Ziare.com

Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit, a decis Guvernul

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:40

   

Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit, a decis Guvernul
Clauzele abuzive pot fi scoase din contactele de credit, daca instanta suprema considera ca acestea incalca drepturile clientilor.

Decizia, care se aplica tuturor contractelor de prestari servicii, inclusiv contractelor de credit bancar, poate fi aplicata de la 1 octombrie, conform unei decizii luate in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, informeaza Digi 24.

Astfel, va intra in vigoare articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare.

In sedinta de guvern s-a discutat o ordonanta de urgenta care prevedea o noua tergiversare a posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii.

Guvernul amana din nou posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive - surse

Amanari succesive

Initial, Guvernul a decis, in luna ianuarie a acestui an, sa amane aplicarea articolului in cauza pana la jumatatea anului, la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar.

In luna iunie, BNR a trimis Guvernului studiul de impact din care rezulta ca bancile ar putea avea pierderi de aproape 5 miliarde de lei din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu populatia.

Ce conditie au bancile pentru a schimba clauzele abuzive din toate contractele

In consecinta, posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive a fost amanata pana in luna octombrie, in Parlament, printr-un amendament introdus de catre deputati la votarea proiectului de lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila.

Masura care ar putea zgudui bancile din Romania

Reprezentantii sistemului bancar au insistat pentru nu fi aprobate acte normative care ar aduce pierderi in sistemul bancar, motivand ca ar putea fi pusa in pericol stabilitatea financiara.

C.S.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8870 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Traiasca Curtea Suprema, ca ne scapa de abuzuri,

Si ne-ajuta sa-i dam bancii in loc de bani, mici refuzuri!!

 

Guvernul asta care a promis mii de locuri de munca trebuia sa...

aprobe Legea insolventei personale pe care in cardasie cu bancile s-a angajat in fata FMI si CE sa nu o puna in aplicare, lasandu-i pe cei ramasi fara serviciu la mana executorilor ! Isarescule, daca vrei sa fii presedinte, rezolva problema asta !

 

Lasa ca va scade din nou dobanda de interventie a BNR

Dobanzile la depozite devin negative toate si bancile castiga enorm de la orice fra/pauza/ier care isi tine banii in banca.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor