Romanii vor credite pe ultima suta de metri, bancile sunt reticente

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:09
2364 citiri
Romanii vor credite pe ultima suta de metri, bancile sunt reticente
Foto: Arhiva Reuters

Desi se tot vorbeste despre limitarea creditarii, cererile romanilor in acest sens aproape s-au triplat, in luna octombrie.

Numarul de interogari ale bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare (CRB) pentru debitorii potentiali a fost, in luna octombrie, de peste 300.000 (305.845), reprezentand o crestere semnificativa comparativ cu lunile precedente, potrivit datelor centralizate de BNR.

Astfel, interogarile, care sunt echivalentul solicitarilor de credite, au crescut de 2,7 ori comparativ cu septembrie. In medie, numarul de interogari a fost putin peste 100.000, in primele noua luni ale anului.

Revigorarea cererii pentru credite reprezinta a doua cea mai buna performanta din ultimii trei ani, dupa ce, in iulie 2010, au fost inregistrate aproape 330.000 de interogari la CRB. Cresterea din vara anului trecut s-a datorat adoptarii Ordonantei de urgenta 50/2010, prin care a fost eliminat comisionul de rambursare anticipata, cererile vizand, in special, refinantari ale creditelor existente.

Interesul romanilor pentru imprumuturi se explica si de aceasta data prin modificarile legislative care vor surveni incepand cu anul viitor. Astfel, conform noului regulament privind creditarea populatiei adoptat de BNR in luna septembrie, accesul la credite, in special la creditele in valuta, precum si sumele care vor putea fi contractate se reduc considerabil.

Printre schimbarile aduse de banca centrala, amintim limitarea perioadei de creditare pentru imprumuturile de consum la cinci ani, obligativitatea de a prezenta garantii reale si/sau personale de cel putin 133% din valoarea creditului si reguli mult mai stricte privind stabilirea gradului de indatorare, in cazul creditelor de nevoi personale in valuta, impunerea unui avans minim de 25%, pentru creditele ipotecare in euro.

Bancile aplica vechiul regulament al BNR pana la sfarsitul anului, motiv pentru care cererile s-au dublat in ultimele luni, potrivit intermediarilor de credite.

Restantele, in crestere

Totusi, daca cererea pentru credite a explodat in acest context, rata de succes a aprobarilor este extrem de redusa.

Astfel, creditul acordat sectorului privat a fost de 221 de miliarde lei, fata de 221,4 miliarde lei in luna precedenta, reprezentand prima luna de scadere, in conditiile in care, incepand cu luna martie a acestui an, tendinta creditului a fost de crestere. Totusi, soldul creditului, in octombrie, a avansat cu 6,4%, fata de perioada similara din 2010.

O prima explicatie privind nivelul redus al creditarii, in pofida cresterii cererii, consta in reducerea considerabila a bazei de clienti eligibili.

Astfel, valoarea restantelor mai mari de 30 de zile a crescut la 7,2 miliarde, in octombrie, in timp ce numarul restantierilor a scazut la 700.807, de la 713.441 luna precedenta, indicand o inrautatire a situatiei rau-platnicilor existenti.

In acelasi timp, pe fondul presiunilor exercitate de criza datoriilor din zona euro, marile banci occidentale, cu o prezenta majoritara in Romania, sunt nevoite sa isi restranga operatiunile din regiunile periferice, in special activitatea de creditare. Iar perspectivele privind reluarea creditarii raman sumbre, relevant in acest sens fiind anuntul recent cu privire la bancile austriece, care vor reduce liniile de finantare pentru Europa de Est la resursele pe care sucursalele lor locale vor reusi sa le atraga de la populatie.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#credite, #banci, #imprumut, #restante credite, #cerere credite , #credit