Ratele in franci, achitate la cursul de la contractarea creditului - decizie definitiva a instantei

Marti, 19 Mai 2015, ora 21:54
7431 citiri
Ratele in franci, achitate la cursul de la contractarea creditului - decizie definitiva a instantei

Tribunalul Gorj a decis ca o familie care are un credit in franci elvetieni, contractat in 2008, sa achite ratele la cursul de schimb de la data semnarii contractului, sentinta in acest caz fiind definitiva.

Procesul a fost intentat Piraes Bank de catre Claudia si Gheorghe Valentin Mares Medar. Instanta a decis, luni, "inghetarea cursului de schimb valutar CHF - leu si efectuarea platilor in temeiul contractului de credit la valoarea de la data incheierii contractului".

Judecatorii au dispus calcularea si plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea in lei a francului elvetian de la data incheierii contractului pe intreaga perioada de valabilitate a acestuia. Mai mult, banca va trebui sa restituie reclamantilor sumele platite in plus.

Anunt ingrijorator pentru cei cu credite in franci elvetieni - ar putea creste si mai mult

In prima instanta, in 13 noiembrie 2014, Judecatoria Targu-Jiu a constatat ca sunt abuzive anumite clauze din contractul de credit, referitoare la comisionul de acordare in cuantum de 1.332 CHF, la comisionul de restructurare/reesalonare in valoare de 150 euro si la comisionul de restructurare/reesalonare in valoare de 250 euro.

"In consecinta, constata nule aceste clauze. Obliga parata (Piraes Bank - n.red.) la restituirea catre reclamanti a urmatoarelor sume: 1.332 CHF, 150 euro, 250 euro, cu dobanda legala aferenta debitului datorat", au decis magistratii Judecatoriei Targu Jiu.

Aceste masuri, luate in prima instanta, au fost mentinute si de Tribunalul Gorj, la care s-au adaugat si dispozitiile ca achitarea ratelor pentru acoperirea creditului in franci elvetieni sa se faca la cursul de schimb de la data contractarii creditului.

Rata unui credit in franci elvetieni achitata cu sapte kilograme de monede

In 16 ianuarie, Tribunalul Buzau a decis, intr-o alta cauza, ca un barbat sa plateasca ratele pentru acoperirea unui credit in franci elvetieni la cursul de schimb de la data contractarii creditului, respingand insa cererea acestuia privind plata in lei. Buzoianul a actionat in instanta sucursala Piraeus Bank la care are un credit in franci elvetieni din martie 2007, pentru constatarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale.

Tribunalul Buzau a decis ca acea clauza are un caracter abuziv si ca fiecare rata datorata de reclamant ar trebui sa fie platita la cursul CHF/LEU valabil la data incheierii contractului de credit, respectiv in 28 martie 2007, incepand cu data scadentei primei rate si pana la finalizarea raporturilor contractuale dintre parti.

Pe de alta parte, instanta a respins ca neintemeiate capetele de cerere privind plata ratelor in moneda nationala si constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare din contractul de credit.

Decizia in acest dosar nu a fost definitiva, motiv pentru care a fost contestata la Curtea de Apel Ploiesti, urmatorul termen in proces fiind programat pentru 16 iunie.

Peste 75.000 de persoane fizice figureaza cu credite in franci elvetieni in bilanturile bancilor locale, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. In realitate, numarul persoanelor care s-au imprumutat in franci este mult mai mare, avand in vedere ca bancile au externalizat sau au vandut foarte multe astfel de contracte.

Francul elvetian a atins in 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, dupa mai multe sedinte in care a doborat record dupa record, ca urmare a eliminarii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#rata franc elvetian curs initiala, #rata credit franci elevetieni , #credit