprumuturi tarilor in curs de dezvoltare decat Banca Mondiala.

China Development Bank si China Export Import Bank au oferit credite de cel putin 110 miliarde de dolari guvernelor si companiilor din tarile in curs de dezvoltare, in 2009 si 2010, relateaza Financial Times.

In schimb, de la mijlocul anului 2008 pana la jumatatea anului 2010, Banca Mondiala a dat imprumuturi de numai 100,3 miliarde de dolari. Chiar si asa, acesta este un record pentru Banca Mondiala, survenit pe fondul crizei mondiale.

Potrivit analistilor, imprumuturile indica eforturile Beijingului de a incepe o globalizare chinezeasca, dar si de a scapa de dependenta de exporturile catre tarile occidentale.

Printre imprumuturi, sunt numeroase contracte in domeniul energiei, in special al petrolului, cu tari precum Rusia, Venezuela si Brazilia, precum si cu o companie indiana, pentru echipamentele electrice, si proiecte de infrastructura in Ghana si Argentina.

Banca Mondiala a incercat sa gaseasca metode de a coopera cu Beijingul, pentru a preveni o competitie in domeniul imprumuturilor. De altfel, in trecut, China era una din tarile care primeau cele mai mari fonduri din partea Bancii Mondiale.

"Unul din punctele de discutie cu autoritatile chineze este cum putem sa colaboram, sa impartasim din experienta noastra, pentru a sprijini impreuna tarile in curs de dezvoltare", a declarat Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale.

Cele doua banci din China nu publica situatia detaliata a imprumuturilor externe, analiza facuta de Financial Times bazandu-se pe anunturile publice privind anumite contracte. Astfel, cifra de 110 miliarde de dolari este o subestimare a creditelor, potrivit analistilor, avand in vedere ca o parte a imprumuturilor, de importanta strategica pentru China, nu au fost facute publice.

De altfel, bancile de stat au mana libera sa faca orice este in interesul national. Una din misiunile China Development Bank este sa faciliteze si sa asigure furnizarea de materiale prime pentru economia chineza.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#credite China, #imprumuturi Banca Mondiala, #imprumuturi externe China , #credit