Reesalonarea creditelor incinge spiritele: Bancherii sunt foc si para. Cum ii linisteste BNR

Joi, 13 Februarie 2014, ora 13:53
5057 citiri
Reesalonarea creditelor incinge spiritele: Bancherii sunt foc si para. Cum ii linisteste BNR

Bancherii din Romania nu sunt de acord cu masura de reesalonare a creditelor propusa de Guvern.

Potrivit Digi 24, ei au transmis ca resping ideea ca statul sa plateasca jumatate din rata lunara a romanilor care au un credit la banca, venituri lunare de sub 1.600 de lei si restante mai mici de 90 de zile.

Reesalonarea creditelor: FMI ii raspunde lui Basescu

"Ca platitor de taxe, prima intrebare pe care o am este: ok, asta inseamna ca o parte din bugetul statului din viitor este folosit anticipat ca sa permitem pe termen scurt unor clienti care au anumite credite la banci sa platesca mai putin?", a spus Steven van Groningen, CEO la Raiffeisen Bank.

Mai mult, Dan Pascariu, presedintele Unicredit, sustine ca masura nu ar fi echitabila.

"O anumita categorie de creditori sa suporte toti contribuabilii. Atunci cand vorbim de un venit de sub 1.600 de lei, nu stiu in ce masura banii astia vor intra in consum. Am inteles ca Guvernul vrea sa o introduca incepand cu 1 aprilie. Mi se pare putin utopic", a mentionat acesta.

In opinia sa, o astfel de masura ar trebuie sa fie analizata cel putin 2-3 luni.

Mai mult, Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, a spus ca masura trebuie analizata din prisma legalitatii si din punct de vedere economic, deoarece nu exista un fundament sau un studiu de impact.

"Nu este constitutionala pentru ca trateaza diferentiat cetatenii Romaniai in functie de venit si de alte criterii, in al doilea rand nu stim care este impactul bugetar in urmatorii doi ani, iar masura va fi suportata de cineva, adica de cei care castiga cel putin 1.601 lei pe luna", a sustinut Valentin Ionescu, la acelasi post de televiziune.

Pe de alta parte, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, considera ca nu trebuie facut "atat tam-tam" pe aceasta tema, deoarece masura nu este una obligatorie.

"Lucrurile sunt simple ca 'Buna ziua'. Trebuie sa apara ideea de voluntariat, nu este ceva obligatoriu pentru nimeni. Lucrurile se discuta caz cu caz, nu obliga nimeni pe nimeni, e doar o solutie pe care o poata accepta sau nu o banca. Nu vad de ce e atata tevatura. Momentan discutam si sper sa discutam constructiv.

Nu este nevoie de un studiu de impact asupra bugetului. Nu vad in ce masura bancherii au inteles despre ce e vorba. Cred ca ar fi o masura buna. Niciodata nu poate fi o masura echitabila cand este vorba despre categorii de oameni cu venituri diferite", a apreciat oficialul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#bancheri reesalonare credite, #bancheri reesalonare rate, #efecte reesalonare credite, #reesalonare credite , #credit