Gradul de indatorare a populatiei s-a majorat considerabil. Pot sa apara efecte negative asupra cresterii economice

Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 11:15
3937 citiri
Gradul de indatorare a populatiei s-a majorat considerabil. Pot sa apara efecte negative asupra cresterii economice
Foto: Arhiva Ziare.com

Gradul de indatorare a populatiei s-a majorat considerabil, iar cresterea poate avea efecte negative importante atat asupra sistemului financiar, cat si asupra cresterii economice viitoare, informeaza Comitetul National de Supraveghere Macroprudentiala (CNSM).

"In prezent, gradul de indatorare s-a majorat considerabil, o treime dintre debitorii care au contractat un credit in ultimul an avand, in medie, un grad de indatorare de peste 55%", se arata in document.

Potrivit acestuia, cele mai recente analize arata ca indatorarea totala (sectorul companiilor nefinanciare si sectorul populatiei) continua sa se mentina sub pragul de alerta.

"La nivel sectorial se mentin semnalele care indica acumularea de vulnerabilitati privind creditarea populatiei, pragul de alerta fiind depasit pentru al saselea trimestru consecutiv in cazul creditelor ipotecare.

In acest context, Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala a adoptat Recomandarea nr. R/4/2017 prin care se recomanda Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de autoritate competenta, mentinerea amortizorului anticiclic de capital pentru institutii de credit la 0 (zero) la suta, nivel implementat incepand cu data de 1 ianuarie 2016, concomitent cu monitorizarea evolutiilor privind indatorarea sectorului populatiei", mentioneaza sursa citata.

Citeste si BNR vrea sa limiteze iar creditul pentru populatie

Potrivit acestuia, in scopul aprofundarii analizelor care sa sprijine fundamentarea deciziilor CNSM privind atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare ca urmare a cresterii indatorarii populatiei, CNSM a recomandat infiintarea unui grup de lucru din care sa faca parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai Bancii Nationale a Romaniei.

Cat priveste companiile nefinanciare din Romania, Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala recomanda ca Guvernul, prin Ministerul Finantelor Publice, impreuna cu Banca Nationala a Romaniei sa infiinteze un grup de lucru care sa aprofundeze analizele privind sanatatea financiara a firmelor si sa identifice solutii pentru ca, atat in sectorul public, cat si in cel privat, constrangerile bugetare ale firmelor sa devina ferme.

Recomandarea vine in urma identificarii unor vulnerabilitati structurale cu privire la sanatatea companiilor nefinanciare, respectiv persistenta rezultatelor negative pentru un grup numeros de firme, calitatea precara a capitalurilor proprii si numarul ridicat de firme cu capitaluri proprii sub limita reglementata sau inactive.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#grad indatorare romani, #grad indatorare , #credit
Comentarii