Credite ipotecare in lei vs euro: Care este cea mai avantajoasa alegere in 2013

Marti, 21 Mai 2013, ora 07:09
3327 citiri
Credite ipotecare in lei vs euro: Care este cea mai avantajoasa alegere in 2013

Romanii prefera, in continuare, sa se imprumute in valuta, si nu in lei, intrucat dobanzile sunt mai bune, astfel ca, din totalul creditelor de achizitie, mai putin de 10% sunt in moneda nationala.

Pe de alta parte, mentinerea trendului de scadere cunoscut de indicele ROBOR, pe baza caruia sunt calculate dobanzile pentru imprumuturile in lei, ar putea face creditele in moneda nationala mai atractive.

Ofertele pentru creditele de achizitie in euro sunt la cele mai mici dobanzi din ultimii 7-8 ani, a precizat, pentru Efin.ro, Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

De asemenea, primele luni ale anului au aratat o crestere a creditarii, fiind asteptata o accentuare a acestei tendinte in urmatoarea perioada, a afirmat pentru Efin.ro Liviu Andrei, director general al Alliance Finance Broker.

De sunt evitate creditele ipotecare in lei

Diferenta de cost intre un credit ipotecar in euro si unul in lei inca este semnificativa, ceea ce duce, pe de o parte, la sume mai mici accesibile in lei si, pe de alta parte, la rate mai mari pentru un credit echivalent in lei.

Potrivit unor calcule Kiwi Finance, realizate pe o medie a dobanzilor actuale, rata medie aferenta unui credit de 40.000 euro/30 ani este de aproximativ 240 euro, in timp ce pentru un credit de 173.000 lei/30 ani este de aproximativ 1.200 lei. Astfel ca diferenta intre rate este 160 lei.

Trebuie insa mentionat faptul ca scaderea ROBOR din ultima perioada a mai absorbit din costul total al unui credit in lei si daca acest trend se pastreaza putem evalua spre sfarsitul anului o atractivitate poate mai mare a ofertelor in lei, este de parere Anca Bidian.

Indicele de referinta pentru creditele in lei ROBOR 3M a inregistrat o scadere importanta de la inceputul acestui an, de la peste 6% la 3,88%.

Daca trendul descendent al cotatiei ROBOR se mentine, reprezentantul Alliance Finance Broker pariaza pe o cota de 30% din piata pentru creditele ipotecare in lei.

Este foarte important insa faptul ca piata imobiliara in Romania este "euroizata", ceea ce va continua sa induca un cost suplimentar creditului de achizitie in lei prin schimbul valutar la finalizarea tranzactiei de vanzare - cumparare, sustine CEO Kiwi Finance.

Ce este important pentru clienti atunci cand aleg creditul pentru locuinta

Pe langa costurile creditului, este la fel de important pentru debitor sa cunoasca de la inceput toate celelalte costuri conexe (evaluari, asigurari, notari, transferuri bancare, cotatii valutare etc), durata procesului de analiza a aplicatiei de credit si etapele prin care trece pana la rezolutia finala, durata de valabilitate a unei aprobari a aplicatiei, in special pentru situatiile in care ulterior aplicatiei de credit isi cauta imobil, si, nu in ultimul rand, predictibilitatea acceptarii aplicatiei conform profilului de risc, a explicat Anca Bidian.

Sunt foarte rare situatiile in care persoanele interesate de contractarea unui imprumut pentru locuinte pot avea afinitati pentru o anumita banca. In schimb, mai nou, tot mai multi clienti sunt interesati de facilitatile post creditare oferite de banca si in special de serviciile de online banking, a concluzionat directorul Alliance Finance Broker.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#credit ipotecar lei, #credit casa euro, #imprumut casa , #credit