Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Clientii Volksbank, pacaliti la plata ratelor?

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 22:57
3870 citiri
Clientii Volksbank, pacaliti la plata ratelor?
Foto:romanialibera.ro

Volksbank nu ar fi aplicat corect formula de calcul a anuitatii prevazuta in Conditiile Generale ale Conventiei de Credit, astfel incat clientii acestei banci s-au trezit cu rate ceva mai mari decat ar fi fost normal.

Spre exemplu, la un credit de 30.000 euro, contractat pe o perioada de 300 luni, la o rata de dobanda de 5,95% pe an, anuitatea trecuta in contract este 194,03 euro, in timp ce prin aplicarea formulei corecte obtinem o anuitate de 192,37 euro, scrie Money.ro.

Daca se aplica formula din contract, atunci ultima rata de platibila pentru inchiderea creditului este de regula mult mai mare decat ratele anterioare, ceea ce contravine definitiei anuitatii.

Asta se intampla pentru ca banca a aplicat rata de dobanda la un an mai scurt, de 360 de zile, fata anul calendaristic de 365/366 de zile, ceea ce aduce un castig bancii, dar impiedica calculul corect al anuitatilor. De altfel, bancile sunt acum obligate sa foloseasca anul calendaristic pentru calculul dobanzilor, potrivit Ordonantei 50/2010.

Astfel, pentru ca ultima anuitate din contractele de credit sa fie egala sau apropiata de cele anterioare, Volksbank a distribuit surplusul in celelalte, crescandu-le astfel valoarea.

Contactati de Money.ro, reprezentantii Volksbank i-au contrazis pe jurnalisti, afirmand ca folosesc o formula de calcul corecta, chiar daca rezulta altfel din calculele ziaristilor.

"Dorim sa precizam faptul ca, intr-adevar, in Conditiile Generale ale Conventiei de Credit este inclusa definitia uzuala a anuitatii, care considera dobanda calculata dupa formula 30/360. In sistemul informatic al Bancii, insa, anuitatea a fost calculata considerand dobanda determinata prin raportarea numarului efectiv de zile dintre scadente la un an de 360 zile", potrivit reprezentantilor bancii.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#calcul rata Volksbank, #Volksbank clauze abuzive , #credit