Statul roman are 11,5 miliarde de euro datorie la banci straine

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 07:59
2296 citiri
Statul roman are 11,5 miliarde de euro datorie la banci straine

Datoria de 11,5 miliarde de euro a statului roman, ceea ce inseamna 28,5 la suta din datoria publica, este catre 21 de banci europene, majoritatea din Austria, Franta, Grecia si Italia.

Potrivit statisticilor Ministerului de Finante, grupul francez Societe Generale - actionarul majoritar al BRD - inregistra, la sfarsitul primului trimestru al acestui an, cea mai mare expunere pe titluri de stat romanesti, de peste 3 miliarde de euro.

Creditele acordate de banca franceza statului insumau 7,5% din totalul datoriei publice de 40,3 miliarde euro. SocGen avea o expunere mai mare pe titluri emise de Franta (15,1 miliarde euro), Cehia (6,8 miliarde euro), Italia (4,9 miliarde euro) si Grecia (4 miliarde euro), scrie Ziarul Financiar.

Austriecii de la Erste Group, care detin controlul celei mai mari banci locale - BCR, ocupa pozitia a doua in clasamentul bancilor care au finantat Romania, avand in martie o expunere de aproape 2,49 milierde euro pe titluri romanesti, adica 6,2% din totalul datoriei publice.

Erste inregistra cea mai mare expunere, de 5,34 miliarde euro, pe obligatiuni emise de statul austriac, Romania situandu-se pe locul cinci in clasamentul guvernelor finantate de grupul austriac. Credite mai mari decat cele acordate Romaniei se mai inregistrau in Cehia, Slovacia si Ungaria.

Austria, cel mai mare creditor al statului roman

Bancile austriece sunt, de fapt, cei mai mari creditori ai statului roman, luate impreuna expunerile pe titluri de stat romanesti ale Erste si Raiffeisen International insumand aproape o zecime din totalul datoriei publice la sfarsitul lunii martie.

Raiffeisen, aflata pe locul trei in topul finantatorilor statului roman, inregistreaza o expunere de 1,28 mld. euro pe Romania. Banca are mai multi bani doar in titluri ale statului austriac (4,15 mld. euro), slovac (2,12 mld. euro) si ungar (1,47 mld. euro).

In schimb, UniCredit este singura banca italiana care inregistreaza o expunere semnificativa pe titluri emise de Romania, valoarea acesteia atingand 1,06 mld. euro la sfarsitul primului trimestru, ceea ce plaseaza banca pe locul patru in topul finantatorilor statului roman.

Banca inregistra expuneri mai mari decat in Romania in alte sase state europene, dintre care 38,8 mld. euro in Italia si 19,9 mld. euro in Germania. Italienii de la Intesa Sanpaolo nu au indicat ca ar avea vreo expunere pe Romania. Nici la Millennium nu figureaza vreo expunere.

O alta sursa importanta de finantare a statului roman este reprezentanta de bancile grecesti, cinci dintre acestea, prezente si pe piata locala, avand o expunere cumulata de aproape 2,1 mld. euro. EFG Eurobank - care controleaza Bancpost, una din bancile de top zece, inregistreaza o expunere de 682 mil. euro pe Romania, fiind urmata de Piraeus Bank cu 542 mil. euro si Alpha Bank cu 486 de milioane de euro.

National Bank of Greece, actionarul majoritar al Bancii Romanesti, are in portofoliu titluri de stat romanesti de 301 mil. euro, in timp ce ATE Bank inregistreaza o expunere de 95 mil. euro.

Impreuna, cele cinci banci grecesti aveau in portofoliu in martie titluri de stat echivalente cu 5,2% din datoria publica a Romaniei. Bancile grecesti au o expunere mai mare decat in Romania doar pe titluri de stat emise de Guvernul de la Atena.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#credite stat roman, #credite banci straine stat Roman, #datorie banci stat roman , #credit