FMI s-a impus, romanii pierd razboiul cu bancile

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 18:51
3486 citiri
FMI s-a impus, romanii pierd razboiul cu bancile
Foto: Arhiva

Bancile au castigat o batalie importanta in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, unde s-a decis, dupa cum a sfatuit FMI, ca majoritatea prevederilor din Ordonanta 50/2010 privind creditele populatiei sa se aplice doar la creditele noi.

Pierderile pe care aplicarea ordonantei la toate creditele le-ar fi creat in sistemul bancar s-ar fi ridicat la aproximativ 600 de milioane de euro, mai multe banci importante din Romania amenintand ca vor pleca din tara. Miza era atat de mare pentru banci incat si FMI a intervenit pentru "echilibrul sistemului bancar".

Desi aplicarea OUG 50/2010 si la creditele vechi parea sa aiba sprijinul tuturor partidelor, in 8 decembrie, intr-o sedinta fara cvorum, deputatul PD-L Adrian Nitu a citit un amendament in care se spunea ca prevederile nu se aplica contractelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare a actului normativ. Urmatorul pas a fost ca PD-L sa isi intareasca prezenta in Comisie cu inca patru membri.

In cele din urma, miercuri s-a votat cu 15 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri ca "prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta cu exceptia dispozitiilor art. 66-69 si, in ceea ce priveste contractele de credit pe durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, a dispozitiilor art. 37 (1), art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) si (2), art. 66-69 si art. 70-71 din prezenta ordonanta de urgenta".

Potrivit amendamentului, actele aditionale incheiate si semnate in vederea asigurarii conformitatii contractelor de credit cu prevederile ordonantei de urgenta 50 isi produc efectele in conformitate cu termenii contractuali agreati intre parti.

De asemenea, actele aditionale nesemnate de catre consumatori, considerate acceptate tacit, isi vor produce efectele in conformitate cu termenii in care au fost formulate. Exceptie face cazul in care consumatorul sau creditorul notifica cealalta parte in sens contrar in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Piperea: Lobby-ul este legal cata vreme nu este transformat in mita

Clientii nemultumiti ai bancilor care s-au constituit in grupuri au anuntat deja ca vor ataca decizia deputatilor la Curtea Constitutionala. Aparatorii lor spun ca noul text al Ordonantei este discriminatoriu si acuza presiunea facuta de banci.

Gheorghe Piperea, care reprezinta cateva grupuri de clienti ai bancilor in instanta, atrage atentia ca ordonanta nu se va aplica clientilor vechi, dar in acelasi timp banca poate decide daca aplica sau nu prevederile actului normativ cand un client cere acest lucru.

"Asta inseamna ca in interiorul unei banci sau pe tot sistemul bancar vor exista doua categorii de clienti. Unii care vor beneficia de ordonanta pentru ca vor fi gasit intelegere la banca. Eu ma astept ca aceasta intelegere la banca sa fie destul de restrictiva si restransa in zona de VIP-uri, cei care chiar isi permit sa plateasca consultant, avocati, care sa le obtina acest gen de intelegere. Si alti clienti care nu beneficiaza de ordonanta 50 pe 2010. O discriminare bazata pe un text de lege care permite acest gen de aplicare partiala a ordonantei 50", a declarat Gheorghe Piperea pentru Ziare.com.

De asemenea, avocatul spune ca bancile raman puternice si vor incheia contractele asa cum vor vrea. "Asa cum s-a intamplat pana acum, sunt clauze abuzive care au fost puse acolo pentru ca asa a vrut banca si tu, ca si client, nu ai avut nicio posibilitate sa le negociezi", a adaugat el.

Piperea mai spune si ca textul Ordonantei 50 a fost modificat in urma presiunilor facute de cateva banci mari, in timp ce altele au "strans din dinti" si au aplicat prevederile initiale.

"Au fost cateva banci care au fost de la inceput impotriva acestei ordonante si nici macar nu au pus-o in aplicare. Ele sunt cele care au determinat aceasta solutie de acum din Parlament. Prin presiuni. Pana la urma, lobby-ul este legal cata vreme nu este transformat in mita. Exista, insa, un mare numar de banci care au aplicat ordonanta, fie strangand din dinti, fie cu buna credinta. Buna lor credinta nu se va transforma cumva in victime?!", a mai spus avocatul celor care au dat in judecata bancile.

El a precizat ca procesele nu sunt afectate de decizia deputatilor deoarece actiunea din justitie nu se bazeaza pe textul ordonantei, ci pe legea 193/2000 cu privire la clauzele abuzive.

Bancile se asteptau la pierderi intre 450 si 900 de milioane de euro

De cealalta parte, bancile au motive sa fie fericite pentru ca au reusit sa modifice tocmai amendamentul care le-ar fi adus pierderi de aproximativ 600 de milioane de euro pe an.

"Este un pas important care s-a facut si este cu atat mai bine ca a fost preluat aproape integral punctul de vedere la bancilor comerciale. (...) Noi am spus ca nu e bine cum s-a aplicat si am facut diverse demersuri, inclusiv acest demers la Comisia de buget-finante", a declarat pentru Ziare.com presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

El explica inca de la inceputul toamnei ca a luat in calcul un portofoliu de circa 25 de miliarde de euro de credite acordate populatiei.

"Am spus ca probabil nu toate sunt indexate la ROBOR/EURIBOR/LIBOR si doar o parte sunt in situatia de a fi amendate. Am luat 15 miliarde de euro cu pierderi intre 3-6 la suta la fiecare credit pentru ca avem de-a face cu inlocuirea unei dobanzi de baza de 7 cu EURIBOR care se situeaza sub 1", spunea Ghetea in octombrie, adaugand ca un posibil impact ar fi intre 450 de milioane de euro si 900 de milioane de euro venituri nerealizate de banci la nivelul unui an.

FMI a vrut "sa se asigure de stabilitatea sistemului financiar"

Se pare ca membrii PD-L stiau acest deznodamant inca din timpul vizitei delagatiei FMI la Bucuresti, in luna octombrie. Potrivit unor surse citate atunci de Adevarul, premierul Emil Boc i-ar fi informat pe membrii Biroului Permanent National al PD-L ca, potrivit acordului la care s-a ajuns cu delegatia FMI, Ordonanta 50 privind creditele nu se va aplica pentru creditele aflate in derulare.

Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a refuzat, insa, sa dea un raspuns clar la intrebarile insistente pe aceasta tema.

"Vrem sa pastram un echilibru intre imbunatatirea necesara pe sectorul bancar pentru consumator, dar vrem sa ne asiguram ca nu exista ceva care pericliteaza stabilitatea sectorului financiar. Sunt optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective", a spus Franks la finalul misiunii Fondului din luna noiembrie.

Tot atunci, reprezentantii Comisiei Europene ne-au avertizat ca scrisoarea de pre-infringement a fost trimisa deja si asteapta sa le explicam de ce Romania nu a respectat directiva europeana si a introdus in OUG 50/2010 orice tip de credit, inclusiv cele aflate deja in derulare si cele ipotecare.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#ordonanta 50 credite banci, #ordonanta 50 credite noi, #ordonanta 50 retroactiva, #ordonanta 50 credite FMI , #credit