AP: Romanii si alti est-europeni, "zdrobiti" de creditele in franci

Marti, 10 Februarie 2015, ora 16:25
3511 citiri
AP: Romanii si alti est-europeni, "zdrobiti" de creditele in franci
Foto: Wikipedia

Problemele cu care se confrunta mii de locuitori ai statelor din Europa de Est, inclusiv din Romania, care s-au imprumutat in franci elvetieni, sunt tratate pe larg in presa externa.

Elvis Constantin Cluci din Romania si sotia lui isi doreau sa faca al doilea copil, insa aprecierea brusca a francului elvetian le-a stricat planurile, deoarece rata la creditul ipotecar a crescut foarte mult.

Mai mult, ei au fost nevoiti sa stranga punga atat de mult incat au trimis-o pe fiica lor sa locuiasca cu bunicii, la 100 km departare. Parintii isi vad copilul de doua ori pe luna, avand in vedere ca isi permit foarte rar banii de benzina pentru aceasta deplasare, se arata intr-un reportaj realizat de agentia de presa Associated Press (AP), informeaza Business Insider.

"Abia mai gasesc puterea sa zambesc", marturiseste Cluci, in varsta de 37 de ani. "Sotia mea este cu moralul la pamant. Ca barbat, eu trebuie sa fiu puternic si sa suport", a adaugat romanul.

Isarescu: Nimeni nu ne poate cere ca, din empatie cu debitorii in franci, sa incalcam grosolan legea

Decizia care a propulsat francul

Pe 15 ianuarie 2015, banca centrala din Tara Cantoanelor a renuntat la pragul minim de curs, fapt ce a trimis in sus cotatia monedei. Miscarea facuta de una dintre cele mai bogate state ale continentului a afectat sute de mii de persoane din regiunile cele mai sarace ale UE, care au luat imprumuturi in franci.

Cele mai multe astfel de credite au fost contractate inainte de izbucnirea crizei din 2008.

Creditele ipotecare in monedele straine erau cele mai populare la acea vreme pentru ca aveau dobanzi mai mici decat cele in lei. Insa, in prezent, acestia sunt legati direct de volatilitatea cursului, iar problemele celor cu imprumuturi s-au transformat in dezbateri politice cheie in tari precum Polonia si Croatia, care au intrat intr-un an electoral.

Multi debitori acuza bancile ca au fost pacaliti sa aplice pentru un produs toxic, care a fost interzis in alte tari. In consecinta, ei vor ca politicienii sa oblige institutiile financiare sa le acorde o gura de oxigen, arata AP.

Elvetia ar putea intra in recesiune, din cauza aprecierii francului

Intrebarea dificila la care trebuie sa raspunda politicienii

In consecinta, liderii trebuie sa raspunda la o intrebare dificila: sunt pregatiti sa fortati bancile sa incaseze o lovitura financiara pentru a ajuta persoanele care, pana la urma, au incheiat de bunavoie niste contracte riscante?

Raspunsurile guvernelor au variat. Cel ungar a aplicat anul trecut conversia creditelor din franci in moneda locala, la cursul din noiembrie 2014. In Croatia, unde exista 60.000 de imprumutati in franci, cotatia a fost inghetata pentru un an la nivelul de dinainte de 15 ianuarie.

Alte tari, precum Polonia si Romania, inca dezbat masurile care ar putea fi luate, insa au respins din start o decizie asemanatoare cu cea a Ungariei. Autoritatile de la Varsovia cer bancilor sa gaseasca masuri individuale pentru a-i ajuta pe cei cu credite in franci.

Locuintele, vandute in pierdere

Imprumutatii in franci se mai confrunta cu o problema, avand in vedere ca ei nu pot vinde imobilele pe care le-au luat cu acesti bani fara sa iasa in pierdere, deoarece valoarea proprietatilor a scazut mult in ultimii ani.

Au existat cazuri in care oamenii au ajuns la un nivel ridicat de disperare si s-au internat in spitale de psihiatrie pentru tratament.

In Romania, sinuciderea unei persoane care avea un credit in valuta a determinat Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor sa investigheze daca a fost gestionata corect problema imprumuturilor.

Criza creditelor in franci elvetieni: Protectia Consumatorilor cere o solutie legislativa (Video)

Criza francului elvetian - Proteste de amploare in Bucuresti si alte patru orase: Vrem si bancheri arestati!

"Singura speranta pentru ei se afla la sute de km departare, in Elvetia. Imprumutatii in franci asteapta pur si simplu deprecierea francului", conchide AP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#romani credite franci, #europeni credite franci, #criza romani credite franci, #solutii credite franci , #credit