BNR: Legea Conversiei e discriminatorie - Cati romani au credite in lei, euro si franci

Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 08:32
9450 citiri
BNR: Legea Conversiei e discriminatorie - Cati romani au credite in lei, euro si franci
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea conversiei creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei la cursul istoric e discriminatorie, deoarece ii dezavantajeaza pe cei care au luat imprumuturi in moneda nationala, in numar mult mai mare fata de debitorii in CHF, atrage atentia BNR.

Potrivit bancii centrale, e vorba de "un efect de hazard moral", dupa cum se arata intr-un raspuns la o interpelare adresata de deputatul liberal Andreea Paul.

"Conversia discrimineaza debitorii care s-au imprumutat in lei (debitorii care au contract credite denominate numai in lei reprezinta aproximativ 65% din total), in conditile in care ei au fost mai precauti la risc si s-au imprumutat in moneda in care obtin veniturile. Debitorii in CHF ar beneficia de avantaje considerabile", arata BNR in documentul remis Ziare.com.

Ba mai mult, legea ar dezavantaja si clientii cu credite in franci care au negociat cu bancile o conversie voluntara in lei, caci aceasta nu s-a facut la cursul istoric, asa cum prevede actul normativ, aflat acum in dezbatere in Parlament.

"Se ajunge astfel la o situatie paradoxala, in care un client care a negociat cu banca si a obtinut o modificare a clauzelor initiale sa fie dezavantajat in raport cu clientii care nu au realizat aceste negocieri", potrivit BNR.

In plus, banca centrala avertizeaza ca aplicarea conversiei la cursul istoric "poate conduce la tensiuni in cadrul sistemului financiar", iar efectele principale ar fi deprecierea leului si cresterea dobanzilor.

"Pentru acoperirea pozitiei valutare scurte create in urma conversiei, va trebui ca institutiile de credit: sa cumpere echivalentul a 1,2 miliarde euro utilizand surse atrase in lei, cu efecte posibile de depreciere a monedei nationale in raport cu moneda euro; sa atraga finantare pe termen scurt (lichiditati), contribuind la cresterea ratelor de dobanda aferente surselor atrase", arata documentul BNR.

In aceste conditii, Ziare.com a solicitat bancii centrale sa ne prezinte situatia creditelor acordate in lei, euro si franci, avand doi ani ca referinta, 2008 si 2016.

Creditele in lei, cele mai numeroase

La finalul anului 2008, cele mai multe credite acordate populatiei erau in lei, peste 6 milioane, in timp ce numarul imprumuturilor in franci era de 50 de ori mai mic. Cat priveste imprumuturile in euro, acestea au depasit putin 750.000.

Ca valoare, insa, creditele in euro le-au depasit pe cele in lei, avand in vedere ca imprumuturile in moneda europeana totalizau 46 miliarde echivalent lei, iar cele in moneda nationala ajungeau la 38,1 miliarde de lei. Cat despre franci, creditele acestea erau de 12 miliarde echivalent lei.

Statistica BNR mai arata ca, in 2008, imprumutatii in lei au luat in medie 1,57 credite (raport intre numarul creditelor si numarul debitorilor), in timp ce in cazul euro era de 1,17, iar la franci - 1,08.

Insa care e situatia la sfarsitul lunii iulie 2016?

Potrivit datelor BNR, in bilantul bancilor se regaseau 5.020.581 de credite in lei acordate persoanelor fizice, ceea ce inseamna o scadere de un milion comparativ cu 2008.

Interesant este ca numarul imprumuturilor in euro si franci s-a redus la jumatate fata de acum 8 ani. Posibilele explicatii ar putea fi faptul ca unele dintre datorii au ajuns pe mana recuperatorilor sau (in special pentru cele in franci) au fost convertite in moneda nationala, in urma negocierilor cu bancile.

Ori, cel putin in cazul imprumuturilor in euro, au fost contractate pe o perioada mai scurta de timp si deja rambursate.

Un alt lucru ce reiese din statistica BNR este ca, in 2016, creditele in lei au preluat conducerea si in ceea ce priveste valoarea, depasindu-le pe cele in euro, in timp ce cele in franci s-au micsorat foarte mult.

Pe de alta parte, raportul numar credite/numar debitori s-a mentinut constant.

Reamintim ca plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe articole, marti, Legea Conversiei, insa proiectul nu a mai fost supus votului final din cauza lipsei de cvorum, asa ca a fost amanat pentru saptamana viitoare. Daca va fi adoptat, acest act normativ urmeaza sa ajunga apoi la presedintele Klaus Iohannis, care il poate promulga sau il poate reintoarce in Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#BNR Legea Conversiei, #romani credite euro franci lei, #romani credite, #credite banci , #credit