Ziare.com

Cat te costa un credit ipotecar daca nu esti eligibil pentru Prima Casa?

de Lucian Hainarosie
Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 12:36

   

Cat te costa un credit ipotecar daca nu esti eligibil pentru Prima Casa?
Peste doua zile vom afla de unde putem sa ne luam credit pentru "Prima Casa", dar printre cei care doresc sa achizitioneze o locuinta in aceasta perioada se afla si persoane care au mai avut o locuinta in proprietate.

Exista persoane care vor pur si simplu sa se mute, dar exista si persoane care considera ca acum este momentul oportun pentru a face o investitie intr-o locuinta, pe care sa o valorifice ulterior cand preturile vor reincepe sa creasca. Va prezentam mai jos cele mai avantajoase credite de pe piata la ora actuala.

Valoarea medie a unei garoniere in Bucuresti nu depaseste 45.000 de euro, daca nu este situata intr-o zona centrala sau semi-centrala. Cu acesti bani se pot cumpara apartamente cu doua camere in marile orase ale tarii sau chiar case in localitati mai mici.

Pentru a putea cumpara o locuinta printr-un credit ipotecar, in care girezi cu locuinta achizitionata, ai nevoie de un avans de cel putin 20-25%. In portofoliile bancilor exista si credite cu un avans mai mic de 10%, dar acestea se acorda foarte greu, in conditiile unor venituri substantiale care ar permite oricum clientului sa acceseze un al doilea credit de nevoi personale pentru a face rost de banii pentru un avans de 25%.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Astfel, pentru un credit de aproximativ 34.000 de euro, reprezentand 75% din valoarea unei garsoniere de 45.000 de euro, pe o perioada de 25 de ani, clientul va plati lunar, in functie de banca de la care a ales sa se imprumute, intre 262, la BCR, si 416 euro, la Raiffeisen Bank.

Nivelul dobanzii anuale efective variaza si el, tot in functie de banca si credit, intre 8,47% si 15,4 %, la cele doua extremitati aflandu-se aceleasi doua institutii de creditare.

Creditele cu cel mai mic cost total le regasim la BCR si Bancpost, unde trebuie sa returnati in total dupa 25 de ani aproximativ 79.500 de euro, respectiv 86.208 de euro. Urmatoarele trei banci dupa acest criteriu sunt Millennium Bank (88.172 euro), ING (89.612 euro) si Piraeus Bank (90.152 de euro), potrivit calculelor vreaucredit.ro.

La BCR, pentru creditul "Rezidential Super" se accepta in proportie de 100% toate veniturile, cu exceptia celor din dividende (95%) si a celor realizate de persoanele fizice autorizate (90%), in timp ce gradul maxim de indatoare poate urca pana la maxim 65%. Pe scurt, pentru a accesa un credit de 34.000 de euro un client are nevoie de un venit de cel putin 405 euro pe luna.

Nu trebuie uitat faptul ca pentru a cumpara o locuinta cu 45.000 de euro trebuie sa pui din buzunar alti 11.000 de euro, iar daca nu-i ai si trebuie sa mai faci un credit pentru ei, atunci veniturile ar trebui sa sara cu mult peste 500 de euro.

Pentru GigaCredit-ul de la Bancpost nu se accepta venituri din strainatate, chirii sau pensii, iar cele din dividende sau drepturi de autor sunt luate in calcul intr-o proportie de pana la 80%.

La Millennium Bank avansul minim este de 30%, dar nu exista decat doua comisioane, unul de acordare de 2% si inca unul de 12 euro pentru fiecare modificare de parametru solicitata dupa semnarea contractului.

La toate aceste credite dobanda este variabila si se calculeaza in functie de Euribor la 3 luni, la care se adauga marja fixa de profit/siguranta a bancii care poate fi cuprinsa intre 5,50% (Bancpost - daca suma aprobata este mai mica de 35.000 de euro) si 8% la Piraeus Bank.

Daca investitia imobiliara pe care doriti sa o faceti este mult mai mare, de 90 sau 100.000 de euro plus avansul de 20 sau chiar 30%, atunci valoarea minima a ratelor pleaca de la 693 de euro si poate urca pana la 1.223 de euro.

Pentru a fi eligibil pentru o astfel de suma veniturile lunare ale solicitantului trebuie sa bata spre 2.000 de euro, iar daca ia banii de avans tot prin credit atunci isi poate permite locuinta doar daca castiga 2.500 de euro pe luna.

Citeste mai multe despre credit ipotecar costuri dobanzi avans
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3924 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

alte conisioane??????

in afara de comisioanele enumerate mai sus, nu exista altele? de exemplu cele de administrare a numerioaselor conturi prin care tr. sa treaca banii pana ajung sa plateasca creditul. Unde pot afla si despre acestea?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor