De ce nu functioneaza planul BNR privind ieftinirea creditelor?

Marti, 07 Februarie 2012, ora 07:18
3073 citiri
De ce nu functioneaza planul BNR privind ieftinirea creditelor?
Foto: Arhiva

Rata dobanzii cheie a ajuns, in prezent, la nivelul minim istoric de 5,5%, dupa o serie de taieri succesive operate de banca centrala incepand cu toamna anului trecut, pe fondul scaderii ratei inflatiei si al stabilitatii monedei nationale.

Astfel, BNR a redus dobanda cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, in noiembrie 2011 si cu inca 0,25 puncte in prima luna din 2012, la 5,75%. Cu ocazia sedintei Consiliului de Administratie din aceasta luna, dobanda cheie a fost adusa la nivelul minim istoric de 5,5%.

Amintim ca BNR a mentinut neschimbata dobanda de politica monetara din mai 2010 pana in noiembrie 2011.

In teorie, reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR atrage dupa sine ieftinirea creditelelor acordate populatiei si firmelor in moneda nationala. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, anunta in noiembrie, dupa prima reducere a dobanzii din ultima serie, ca efectele pe piata vor fi vizibile in cateva luni.

Un alt mijloc de politica monetara prin care BNR poate influenta dobanzile creditelor sunt injectiile de lichiditate prin operatiuni repo: BNR cumpara titluri de stat de la bancile comerciale. Cea mai mare parte a banilor ajung, insa, la stat, bancile finantand, la randul lor, Ministerul Finantelor si mai putin in economia reala.

Bancile trag de timp

Din datele centralizate de BNR, observam o usoara tendinta de reducere a dobanzilor pentru luna decembrie, comparativ cu lunile precedente. Astfel, dobanzile la creditele noi acordate populatiei au scazut usor, la 12,66% in decembrie 2011 de la 12,88% in luna anterioara. Dobanzile se mentin, insa, ridicate fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, cand se situau la nivelul de 11,68%.

Totusi, scaderea este oricum nesemnificativa comparativ cu evolutia indicatorului Robor, reprezentand costul mediu la care bancile se imprumuta intre ele, de care sunt legate dobanzile variabile aferente imprumuturilor in lei. Astfel, daca la 4 noiembrie 2011 Robor la 3 luni era 6,06%, Robor 6 luni era 6,65%, iar Robor 12 luni era 6,77%, pe 6 februarie 2011 ratele au coborat la 5,14%, 5,88%, respectiv de 6,04%.

Confruntati cu reducerea finantarii din partea bancilor-mama, bancherii au majorat marjele fixe pentru a compensa scaderea indicelui Robor.

Prin urmare, diferenta dintre creditele in lei si cele in euro inclina, in continuare, in favoarea celor din urma. Pe de alta parte, noul regulament de creditare al BNR limiteaza semnificativ accesul populatiei la imprumuturile in euro.

In plus, doar cateva banci au primit, pana in prezent, avizul BNR pentru a acorda imprumuturi potrivit noilor regului de creditare, in conditiile in care cele mai multe institutii au trimis tarziu normele spre a fi aprobate de banca centrala, incercand sa profite cat mai mult de timpul disponibil pentru a acorda credite dupa regulile existente, mult mai permisive.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#ieftinire credite, #regulament BNR, #credite, #imprumut lei , #credit
Comentarii